dijous, 20 de setembre del 2018

Cova de Sant Jaume (la Granja d'Escarp, Segrià)



Text i fotografie: Genar Aymamí (Espeleo Club Barcelonès)


Coordenades: X: 277680- Y: 4587292 -  Z: 105 m




Situació:

A uns 2 km de la població, seguint la carretera en direcció a Mequinensa hom troba un trencall a l’esquerra que puja cap al turó on hi ha l’ermita de sant Jaume, al costat hi ha la cova.


Descripció:

Es tracta d’una cavitat orientada al sud, de 9 metres de llargada per 5,20 d’amplada i 2 m d’alçada. A l’interior es pot veure, al davant de la porta una fornícula-altaret d’1 metre d’amplada, 1,20 d’alçada i uns 80 cm de fondària. Al costat est hi ha dues fornícules de 40 per 50 cm i al costat de la porta una altra fornícula d’uns 30 per 30 cm. A l’exterior, un mur de pedra unida amb argamassa recorre tota la cavitat, amb la porta com a única obertura.

Al costat de ponent hi ha restes d’un pany de paret que tancava el recinte, que aprofitava un espai de 3 per 2 m i uns 1,50 m d’alçada.


Breus notes històriques:

Aquest indret enlairat des d’on es gaudeix de bones panoràmiques tant cap a Ponent com cap al nord on es pot apreciar la confluència del Segre i el Cinca i a prop de la barrancada del torrent de sant Jaume, oferia un bon lloc per la vida eremítica, com ho corroboren les diverses fornícules de l’interior de la cavitat. Sembla que a les terres d’aquesta cova se’ls atribuïa propietats miraculoses i curatives.

Es diu que aquest indret es podria relacionar amb un camí de Sant Jaume que pugés per l'Ebre i el Segre fins a trobar el camí de Saragossa, desviant-se per la Granja d'Escarp i Massalcoreig.

L’ermita de sant Jaume sembla datar de finals del segle XVII i en el segle XVIII es va ampliar afegint l’absis quadrat reforçat per un contrafort. En 1910 es restaurà, durant la guerra de 1936 es destruí en bona part i a finals del 2017 es netejà l’interior.








Bibliografia:

Aymamí, Gener: Itineraris per les esglésies i els eremitoris rupestres de Catalunya. Rafael Dalmau editor. Barcelona 2014, p 159-160.

Trogloditisme.blogspot.com