dilluns, 22 de setembre del 2014

Bufador de les Puces (Esparreguera, Baix Llobregat)






Situació

Lloc: Serra de Rubió
Tm: Esparreguera (Baix Llobregat)

Coordenades: UTM 31N ED50 406405,4602680
                                   ETRS89 406383,4602476



Altitud: 143 msnm

Espeleometria:   Recorregut: 16 m
                           Desnivell:    +3,50 m

Accés

Cavitat situada als contraforts més a l'Est de la serra de Rubió, per sobre de la carretera C-55, entre Monistrol i Olesa de Montserrat. Si venim de Monistrol cap a Olesa, agafarem una desviació a la dreta que hi ha passat el Balneari de la Puda, i abans d'arribar a la fàbrica de Can Dalmases.
Es tracta d'una carretera asfaltada, la B-113. Deixarem els automòbils per anar a trobar un caminoi situat a uns 100 m del desviament esmentat, a la nostra dreta i salvant un terraplè, el camí passa al costat d'una arqueta d'aigües, per anar a enfilar-se cap a muntanya fins a arribar a peu de cinglera. Seguint la mateixa cap a la dreta trobem sense dificultat la boca d'aquesta cavitat.

Descripció

Ens trobem amb una boca d'1,20 m d'amplada i 0,80 m d'alçada, als 2,40 m hi ha un r+0,90 i el pas es redueix a 0,60 m d'alçada. A la nostra esquerra hi ha una gatera, no accessible per la seva estretor, de tres metres de llargada.
Continuant la galeria, cinc metres més, la mateixa es fa molt estreta, amb una amplada mitja de 0,40 metres, i l'alçada de més de 3 m. Com tota la cova, aquesta galeria es una fractura de la roca que es va tancant a poc a poc.
Malgrat tot, i amb grans esforços podem progressar uns 7 m més fins al final transitable de la fissura, que sent ascendent, es dona un desnivell en aquest punt de +3,5 m.

Història

Petita cavitat inèdita fins ara. En Genís de Can Tovella, la va trobar habilitant una zona per fer pràctiques d'escalada (les Puces). Així mateix, li ensenya a J. C. (@capità garfio, o pirata). A instàncies d'aquest últim, posteriorment aixequem la topografia que aquí presentem.




Nota

Aquesta fitxa fou redactada abans de la publicació a www.espeleoindex de la fitxa de la cova Rubricata, que resulta ser la mateixa cavitat aquí descrita i que fou explorada per l'ERE-CEC l'any 1985.










Participants a l'excursió:

J. C., Manel Pintos, María Aguilera, Jordi Trujillo, Carles Trujillo, Sergi Trujillo, Josep Pastor, Josep Cuenca i Enric Porcel.