dimecres, 5 de març del 2014

Avenc de la Papallona i avenc del Campgràs (Sitges, Garraf)




Dins de l'ambiciós projecte de catalogació de cavitats engegat ja fa uns quants anys, per l'equip dirigit per en Jordi de Valles, se ens ha anat acumulant un munt de dades de cavitats conegudes i no tant conegudes.

Aquests treballs compten amb un gran ventall de col·laboradors dels que destaquen els membres de la SES-GER, GEB i ECG, encara que també de forma ocasional, però no per això menys important, han participat espeleòlegs dels clubs SIE-CEA, CE Castellar, EGAN, EspeleoCorb, CE Begues, GREC, SIRE-UEC i EGH.

Actualment i gràcies a la feina feta tenim centenars de fitxes de cavitats que anirem publicant de mica en mica per anar enfortir el coneixement del nostre carst.

Aquí presentem els resultats de la revisió de dues petites cavitats força conegudes pel assidus al massís del Garraf, i com és habitual, se ha fet la revisió topogràfica, repàs de tots els racons i georeferenciació de la cavitat.
Les cavitats, com era d'esperar, no han donat cap sorpresa remarcable, ja que l'avenc del Campgràs es queda pràcticament igual en dades i en fondària. No així l'avenc de la Papallona que te com novetat, l'important desobstrucció efectuada per l'ECG fa ja una trentena d'anys.

Sobre l'avenc de la Papallona, caldria afegir que el Catálogo espeleológico del macizo de Garraf (3) l'hi assigna erròniament un desnivell de -3 m, degut a una incorrecta interpretació de l'escala de la topografia de J. Montoriol.

Aquests dos avencs foren explorats per primera vegada per Rafael Amat el 19 d'abril de 1924, segons explica ell mateix:

"L'avenc del Campgràs és un petit avenc de 9 metres de fondària, situat prop del camp al qual deu el seu nom, i prop de l'avenc de la Fragata, explorat en principiar l'actual campanya. Un cop feta la installació de la corda amb travessers, ens adonàrem de que l'havíem feta en va, puix un petit forat que existia prop de la boca ens permetia de baixar fácilment a l'avenc. Arribats a baix pel mentat forat, descobrírem una gruta amb algunes estalactites de les formes més capricioses i excèntriques. Per una petita obertura de la planta davallàrem un xic més, fins a un total de 15 metres,  on acababa l'abisme.
Vist i estudiat l'avenc, de constitució semblant al de la Fragata, el meu cosí, més pràctic, pujà per la corda llisa i arribà seguidament a dalt. Jo vaig preferir, per no gastar forces inútilment, sortir pel forat, cosa que comencí de fer amb bastant de dificultat. Prop de dalt, crido al meu cosí: Ajuda'm, que no puc pujar! Esforça't en fer-ho!, em respon ell, molt encertadament, puix així veurem si un altre cop tot sols podem baixar-hi. Ho provaré, mes ho veig difícil, li contesto.
A la fi, esforçant-me i fent algunes fortes contraccions, aconsegueixo eixir de l'avenc. Vora d'aquest es troba el de la Papellona, de 7 metres, explorable també sense material i el del Carol, de 20 metres, que per ésser més important no poguérem explorar aquell dia i el deixàrem per a la vinent campanya."





Avenc de la Papallona (Sitges, Garraf)


Lloc: Dolina del Querol. Zona del Pla del Camgràs
Coordenades:      UTM 31T ED50                     409015/4571256
                               UTM31N ETRS89                 408920/4571052
Altitud: 502 msnm
Espeleometria:
                Desnivell: -7,50 m
                Recorregut: 19 m
Accés: Del Pla del Querol prenent el GR-92 direcció a la dolina del Campgràs, a la alçada de l'avenc de la Sílvia, anirem camp a través direcció est cap a la dolina del Querol. Es tracta d'un enfonsament molt visible on coexisteixen l'avenc del Querol i l'avenc de la Papallona separats per pocs metres.
Descripció: L'avenc de la Papallona és una petita cavitat coneguda de vell antuvi, i per la seva visita no necessitem equip d'exploració, ja que la llum exterior arriba quasi a tots els racons. Ens trobem davant d'un enfonsament o boca de 8,50 x 3 m de diàmetre, dins creixen varis arbres, part de la cavitat està mig tapada per l'exuberant vegetació. Ens anirem a buscar una baixadeta situada al SE que ens deixa a la part aèria de la cavitat. A la dreta trobem una cova amb un r-2,20 fàcilment desgrimpable, al sostre veiem una obertura a l'exterior. Som a una sala amb força pendent, amb el terra ple de rocs, al final observem un pouet d'1,80 m que ens dóna la màxima fondària de la cavitat.
Aquest pou té indicis d'haver sofert algun tipus de desbstrucció, feina efectuada als anys 80 per membres de l'EC de Gràcia.
Si des de la rampa de baixada anteriorment esmentada ens anem cap a l'esquerra, trobarem una petita cova, amb algunes formacions, és una única sala d'uns 2,40 m de diàmetre, amb la particularitat que al seu final té una xemeneia per la qual es pot pujar una mica (E+2,60 m).
Història: Cavitat ja explorada per R. Amat (1) al 1924, va ser topografiada per primera vegada per membres del GES al 1950 (2).










Avenc del Campgràs (Sitges, Garraf)

Lloc: Pla del Campgràs. Serra de Ripoll.
Coordenades:      UTM 31T ED50                     409011/4571286
                               UTM31N ETRS89                 408917/4571082
Altitud: 505 msnm
Espeleometria:
                Desnivell: 16 m
                Recorregut: 53,5 m
Accés: Cavitat situada al costat de la dolina del Querol.
Descripció: L'avenc està situat a una dolina d'uns 12 x 10 m, baixant al fons d'aquesta ens trobem la boca principal de 2,60 x 0,80 m i a 3 m trobem altre petit accés de 0,70 x 0,35 m.
Davallarem un pou de -7,80 m, la base d'aquest està plena de rocs. Aquí hi ha una sala d'uns 5,50 x 2 m. A la banda NE una fàcil escalada ens connecta amb la segona boca. Al SE, i baixant un R-0,70 trobem un petit cambril on hi ha un pouet de -2,50 m i 0,80 x 0,30 m.
Al NO un altre pou d' 1 x 0,80 m i 4,30 m de fondària és fàcilment desgrimpable. A la base del pou al SO trobem una gatera que fineix als 2 m, cap al NO i baixant un R-0,70 arribem a una saleta d'1,80 x 1,70 on una xemeneia s'enfila 4,80 m cap a munt.
A aquesta sala tenim la cota més baixa de l'avenc: -16 m.
També hi ha una gatera descendent, possible continuació de la cavitat, on el distanciòmetre ens dóna 2,60 m.
Història: Cavitat ja explorada per R. Amat (1) al 1924, va ser topografiada per primera vegada per membres del GES al 1950 (2).


















Bibliografia
(1) AMAT, R. (1925).- "Sota el Massís de Garraf, campanya de l'any 1924" Butll. del C.E.C. (363-364):233-267 (Topografia)
(2) MONTORIOL, J. (1950).- "El campo de dolinas del Pla de Campgrás (Macizo de Garraf, Barcelona" Speleon (1-2):23-39 (Topografia)
(3) BORRÀS, J. (1973).- Catálogo Espeleológico del Macizo de Garraf I (Topografia)



Han participat:

- Josep Cuenca (Grup d'Espeleologia de Badalona)
- Enric Porcel (Grup d'Espeleologia de Badalona)
- Joan Sebastià (Grup d'Espeleologia de Badalona)
- Carles Miranda (Grup d'Espeleologia de Badalona)