diumenge, 4 de juliol del 2021

Les coves de l'Aran (la Granadella, Garrigues)

 

 

Cova de l'Aran de la Solna (la Granaella, Garrigues)

Recorregut: 13 m

Coordenades (UTM31N ETRS89):

X: 306253

Y: 4582536

Z: 469 m

Terreny: Conglomerats

Història: Coneguda de temps immemorials.

Situació: Des de la Granadella seguirem la carretera C-233 en direcció al Soleràs fins a l’ermita de Sant Antoni. Des del km 24,130 cal continuar la pista que s’inicia a la dreta (Camí de les Figueres). Després de recórrer 1780 m arribarem a la bassa de l’Aran i aquí ens desviarem a l’esquerra. De seguida arribarem al mas de l’Aran que es deixa a l’esquerra, cal continuar per la pista (cada vegada en pitjor estat) que arriba fins a la cova, que és força visible.

Descripció: Gran cavitat que mesura 82 m d’amplada per 13 de fondària. Té un llarg mur de pedra seca que tanca la cavitat, es conserva la rústega porta de fusta i l’interior està dividit per un altre mur transversal; tots dos no arriben al sostre. Per l’interior trobem una taula i uns bancs de pedra de considerable envergadura i adossat al mur l’estructura de pedra d’una xemeneia. A un extrem hi ha dos remolcs per tractors, un d’ells és una cisterna.  

Dades: Espeleo Club Muntanyenc Barcelonès

 









 

Cova de l'Aran de l'Obaga (la Granadella, Garrigues)

Recorregut: 11 m

Coordenades (UTM31N ETRS89):

X: 305693

Y: 4582100

Z: 469 m

Terreny: Conglomerats

Història: Coneguda de temps immemorials.

Situació: Seguim des de la Granadella la carretera cap el Soleràs i uns metres enllà de l’ermita de Sant Antoni anem cap a la dreta i continuem per la pista que surt del costat de la bassa, és el camí de les Figueres, i en cosa d’1 km, trobem, després d’un marcat revolt a la dreta, la cova al costat del camí, un xic elevada.

Descripció: És una interessant balma murada de 30 metres d’amplada. L’interior està dividit en dues estances, separades per una paret de pedra que arriba fins al sostre i una porta amb llinda de fusta. A l’exterior trobem una paret de pedra que recorre longitudinalment la façana, possiblement corresponia a la part destinada a corral, tot i que el fet de trobar dos murs paral·lels separats per uns 3 metres li configuren un aspecte defensiu.

La part més fonda té uns 11 metres, tampoc té una gran alçada, uns 4 metres a la part més alta.

Dades: Espeleo Club Muntanyenc Barcelonès









Han participat:

- Jaume Ferreres (Espeleo Club Muntanyenc Barcelonès)

- Jrdi de Valles (Espeleo Club Muntanyenc Barcelonès)

- Gener Aymamí (Espeleo Club Muntanyenc Barcelonès)