dijous, 30 de juny del 2016

Bufador Ocampo (Camarasa, Noguera)




Text: Jaume Ferreres i Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)


Arran de la publicació el 7-11-2015 de la nota "Revisió de dues cavitats de la serra Carbonera (Camarasa, Noguera)", en Lluís Pérez (q.e.p.r.) ens va indicar la situació d'una cavitat inèdita situada prop de l'avenc Ocampo. Ens vam posar en contacte amb ell i ens va donar aquestes dades: "Era un petit forat bufador al mateix camp de conreu abandonat que l'Ocampo, un parell de minuts caminant, el vam desobstruir el juny del 2011. Van davallar un pou d'uns 15 m i unes curtes ramificacions, segons em van explicar (en aquella època ja estava malalt i no podia baixar) Com no hi havia topògrafs a part de jo, no es va topografiar."
Hem trigat una mica, però finalment hem trobat el moment de tornar i cercar aquesta nova cavitat, que hem trobat molt fàcilment.
Un cop baixat el primer pou ens trobem amb un "spit" que ens permet baixar un segon pou de 18 m, a la base del qual encara podem recórrer 26 m d'estreta galeria pràcticament plana. Desconeixem qui va fer la primera exploració d'aquest tram.

A punt de publicar aquesta nota, ens assabentem de la publicació a Espeleoindex de la fitxa d'aquesta cavitat, fruit de la visita realitzada el 25-6-2016, amb el nom de forat de la Convocatòria.




Bufador Ocampo (Camarasa, Noguera)

Sinònim: Forat de la Convocatòria
Recorregut: 67 m
Desnivell: 32,7 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
            X: 325134
            Y: 4640213
            Z: 706 m
Terreny: Calcària
Història: Primera exploració GELL (2011)
Situació: Des de Camarasa cal seguir la pista que, després de 4,5 km ens portarà a l'ermita de Sant Jordi. Des d'aquí cal agafar una pista que ens portarà als Corrals de Sant Jordi. Tot just passat aquest, surt a l'esquerra una pista (apta només per a vehicles tot terreny) que després de 650 m ens durà a l'avenc Ocampo, situat al costat esquerre del camí. El bufador Ocampo es troba 80 m més endavant, a tocar del costat esquerre del camí. 
Descripció: La boca, d'1 x 0,80 m dóna pas a un primer pou de 14 m amb una amplada màxima de 0,90 cm fins arribar a un replà de blocs encastats entre les parets i molt inestable. La part Oest es fa més estreta, amb blocs i parets cobertes de fang sec que es desprèn a l'intentar baixar.
La part Est segueix amb una vertical de 18 m, molt sinuosa i més estable que el pou anterior, amb una amplada que no sobrepassa el 0,80 m. Al fons, situat a -32 m, podem seguir en direcció Oest durant 26 m, amb una amplada que no sobrepassa els 0,60 m, amb alguns blocs encastats a diferents alçades que dificulten la progressió. El terra està ocupat per petits blocs, excepte d'1,5 m amb sediments argilosos secs. Als últims 8 m es podem observar les parets més concrecionades i farcides d'anemolites fins que les paret s'ajunten i no permeten el pas. Els darrers 4,5 m la planta gira bruscament 90º i pren direcció Sud.
El dia de l'exploració feia basant aire a l'exterior i a la cavitat circulava un fort corrent d'aire cap a l'exterior, pel que suposem que existeis una altra boca d'accés, segurament impenetrable.










Han participat:

- Hilari Moreno Castelló (Flash Back Corb)

- Jaume Ferreres (Espeleo Club de Gràcia)
- Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)