dissabte, 5 de desembre del 2015

Montserrat (1): La cova del Duc (Collbató, Baix Llobregat)



Text: Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)

Iniciem una petita sèrie dedicada a diverses cavitats de Montserrat. Del poc més d'un centenar de cavitats conegudes al massís tenim topografia de la meitat.
La majoria de les cavitats sense topografia corresponen a petites balmes, algunes d'elles ben conegudes pels escaladors, però que a la literatura espeleològica es limiten a simples relacions de cavitats.
El nostre objectiu és el d'aprofundir una mica en coneixement d'aquestes petites coves, i a hores d'ara ja portem visitades una desena de coves i tenim intenció de visitar alguna més.


Aquesta primera nota la centrem en dues cavitats: la cova del Duc i la cova de la Carme.



En 1950 (1) el Grup d'Exploracions Subterrànies del Club Muntanyenc Barcelonès (GES-CMB) explora una cavitat que identifiquen erròniament com a cova del Duc, quan en realitat és la coneguda actualment com a cova de la Carme, no podent superar el pas estret que hi ha a 10 m de l'entrada, publicant l'estudi tres anys més tard (2). La topografia que inclouen és realment la de la cova de la Carme.



Posteriorment el Grup Espeleològic Pedraforca publica un treball (3) en què identifica correctament la cova del Duc (però no inclouen la topografia) i explora la cova de la Carme, superant el pas estret que hi ha als 10 m de l'entrada, sense adonar-se que la cavitat ja havia estat visitada pel GES-CMB.
Nosaltres hem visitat la cova del Duc, realitzant-ne la topografia, i la cova de la Carme, situada a poc més de 10 m de la cova del Duc, però no hem pogut superar el pas estret que hi ha a pocs metres de l'entrada, de manera que ens hem limitat a prendre les coordenades i fer algunes fotos de l'inici.




Cova del Duc (Collbató, Baix Llobregat)

Recorregut: 17 m
Desnivell: +3,6 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
                X: 403372
                Y: 4603013
                Z: 381 m
Terreny: Conglomerats
Història: Coneguda de temps immemorials.
Situació: Haurem de deixar el cotxe al km 2,5 de la carretera B.112 i seguir a peu en direcció a Monistrol uns 50 m fins a una incipient riera, que remuntarem guanyant alçada. A la nostra dreta, uns metres elevada sobre la base del cingle veurem la boca de la cova del Mussol. La cova del Duc es troba a sota de la cova del Mussol. Els últims metres haurem de fer una curta grimpada fins a la boca.
Descripció: Té una boca de 5 m d'alçada i 6 m d'amplada a la qual segueix una curta galeria de 5 m, ocupada per grans blocs, que manté les mides de l'entrada. Al fons, a l'esquerra trobem una curta gatera que finalitza als 2 m.
Remuntant 3 m per l'últim gran bloc accedim a un laminador de terra polsós que es fa impenetrable als 5 m i al que podem accedir pels dos costats dels blocs. A la part esquerra trobem un pouet de 3 m (que no cal baixar) i que dóna a l'inici de la gatera de 2 m citada anteriorment.











Cova de la Carme (Collbató, Baix Llobregat)

Recorregut: 30 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
                X: 380395
                Y: 460010
                Z: 380 m
Història: Primera exploració GEP (1971)
Situació: La cova es troba desplaçada a uns 12 m de la cova del Duc en direcció E, a 5 m per sota d'ella i al costat d'un desnivell molt fort de les roques. El tram final per arribar a la caverna és una mica accidentat.
Descripció: Una boca d'1 m d'ample per 80 cm d'alt dóna pas a una gatera de 20 m de recorregut. En aquest, ha de salvar-se un pas estret als 8,50 m (50 x 25 cm) que va eixamplant-se fins a arribar a aconseguir cap al final, (2 m x 90 cm). Al final d'aquesta gatera es troba un petit ressalt que desemboca en una rampa descendent de 7 m de longitud 60 cm d'ample i 3 m d'altura mitjana, la qual finalitza en un bloc, que obstrueix momentàniament la possible solució de continuïtat.
Dades: Com. II Simp. Espel (1973)









Han participat:
- Jeume Ferreres (Espeleo Club de Gràcia)
. Genar Aymamí
- Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)

Bibliografia
(1) AA (1950).- "Sección de exploraciones" Speleon (1-1):65-69
(2) LLOPIS, N.; THOMAS, J.M. (1953).- "Estudio hidrogeológico de la vertiente meridional de Montserrat (prov. de Barcelona)" Speleon 4(3-4)121-191 (Topografia)
(3) MOR, J. (1973).- "Estudio hidrogeológico en Montserrat" Com. Tercer Simp. Espel. pp. 32-52 (Topografia)