dilluns, 25 de novembre del 2013

Cova del Sales (Vallclara, Conca de Barberà)




Cova del Sales Foto.: J. Cuenca



La cavitat és coneguda també com a cova dels Gitanos. Vam fer la visita seguint les dades de l'Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya.

Està situa a les afores del casc urbà de Vallclara. Mentre estàvem buscant la cova vam tenir la sort de preguntar a una persona acompanyada per les seves dues filles, que no només ens va indicar la situació, sinó que la filla major ens va acompanyar fins a la cova.
 

Un cop feta la topografia de la cavitat vam intentar, sense èxit, la localització de la cova del Bepo:


Cova del Bepo:

Coordenades (UTM31N ETRS89):
            X: 331566 
            Y: 4582712 
            Z: 604 m
Situació: Per tal d'arribar a la zona cal sortir de Vallclara per la carretera TV-7004 i just abans d'arribar a la cruïlla de sortida del poble ja es divisarà el barranc a la dreta de la carretera. Es tracta d'un barranc format per roca calcària amb una forta pendent. El barranc emmarca el pas del torrent del Bepo abans de submergir-se per a trobar-se en algun punt més al sud amb el naixement del Francolí.
Dades: Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya.

L'abundància de vegetació i la falta de concreció de la seva situació (malgrat les coordenades) van fer que no poguéssim localitzar la cova.

Cova del Sales:

Recorregut: 53 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
            X: 331021
            Y: 4582336
            Z: 650 m 
Terreny: Conglomerats 
Història: Coneguda de temps immemorial.
Situació:  Venint de Vimbodí per la carretera TV-7004, travessaren Vallclara i deixarem el cotxe al pàrquing que hi ha a la sortida del poble. Agafarem el carrer de les Piques i després el raval de Vilanova de Prades, que seguirem fins que comença a baixar cap al riu de Milans, que creua per un pont. La cavitat es troba a la nostra dreta, abans de la baixada.
Descripció: Balma de 53 m d'amplada. Podem dividir la cavitat en dues parts: La meitat S té una alçada màxima de 8 m i una profunditat d'11 m. La meitat N, més petita i també menys visible, té una fondària màxima de 8 m. Destaca un gran bloc i una paret de pedra seca situada a la nostra dreta.


Cova del Sales Foto.: J. Cuenca
Cova del Sales Foto.: J. Cuenca
Han participat:
- Jaume Ferreres (Espeleo Club de Bràcia)
- Jordi de Valles (Espeleo Club de Gàcia)
- Josep Cuenca (Grup d'Espeleologia de Badalona)