dissabte, 20 de maig del 2017

Cova de la Moixeta (el Montmell, Baix Penedès)






Text: Jordi de Valles

          (Espeleo Club de Gràcia)



Presentem la fitxa d'una petita cova inèdita als catàlegs espeleològics, per coneguda pe excursionistes i escaladors, situada a una urbanització que pren el nom de la cova. A les seves parets hi nia una moixeta o aufrany (Neophron percnopterus), com ho testimonien les egagròpiles i els ossos de petits mamífers que trobem al terra de la cova.



Cova de la Moixeta (el Montmell, Baix Penedès)

Recorregut: 10 m

Desnivell: -2 m

Coordenades (UTM31N ETRS89):

            X: 376373

            Y: 4579528

            Z: 434 m

Terreny: Calcàries

Història: Coneguda de temps immemorials.

Situació: La cova està situada per sobre de la riera de Marmellar, a la urbanització la Moixeta. Per arribar-hi car sortir del km 10,330 de la carretera TP-2442, entre Sant Jaume dels Domenys i el Pla de Manlleu, d'on surt una pista que porta a la urbanització. Tot just abans d'arribar a la urbanització, la pista creua la riera de Marmellar i d'aquí surt una pista cap a la dreta. Aquí ja podrem veure la cova, al marge dret de la riera i a uns 10 m per sobre. Un corriol ens portarà fins a la cova.

Descripció: L'entrada està orientada a l'O i té una amplada de 18 m i una alçada d'11,5 m. La planta és de forma arrodonida i està ocupada per grans blocs. E l'extrem SE hi ha una gatera que finalitza als 2 m. A l'extrem N hi ha una petita construcció a manera de refugi.








Han participat:

- Jaume Ferreres (Espeleo Club de Gràcia)

- Hilari Moreno (Espeleo Club de Gràcia)

- Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)




dilluns, 15 de maig del 2017

Balma del Pont de les Heures (Lluçà, Osona)





Text: Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)



Seguint el nostre interès per les balmes del Lluçanès, aquesta vegada ens proposem visitar les balmes de Muntanyola, seguint les coordenades de l'Inventari del Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona.
Malauradament, aquestes coordenades són errònies, i les balmes de Muntanyola es troben a uns 3,5 km (les hem localitzat posteriorment). El que si vam trobar, és la balma que aquí presentem, i de la que desconeixem el seu nom.



Balma del Pont de les Heures (Lluçà, Osona)


Recorregut: 8 m
Desnivell: +3 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
                X: 417994
                Y: 4658396
                Z: 612 m
Terreny: Gresos
Història: Coneguda de temps immemorials.
Situació: Del km 37,180 de la carretera C-154 surt una pista asfaltada, en direcció N, que segueix paral·lela a la riera de Merlès. Després de recórrer 6,7 km trobem un desviament a la dreta que en un centenar de metres els portarà a un pont que creua la riera. Aquí deixarem el cotxe i seguirem en direcció S pel costat de la riera. Als 50 m trobarem una escala de fusta que es permet baixar a nivell de la riera i pocs metres més endavant trobarem la balma.
Descripció: Balma de 41 m d'amplada i 6 m d'alçada màxima que profunditza 8 m. Tota la balma està ocupada per blocs i troncs arrossegats per la riera, ja que ocasionalment queda inundada.








Han participat:
- Jaume Ferreres (Espeleo Club de Gràcia)
- Ferran Cardona (Espeleo Club de Gràcia)
- Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)
- Hilari Moreno (Flash Back Corb)