diumenge, 10 de setembre del 2017

Resultats d'una visita al Lluçanès





Sortida al Lluçanès amb la intenció de visitar de les que només coneixem la seva situació al mapa de l'ICGC.

Primer anem cap a la balma de les Heures. En una anterior sortida havíem intentat localitzar-la, sense èxit, pels voltants del lloc on la situa el mapa de l'ICGC, prop de la casa de les Heures. Com que no trobem ningú a la casa vam haver de deixar-lo córrer. Cercant per Internet trobem una única referència, que la situa remuntant el rec de les Heures. Ho intentem, però el no conèixer la distància a recórrer i la falta de camí ens fa desistir. Anem cap a la casa de les Heures, però no trobem ningú, pel que decidim deixar-lo córrer i anar cap al nostre segon objectiu. Afortunadament veiem un cotxe que puja cap a la casa i optem per seguir-lo. Són els propietaris i amablement ens indiquen el camí per arribar-hi. Està situada a gairebé 300 m al NO d'on la situa el mapa


Balma de les Heures (la Quar, Berguedà)
Recorregut: 12 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
                X: 417364
                Y: 4658805
                Z: 689m
Terreny: Gres
Història: Coneguda de temps immemorials.
Situació: Del km 37,180 de la carretera C-154 surt una pista asfaltada, en direcció N, que segueix paral·lela a la riera de Merlès. Després de recórrer 7 km trobem a l'esquerra un desviament que porta a la casa de les Heures. Des d'aquí seguirem a peu en direcció O, per un camí, primerament per un prat i després pel bosc. De la casa a la balma hi ha uns 300 m.
Descripció: La balma té una amplada d'uns 50 m i una alçada mitjana de 5 m. La major part està tancada per un mur que tanca un espai força pla. El costat E està ocupat per blocs i una petita bassa que recull l'aigua que regalima del sostre.







El segon objectiu és la localització de la balma de les Òlibes, de la que únicament coneixem la seva situació al mapa de l'ICGC. Arribats al lloc no trobem la balma i després d'una bona estona de recerca desistim de localitzar-la.


Balma de les Òlibes (Santa Maria de Merlès, Berguedà)
Coordenades (UTM31N ETRS89):
                X: 417411
                Y: 4652957
                Z: 587 m
Terreny: Gres


Anem cap al nostre tercer objectiu, les balmes del Grau i aquesta vegada no tenim cap problema per localitzar-la. A la base d'un petit cingle trobem una petita balma defensada per esbarzers. Aquí el cingle gira cap N, on trobem unes minses balmes que decidim no catalogar.



Balmes del Grau (Lluçà, Osona)
Recorregut: 4 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
                X: 419043
                Y: 4651884
                Z: 725 m
Terreny: Gres
Història: Coneguda de temps immemorials.
Situació: Passat el km 17 de la carretera C-62 trobem el desviament cap al Prat de Lluçanès. De seguida trobarem una pista a la nostra dreta que porta cap a Sant Pere del Grau. Seguirem en direcció S i deixarem el cotxe al darrere de l'últim edifici. Seguirem la pista a peu i després d'uns 50 m podrem veure la balma a la nostra esquerra.
Descripció: Es tracta d'una petita balma de 8 m d'amplada, 4 m de fons i una alçada que no sobrepassa el metre.








Han participat:
- Jaume Ferreres (Espeleo Club de Gràcia)
- Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)