dijous, 4 de juny del 2015

Un bell paratge: La tosca del Pinetar i la cova de les Encantades (Vallfogona de Ripollès, Ripollès)




Text: Josep Cuenca i Viñals (G.E. Badalona)
Fotografies: Xavier Samarra i Riera (G.E. Badalona)


Avui mostrem un indret encisador prop del poble de Vallfogona de Ripollès, lloc molt conegut a la contrada, ubicat al torrent del Tornall, molt interessant per passejades familiars i d'esbarjo.
Si bé la cova és de petites dimensions, el fet que estigui excavada en tova calcària, i que porti una llegenda afegida ens anima a fer divulgació i catalogació de la mateixa.

Camí d'accés


Arribant a la Cova de les Encantades
Topografiant




Cova de les Encantades

Situació
Lloc: La tosca del Pinetar, Sant Julià de Vallfogona
T.m.: Vallfogona del Ripollès
Comarca: Ripollès
Coordenades: UTM ETRS89 442931,4670873
Alçada: 975 m
Espeleometria:
Recorregut: 5 metres

Accés

Situats a la població de Vallfogona de Ripollès, agafarem el camí que passa pel pont medieval i seguirem la pista que porta a la masia del Trull. Passada aquesta, i obviant la desviació que mena a Can Corts i Can Conill, seguirem pel torrent del Tornall, per anar a trobar amb facilitat, ja que està ben senyalitzada, la Font de la Tosca, i el seu salt: el Salt de la Tosca del Pinetar.
Pujarem fins al salt on trobarem aquesta petita cavitat de només cinc metres de recorregut en tova calcària.

Descripció

La tosca és una acumulació de travertí d'uns 10 metres d'alçada que s'ha format pel dipòsit calcari de la font que hi ha tot just a sobre, es tracta d'una surgència molt petita i totalment impenetrable. Aquesta font és la causant d’aquest dipòsit de tova, a la seva part central, trobem una galeria de 5 metres de llargària que el travessa de part a part, formant una la cova de les Encantades i un petit balconet per on s'aboquen les  aigües del salt. Les dimensions d'aquesta coveta, si entrem per la boca de la dreta, són les justes per ha passar una persona, una amplada de quasi un metre, per una alçada d'1,80 metres, fent un gir a l'esquerra per sortir a l’exterior altra vegada. Si bé sembla una cavitat natural, no descartem que tingui intervenció i/o ampliació artificial feta per la mà de l’home.





Les dues boques que hi ha a la banda Nord




Llegenda

Com la infinitat de coves dites de les Encantades, esparses per tot lo Pirineu, aquesta te la seva contalla similar a les demes:

"A la Tosca del Pinetar de Sant Julià de Vallfogona hi ha un saltant d'aigua, molts sots al llit del riu i fonts. Una d'aquestes fonts l'anomenen "Les Encantades". Aquestes tenen a la Tosca els seus amagatalls i se les sent cantar, riure i rentar la roba ja entrada la nit. Fa molts anys un dels anteriors propietaris de l'Om va aconseguir de prendre'ls una tovallola, que va portar a casa seva on encara potser la conserven. Els propietaris de dita casa no són ni pobres ni rics, i així van passant, perquè la roba furtada de les encantades protegeix contra la pobresa, però no aporta cap riquesa." (1)

Diuen que l'esperó que fa la Tosca, és la cara de l'encantada que es va quedar sense roba i que com a càstig ha de perdurar convertida en pedra, pels seus cabells regalima l'aigua. I mentre a l'interior de la cova les seues companyes ballen i riuen, ella no para de plorar i les seues llàgrimes s'uneixen a l'aigua de la cascada.
Si vols sentir-la plorar, has d’anar la nit de Sant Joan a aquest lloc màgic.

Des del caminoi que puja cap a la font de la Tosca, trobem un altre que ens portara fins a la "Teuleria del Pinetar de l'Obra" en deu minuts de camí i molt interessant de visitar.

Es tracta d'un antic forn de teules i maons, recuperat i arranjat -amb teulada i tot per protegir-lo de la pluja-, on s'explica tot el procés de cocció amb panells informatius i tota mena de detalls.
Actualment és un indret força visitat, i la construcció de pedra seca paga la pena veure-la.

Bibliografia
(1)   GONÇAL CUTRINA I SORINAS: Llegendes i tradicions de les vall del Ter i del Freser: Recull. Ripoll: Maideu, 1981, 209 pp.



 
Vista general del salt i la pista

Els plors de l'Encantada

El curiós esperó, qual proa de vaixell


Teuleria del Pinetar de l'Obra

Altre imatge del forn de la Teuleria