dimecres, 13 de desembre del 2017

Balma de la Desenrocada i Cova de Dos Ulls (Baix Camp)

Cova de Dos Ulls

La balma de la Desenrocada i la cova de, o dels, Dos Ulls es desenvolupen en arenisques vermelles del triàsic. Al seu interior s'observen diferents tipus de formes produïdes per l'erosió.

Revista Sàpiens núm. 188


En recent, al mes de setembre, els paratges del coll de la Desenrocada han estat declarats com Bé Cultural d'Interés Cultural pel Consell Comarcal del Baix Camp.



Sònia Casas, a la mateixa revista Sàpiens en el seu núm. 170 (2016) publica, La inspiració secreta de Gaudí. Trobem en un racó del Baix Camp l'indret que molt probablement va il·luminar el genial arquitecte: el coll de la Desenrocada.

Balma de la Desenrocada

Terme municipal, Vilanova d'Escornalbou (Baix Camp)

Coordenades UTM (ETRS89), 324129, 4553242, 500 msnm.

Situació


Sortirem del poble de Vilanova d’Escornalbou per la carretera que va al castell i al poble de l’Argentera, trobarem una desviació a l’esquerra que és una pista de terra que porta a Colldejou.


Nosaltres seguirem fins un encreuament de pistes, agafarem la de l’esquerra, continuarem fins al coll de la Desenrocada, aquí surt un


camí a l’esquerra que ens puja al cim de la Desenrocada del Bailon, just quan arribem a dalt surt un camí a la dreta que passa per una roca foradada que ens portarà a la balma de la Desenrocada del Bailon.



Descripció


Amb un ressalt positiu de 3,5m a la seva entrada, la balma de la Desenrocada té unes mesures màximes de 9m de fondo por 9,50m d’ample i una alçada de 5m.







Cova de, o dels, Dos Ulls


Situació

Terme municipal, l'Argentera (Baix Camp)
Coordenades UTM (ETRS89), 323739, 4553134, 464 msnm.

Situats al coll de la Desenrocada, continuarem per la pista principal que es dirigeix al coll Rodó, uns 50m abans d’arribar, trobarem a mà dreta un petit cingle roig amb la cova del Dos Ulls ben visible.


Descripció


La cova de Dos Ulls, té unes dimensions màximes d’11m d’amplada per 4,50m de fons i una altura de 3m, presenta dues boques, una de 5m per 2m i l’altra de 3,80m por 1,90 d'alçada.









Participants, text i fotografies, Ana Ruiz, Josep Cuenca, Francesc X Samarra

GRUP D'ESPELEOLOGIA DE BADALONA (GEB)