dimarts, 28 de febrer del 2017

Tres cavitats de Garraf: Cova Fumada, cova de la Vall del Teix i avenc Prat de la Riba




Test: Jordi de Valles

         (Espeleo Club de Gràcia)


L'estiu del 2015 van fer dues sortides per tal de documentar algunes cavitats de la riera del Carxol.
En primer lloc vam anar a una petita cavitat, la cova de la Vall del Teix, força coneguda però que no tenim constància que hagi res publicat. Un cop documentada van intentar entrar a l'avenc del Pic, situat a uns 8 m, però l'estressa de l'entrada ens impedí baixar-hi.
Seguidament van intentar, sense èxit, la localització de les dues coves de les Penyes Roges. Un cop desistit de localitzar-les anem cap a la cova Fumada, cavitat que ja havia estat citada per en Joan Virella (1), però únicament diu "prop de la Plana Novella", situant-la erròniament al terme d'Olivella. Afortunadament està situada (encara que malament) al mapa de l'ICGC, de manera que triguem una bona estona, però finalment la localitzem.
Teníem previst també anar a l'avenc Prat de la Riba, cavitat ja coneguda (2), però que es troba molt a prop de la pista i que ja havíem localitzat anteriorment, però ho vam deixar pe una sortida posterior.



 

Cova de la Vall del Teix (Begues,Baix Llobregat)

Recorregut: 5 m
Desnivell: -2,7 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
                X: 408649
                Y: 4573258
                Z: 380 m
Terreny: Calcàries
Història: Desconeixem el nom dels primers exploradors.
Situació: Des de la urbanització Plana Novella prendrem el carrer del Xaloc i seguirem pel primer carrer a l'esquerra (carrer del Mistral). Passarem pel fondo de Valgrassa, on deixarem una pista a l'esquerra. Seguirem la pista uns 3,8 km fins a trobar el corral d'en Romegosa, on deixarem el cotxe. Des d'aquí un corriol ens permet baixar fins al llit de la riera del Carxol, on trobarem una pista que seguirem en direcció N. De seguida trobarem una desviació a la dreta que segueix en direcció E pel fondo del Teix. Passarem pel costat d'una bassa (barraca de la Guàrdia) i 600 m més endavant arribarem a la confluència de la riera de la Morella, que seguirem una vintena de metres, on trobaren la cova a la nostra esquerra, uns 5 m per sobre del llit.
Descripció: Penetrant per la pita boca inferior ens trobem amb una minúscula saleta de 2 m d'amplada i 1,5 m d'alçada, parcialment ocupada per una gruixuda estalactita. Al seu extrem podem remuntar 1 m fins a sortir a l'exterior.










Cova Fumada (Begues, Baix Llobregat)
Recorregut: 5 m
Desnivell: +2,3 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
                X: 405303
                Y: 4572337
                Z: 248 m
Terreny: Calcàries
Història: Coneguda de temps immemorials.
Situació: Des de la urbanització Plana Novella prendrem el carrer del Xaloc i seguirem pel primer carrer a l'esquerra (carrer del Mestral). Passarem pel fondo de Valgrassa, on deixarem una pista a l'esquerra. Seguirem 1,5 km i deixarem el cotxe al lloc on creua la riera del Carxol. Baixaren al llit de la riera, girem la pista un centenar de metres i veurem la cova a la nostra dreta, a l'altre vessant de la riera.
Descripció: La boca té uns 5 d'amplada per 1,5 d'alçada i dóna pas a una única saleta arrodonida. Els dos primers metres són plans i està parcialment ocupada per un gran bloc. Segueix en fort pendent, arribant a +2,3 m.
El sostre està fumat, dóna nom a la cova i confirma la seva utilització com aixopluc.






Avenc Prat de la Riba (Olivella, Garraf)
Recorregut: 29 m
Desnivell: -20,6 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
                X: 404605
                Y: 4572233
                Z: 270 m
Terreny: Calcàries
Història: Primera exploració GEFOMA (1977)
Situació: Des de la urbanització Plana Novella prendrem el carrer del Xaloc i seguirem pel primer carrer a l'esquerra (carrer del Mestral). Passarem pel fondo de Valgrassa, on deixarem una pista a l'esquerra i al cap de 350 m, en una corba de 180° i a sota de la línia d'alta tensió deixarem el cotxe. L'avenc es troba a uns 20 m al SE de la torre d'ala tensió.
Descripció: La boca, de 0,4 x 1,25 m, dóna accés a un pou de 19 m. Durant els 5 primers metres s'eixampla lleugerament, per a seguir més ample (de 4 a 5 m per 1 m). Als 12 m hi ha una curta gatera penjada de poc més de 2 m.
El fons està ocupat per blocs, entre els quals s'ha fet una desobstrucció (desconeixem qui ho ha fet), per la que podem baixar 1,3 m.











Bibliografia 
(1) VIRELLA, J. (1978).- "Experiències a l'entorn de la localització d'estacions prehistòriques" Misc. Penedes. (1):241-269
(2) AMETLLER, J. (1978).- "Avenc Prat de la Riba" Gours (5):7-9 (Topografia)


Han participat:
- Jaume Ferreres (Espeleo Club de Gràcia)
- Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)