dimecres, 30 d’octubre del 2019

Coves dels Bous (Sant Martí Sarroca, Alt Penedès)






Text: Genar Aymamí (Espeleo Club Muntanyenc Barcelonès)






Breus notes històriques

G. Puig y Larraz, comenta el següent: "Cueva de regulares dimensiones, muy conocida en el país por haberse ocultado en ella varias personas durante la invasión francesa. Se encuentras en las laderas del tajo por cuyo fondo pasa la Riera de Pontons".
Desconeixem l'origen del topònim de la cova dels Bous, ja que per la seva situació i aproximació complicada és gairebé impossible que fos utilitzada per a recer de bestiar.








Coves dels Bous (Sant Martí Sarroca, Alt Penedès)


Coordenades (UTM31N ETRS89):
               X: 383672
               Y: 4581748
               Z: 357 m
Terreny: Calcàries
Història: Coneguda de temps immemorials.
Situació: De la població de Sant Martí Sarroca cal seguir el trencall BV-2129 que du cap el conjunt format pel castell i l'església de Santa Maria. Passat el primer quilòmetre, en una marcada corba trobem, a la dreta, una pista que du cap a la font de la Salut i l'Artiga, seguim aquesta pista cimentada, creuem la riera de Pontons, passem per can Carbó i més endavant deixem a l'esquerra la masia de l'Artiga.
A partir d'aquí la pista és de terra en bon estat, i es va enfilant cap al bosc de l'Artiga. Passem per sota d'una línia elèctrica d'alta tensió, al costat tenim una torre, deixem un trencall a la dreta i anem planejant fins arribar a l’alçada d'una segona torre de la línia elèctrica, aquí cal deixar el vehicle i continuar a peu.
Des de la pista cal baixar fins al peu de la torre, deixem aquesta enrere i uns metres més avall comença, a la dreta, un corriol, senyalitzat amb pintura de color groc, que davalla i de seguida trobem unes cordes fixes que són de gran ajuda, després de la baixada el camí torna a pujar fortament, tornem a trobar cordes fixes i una cadena. Aquest camí equipat arriba fins a l'entrada de les coves. En total hem estat de 10 a 15 minuts.



Cova núm. 1 dels Bous


Recorregut: 13 m
Descripció: Mesura 13 m de fons, 39 m d'amplada i una alçada mitjana de 2 m. El sòl és pla i polsós.



Cova núm. 2 dels Bous



Recorregut: 5 m
Descripció: En realitat és tracta d'una balma, mesura una 5 m de fons, 11 m d'amplada i una alçada de 3 m que va minvant capa a l'interior.











Bibliografia
PUIG, G. (1896).- "Cavernas y Simas de España" Bol. Com. Map. Geol. de España (21)

FONT, N. (1897).- "Catàlech Espeleològich de Catalunya (Continuació)" Butll. C.E.C. (29):197-202

FAURA, M. (1908).- "Espeleologia. Coves y avenchs de Catalunya" Geog. Gral. Catalunya pp. 249-278

FAURA, M. (1909).- "Recull espeleològic de Catalunya" Sota Terra pp. 1-26

FAURA, M. (1922).- Servei del Mapa Geològic de Catalunya. Explicació de la fulla num. 34 (Vilafranca del Penedès) pp. 1-91

VIRELLA, J. (1978).- "Experiències a l'entorn de la localització d'estacions prehistòriques" Misc. Penedes. (1):241-269

AYMAMÍ, G.; PALLARÈS, J. (1994).- "El fenòmen troglodític al Gran Penedès" Miscel. Penedesenca (18):103-112

AYMAMÍ, G.; PALLARÈS, J. (1995).- "El trogloditisme al Penedès: les coves d'aprofitament estratègic" Miscel. Penedesenca (20):187-200

AYMAMÍ, G. (2003).- "Les coves del Penedès: la seva descoberta i utilització per l'home al llarg del temps" Del Penedès (7):7-48



Han Participat:
- Jaume Ferreres (Espeleo Club Muntanyenc Barcelonès)
- Genar Aymamí (Espeleo Club Muntanyenc Barcelonès)
- Hilari Moreno (Espeleo Club Muntanyenc Barcelonès)