dimarts, 21 d’octubre del 2014

Dues cavitats de la font de la Llúdriga (Capafonts, Baix Camp)




Enric Porcel i Caro

G.E. Badalona




Fa temps que volia tornar a visitar els bells paratges de Capafonts i els seus voltants, de petit era un lloc d’excursió obligada tant per l’Agrupament  Escolta al qual pertanyia com per la centúria de fletxes de l’OJE a la també pertanyia, vells records de llargues marxes i acampades.

Després, algunes sortides espeleològiques van consolidar la meva predilecció per la zona.

Més tard els meus fills anaven cada any a colònies al Mas Fortet, i l’excursió als Motllats era obligada.

Per tant, quan els companys del GIE Montblanc ens van convidar a fer una visita a l’avenc de la Llúdriga no ho vaig pensar gaire: l’activitat interessant, el lloc preciós, els companys immillorables, i taula parada a ca la Teresa de Capafonts, doncs cap allà que falta gent!

Aquest dia 15 de juny un nombrós grup de procedència heterogènia

(GEB, GREC, GIEM i SIE) ens va apropar al bell indret de la Font de la Llúdriga, allà després de beure l’obligat glopet d’aigua fresca, vam pujar coster amunt sota l’expert guiatge d’en Joan i en Ramon.

Ens ensenyen les boques de l’avenc de la Llúdriga, de l’avenc Capellades i del Forat del Vent Glaçat. Com eren massa gent per entrar a l’avenc de la Llúdriga, vam decidir fer grups: un primer grup format pels bioespeleòlegs (Joan, Floren, Carles i Ramon) anirien a la recerca d’un insecte que es resistia, l’Emília i jo faríem la topografia del petit Avenc Capellades, mentre en Joan, Josep i Xavi instal·laven el pouet del Forat del Vent Glaçat.

Tot va anar com es va preveure: els biòlegs van constatar l’existència de l’espècimen que cercaven, Emília i jo van fer la fitxa de l’avenc Capellades, anant tot seguit al del Vent Glaçat.

Mentre tant Xavi i Joan fan una prospecció buscant una entrada superior que ens ha comentat en Ramon, únicament troben una especie d’esquerda a cel obert amb un petit tram tapat, es fa la topografia, però és desestima la seva catalogació, ja que el tram de “cova” es únicament de 3 metres.

Acabem la topografia del forat del Vent Glaçat i anem a ca la Teresa. Feina feta, i de ben segur que hi tornarem, ja que la capçalera de la font de la Llúdriga i els seus esquerdots encara donara alguna sorpresa més.

En Joan ens explica que aquestes cavitats van ser trobades pel conegut espeleòleg vallenc en Josep Maria Capellades a les hores ànima de la Secció de Muntanya de l’AAEEMI de Valls i que cap a finals dels seixanta fins el 73 va col·laborar amb el GIEM: “Aquest, durant anys tingué un maset a Capafons i crec que fou ell qui va localitzar l'avenc de la Llúdriga, entre d'altres cavitats més petites.

Aquest grup (i ell en concret) organitzà a primers de novembre de 1969 el Campament Regional d'Espeleòlegs i és dedicaren preferentment a fer excavacions arqueològiques, descobrint també altres importants cavitats a la Vall del Brugent com l'Avenc del Clonc i Orellut.”




Avenc Capellades (Capafonts, Baix Camp)

 
Lloc: Font de la Llúdriga. Riu de l’Horta.

Coordenades: UTM  31N ED50     336050,4572668
                                         ETRS89 335956,4572646
Altitud: 810 m

Espeleometria: Recorregut: 28 m
                          Desnivell: -8,50 m

Accés

Situats al poble de Capafonts, aniríem a trobar una pista encimentada que surt de la carretera de Mont-ral, ben senyalitzada. Passats 200 metres travessarem el barranc del Ribatell, per a continuar aproximadament  uns 700 metres més on hi ha un revolt on deixarem l’automòbil. Continuarem a peu per una pista tancada amb cadenat, seguint els pals indicadors que ens portaran en un passeig de 10’ (altres 700 metres aproximadament) a l’ombrívol lloc de la Font de la Llúdriga situat a l’esquerra del sentit de la marxa. La Font de la Llúdriga es un lloc emblemàtic, surgència que brolla del terra, i teòric naixement del riu Brugent.
Llavors anirem coster amunt lleugerament en diagonal cap a l’esquerra per l’espès boixedar fins a trobar un petit barranquet, seguint aquest, sempre a Munt, de seguida trobarem la boca de l’avenc de Capellades a la nostra dreta.

Descripció

Una boca de 1,20 x 1,20 metres dóna pas a un ressalt de -1,70 metres on comença una rampa descendent, es tracta d’una galeria de diàclasi de 15 metres de recorregut amb una amplada variable de 1 a 2 metres i una alçada màxima de 7,50 metres.
Arribats al suposat final de la galeria, observem un forat al terra per on continua la cavitat, però caldria una forta desobstrucció. Des d’ací escalarem 4 metres per a trobar una petita continuació elevada. Es tracta de la mateixa diàclasi per la que podem progressar 5 metres més. Al final a l’esquerra ens trobem una fissura que dona a un pou de 10 metres de fondària, al que no es pot accedir per les seves minses dimensions.
Si mirem per dalt, observem que hi ha corrent d’aire, i podem ascendir 2 metres més arribant a una saleta entre blocs inestables per on es perd aquest corrent d’aire, que segurament anirà a l’exterior, que es troba ben a prop.

Història

L'avenc de Capellades el va localitzar finals dels anys 60 en Josep Maria Capellades que durant anys fou l'anima de la secció d'espeleologia de la AAEEMI de Valls (actualment AAEET-Valls).
La cavitat va ser inventariada per F. Talavera (1) al 1983 amb el nom d’avenc de Capellades.

Participants

Xavier Samarra, Emilia Doña, Josep Cuenca, Joan Pallisé, Ramon Sendra, Carles Fontgivell, Joan Sebastià i Enric Porcel.












Forat del Vent Glaçat (Capafonts,Baix Camp)


Lloc: Font de la Llúdriga

Coordenades: UTM 31N ED50      336037,4572698
                                        ETRS89  335943,4572494                         

Altitud: 812 m

Espeleometria:  Recorregut: 62 m
                          Desnivell:    -8  m

Accés

Situats al poble de Capafonts, aniríem a trobar una pista encimentada que surt de la carretera de Mont-ral, ben senyalitzada. Passats 200 metres travessarem el barranc del Ribatell, per a continuar aproximadament  uns 700 metres més on hi ha un revolt on deixarem l’automòbil. Continuarem a peu per una pista tancada amb cadenat, seguint els pals indicadors que ens portaran en un passeig de 10’ (altres 700 metres aproximadament) a l’ombrívol lloc de la Font de la Llúdriga situat a l’esquerra del sentit de la marxa. La Font de la Llúdriga es un lloc emblemàtic, surgència que brolla del terra, i teòric naixement del riu Brugent.
Llavors anirem coster amunt lleugerament en diagonal cap a l’esquerra per l’espès boixedar fins a trobar un petit barranquet, seguint aquest, sempre a Munt, de seguida trobarem la boca de l’avenc Capellades a la nostra dreta.
Trobat aquest forat, haurem de descendir una mica per a anar a l’esquerra on a poca distància veurem un esperó rocós on es troba la petita boca d’aquesta cavitat.

Descripció

Una boca bufadora de 0,60 x 0,70 m dona a un r-0,90, ací ens trobem una galeria direcció Nord que dona a un petit P-3,70. Aquesta galeria d’entrada té un laminador a la dreta, que no es va ser possible superar.
Davallant el pou de 3,70 m ens trobem a una galeria d’uns 15 metres de llarg i amplada d’uns 2 metres. L’alçada va de uns 2,50 a 3 metres.
Si ens dirigim al sud, als 6 metres, i superant un r+0,70 accedim a un habitacle entre blocs d’uns 2 metres de perímetre, al final un pouet entre blocs (0,90 x 0,40 m) pel que baixem 1,60 m arribem a una curta galeria, on finalitza aquest sector de la cova.
Tornant enrere, on en superat el r+0,70, si mirem a l’esquerra observarem un pas elevat, entre blocs, superarem el r+1,75 i accedim a una galeria ascendent que queda una mica més elevada que la galeria principal. A 1,20 metres trobem a la dreta un petit pouet de -0,90 m. 1,50 metres més enllà, i a la nostra esquerra hi ha un pou (-2,50 m) que dona a la galeria principal. A la dreta hi ha una gatera d’uns 3 metres. Cinc metres més a munt, acaba la galeria en una petita saleta entre blocs.
Tornant a la galeria principal, base del P-3,70, ens dirigirem al Nord, deixem a la nostra esquerra un P-3 ens porta entre rocs a una minúscula saleta, als 7,80 metres detectem que a la dreta hi ha una fissura a +0,90 m d’on procedeix el corrent d’aire que surt per la boca de la cavitat, es tracta d’una diàclasi molt estreta (0,40 m) per la que únicament és possible avançar uns 3 metres, degut a que un bloc ens barra el pas. No obstant, albirem la continuació i sondegem un P-3,70. Aquest és el punt d’unió amb un avenc d’uns -17 m, que hi ha més a dalt, però del que no vam poder trobar la seva boca.



Història

Descobert i explorat a finals dels anys 60 per Josep Maria Capellades de l’ AAEEMI de Valls (actualment AAEET de Valls), la primera referència escrita la trobem al Catàleg Espeleològic de Catalunya (1) on el confonen amb l’avenc Daniel.
Els companys de Valls, l’anomenen “Forat del Vent Glaçat”, degut al corrent d’aire fred que surt de la boca.







Participants

Emilia Doña, Josep Cuenca, Joan Pallisé, Carles Fontgivell, Enric Porcel, Joan Sebastià, Florenti Fadrique, Xavier Samarra i Ramon Sendra.


Bibliografia

(1) TALAVERA, F. (1982).- "Las cavidades del Barranc de la Pixera (Motllat-Baix Camp)" Bol. Espel. SIEP (14):30-41

(2) BORRÀS, J.; MIÑARRO, J.M.; TALAVERA, F. (1984).- Catàleg Espeleològic de Catalunya Vol. 7. Barcelona