divendres, 12 d’agost del 2016

PETITS AVENCS DEL GARRAF: AVENC DELS DIUMENGES, AVENC DEL FILISTEU I AVENC XIC

Carles equipant la capçalera de l'avenc dels Diumenges

Text: Enric Porcel i Caro
Fotografies: Xavier Samarra i Riera
Grup d'Espeleologia de Badalona



L’ACTIVITAT PER L’ACTIVITAT NO TE CAP SENTIT, a banda és clar, que a un li agradi el moviment continu. Sempre he sigut partidari del fet que a cada exploració que es faci sigui reflectida amb tot detall.

Parafrasejant una cançó d’en Bob Dylan: The times they are a changing, (els temps estan canviant), alguns dirien “evolucionant” o pot ser no, ja que altres opinen com Tancredi el personatge de Il Gattopardo: Se vogliamo che tutto rimanga come è, bisogna che tutto cambi (si volem que tot continuï com està, necessitem que tot canviï).
Una evolució molt tangible ha sigut l’arribada de les anomenades noves tecnologies, el pas de la cultura del paper a “l'era digital”, encara que potser la filosofia de treball continua sent la mateixa.
Primer, als clubs espeleològics, comptàvem amb el famós “Llibre d’Activitats”, on ordenades cronològicament l’equip explorador de torn relatava totes les incidències de l’excursió, hi havia ressenyes que eren veritables obres d’art per la seva seriositat i minuciositat. D’altres ressenyes, millor no parlar...
La utilitat del Llibre d’Activitats era força evident: permetia a altres companys saber on era ubicada una cavitat, fins com estava equipada per a poder portar el material adient, i quins punts d’exploració era interessant revisar, en cas de tenir un dubte raonable, sempre quedava recórrer a algú dels participants (que sempre eren reflectits a la ressenya) perquè ens faciliti els detalls que ens interessaven.
Així doncs, els antics llibres d’activitats han sigut i continuen sent una immillorable font d’informació pels clubs.


Aquesta valuosa eina va desaparèixer fa anys, molts dels novells espeleòlegs mai havien sentit parlar i/o utilitzar el Llibre d’Activitats. L’era dels ordinadors, blocs, facebooks, etc. a quasi substituït la dels amanuenses i l’impremta, dic “quasi”, perquè encara no està clar quin format serà més durador en el temps.

Alguns encara no ens hem desfet d’aquest mal costum d’escriure o relatar les nostres excursions, que alguns malintencionats en diuen “batalletes documentades de gent gran”.
El gran problema d’àmbit domèstic que té aquesta època del paper, és que totes aquestes ressenyes escrites, quedaven, en el meu cas, arxivades en una senzilla carpeta de gomes, i el volum de les mateixes s’incrementava any rere any, fent una veritable pila, que juntament amb la quantitat de llibres atresorats durant tota una vida esdevé el meu petit quartet en un cau de paperassa.

Entenc que aquest cau, és un conflicte continu amb la meva companya, i s’afegeix a allò que de broma, i no tant de broma, diem a vegades com a “motius de divorci”, que entre d’altres i depén del cas són força comuns als espeleòlegs del gènere masculí, o sigui les sortides periòdiques per la pràctica de l’espeleologia, el material d’espeleo enfangat i les infidelitats donat el cas.
Així doncs, i amb la intenció de tancar aquesta època del paper, de la mencionada muntanya de carpetes d’exploracions inèdites o revisades, amb fitxes i topografies, i dades de tots colors, avui n'he tret tres, la pila ara fa únicament 1 metre i mig aproximadament.
Són treballs de petites cavitats, i d’alguna no tan petita que vas acumulant sense que els arribi el dia de la seva publicació. Algunes, com aquestes fitxes hem hagut de tornar a visitar per a completar la seva fitxa.
Els tres avencs que tractem avui són ben petits, la confecció de les seves ressenyes estan fetes pel Catàleg Espeleològic de Catalunya que va confeccionant de mica en mica el voluntariós equip d’espeleòlegs provinents de diferents clubs i posat a punt per l’amic Jordi de Valles.







Avenc dels Diumenges
T.m.: Begues (Baix Llobregat
Lloc: Serra de la Morella, Puig Ginebró
Coordenades: UTM ETRS89 0408881,4571891
Altitud: 565 m

Espeleometria: Recorregut: 7 m.
                           Desnivell: -6 m.

Accés
Des de l’aparcament del pla del Querol ens dirigírem al pla del Campgràs. Després pujàrem al puig del Ginebró i uns 60 metres abans d'arribar a la porta de l’estació de comunicacions d’AENA (la bola) ens desviarem a la dreta per un caminoi que ens portarà a l’avenc de la Discòrdia.

Situats a aquesta cavitat, haurem d’anar direcció NE un centenar de metres, i a la capçalera de la riera innominada que baixa cap al fondo del Bruc, trobarem la boca d’aquest avenc, on hi ha un munt de runam producte de les desobstruccions efectuades al seu fons.

Descripció
Ens trobem amb una boca d'1,70 x 1,40 metres.
Baixarem un pou únic de 5,50 metres de fondària. Ja al fons, la base del P-5,5 és lleugerament inclinada i d’unes dimensions irregulars de 3 x 2 metres. A l’Oest observem un pouet d'1,30 metres, però de reduïdes dimensions (0,40 x 040 m.) que es fa estret i impracticable. Al SE, baixant la rampa, i girant a l’esquerra trobem una fissura que sembla que tingui continuació per un pouet.

Història
Avenc conegut des de fa molt, per la seva minsa fondària no va ser catalogat fins fa poc. Al seu fons diversos clubs han estat desobstruint esporàdicament.

Participants
Josep Cuenca, Carles Miranda i Enric Porcel



Boca de l'Avenc dels Diumenges












Intentant obrir pas






Material de desobstrucció abandonat


                    Avenc del Filisteu

Sinònims: Avenc del Filisteo núm 6. SM-4.
T.m.: Begues (Baix Llobregat)
Lloc: Serra de la Morella. Puig Ginebró
Coordenades: ETRS89 408889,4571891
Altitud: 564 m

Espeleometria: Desnivell: -4,70 m
                          Recorregut: 4,70 m

Accés
Situats a l’avenc dels Diumenges, haurem d’anar 44º al NE 13 metres per a trobar la petita boca d’aquesta cavitat.

Descripció
Una boca de 0,90 x 0,40 metres ens dóna accés a un únic pou de 4,70 metres de fondària. Fàcilment desgrimpable.
El pou és estret, de dimensions regulars, posem peu a -4 metres, a sobre d’un bloc, la part més fonda de -4,75 metres s’assoleix a la base del roc. La planta de la base del pou és de 0,90 x 0,50 metres. També observem unes restes òssies de ramat oví.

Història
Si bé suposem que aquest avenc ja era conegut, la primera referència la trobem en una fotografia presa pel veterà espeleòleg Lluís Muntan als anys 80, on s’aprecia una inscripció que diu: Avenc del Filisteo. E.C. SABADELL i el cataloguen com núm. 6. (1) Aquests treballs dels anys 70 resten inèdits. Més tard l’any 1992 l’ERE-CEC el cataloga com a SM-4 (2).

Bibliografia
(1) MUNTAN, Lluís. Fotografia de la boca.
(2) Internet. Fitxa de l’Espeleoíndex.







Boca de l'Avenc del Filesteu




Punt final actual de l'avenc amb restes òssies




La boca vista des del fons


Avenc Xic

T.m.: Begues (Baix Llobregat
Lloc: Puig Ginebró
Coordenades: ETRS89 408774, 4571829
Altitud: 583 m

Espeleometria: Desnivell: 6,75 m
                           Recorregut: 6,75 m

Accés
Situats a l’avenc del Perpal, ens dirigirem 20º NE i a 20 metres trobarem l’Avenc Xic.

Descripció
Una boca de 1 x 0,40 metres dóna accés a un estretíssim pou de 6,75 metres de fondària. La base del mateix de 1,10 x 0,50 metres no dóna cap opció de progressió.

Participants
Carles Miranda, Josep Cuenca i Enric Porcel








Boca de l'Avenc Xic





En Carles baixant




Es fa evident l'estretor de la cavitat




La penosa sortida