dijous, 28 de juliol del 2016

Coves al voltant de les Deus (Mediona / Sant Quintí de Mediona, Alt Penedès)






Text: Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)


En aquesta primera visita a Sant Quintí de Mediona portem les dades de l'Inventari Arqueològic de Catalunya (Abric de les Deus i cova del Toixó) i dades de l'Inventari del Patrimoni Cultural (Cova del Barris).


La primera cavitat que volem visitar és la cova dels Barris. La cova resulta que està dintre del Parc d'Oci i Natura de les Deus i, com que encara és molt d'hora, encara està tancat. Resseguim la tanca per la dreta i arribem a la cova. L'únic accés a la cova està tancat amb una porta, pel que no podem accedir-hi. Decidim anar a l'abric de les Deus seguint un camí en direcció O que en uns 300 m ens porta a l'abric, situat a pocs metres a la dreta del camí. Encara que per poc, es troba al municipi de Mediona, i no Sant Quintí de Mediona com se cita a l'Inventari del Patrimoni Arqueològic. Aquest Inventari ens dóna les següents dades arqueològiques:

"L'excavació de Giró donà una sedimentació (...)"de escasamente ...un grueso de 40 cm, donde aparecieron otros fragmentos de vasos de regulares dimensiones en cerámica lisa hecha a mano elaborada muy deficientemente, conteniendo la pasta granos de cuarzo; aparecieron también algunas piezas de sílex atípicas, un molino de granito fragmentado y otros de arenisca roja"(...). El revers de la foto de l'excavació afegeix(...) algún hueso, silex (...). El material conservat al Museu de Vilafranca consisteix en ceràmica a mà (2 vores, 1 base plana, 28 fragments informes, la majoria de superfícies allisades), indústria lítica (1 denticulat, 1 perforador, 1 abrupte, 1 fragment de nucli, 13 ascles, 1 làmina fragmentada i 23 restes de talla) i 1 petxina. No es conserva cap os perquè segurament no van ser recollits. Per la indústria lítica es podria datar el jaciment més aviat com Neolític(Antic?) però la ceràmica sembla indicar clarament una cronologia del Bronze Antic. Cal plantejar-se com a possibilitat una seqüència amb dos moments. Per altra banda, el reduit espai de l'abric sota roca no fa del lloc un indret bo per habitació, el que hagués fet més interessant un estudi paleontològic i de zooarqueologia (no factible per la manca de mostres recollides), i possibilitaria esbrinar de forma definitiva l'aparició o no de restes humanes entremig."


Des de l'abric es veu una cova a l'altre costat de torrent de Can Llopart i que resulta tenir tan sols 5 m de recorregut i que a falta de nom hem anomenat coveta del Toixó.
Des d'aquí baixem al llit del torrent i de seguida trobem la cova del Toixó, la més gran de les visitades. Aquesta cova havia estat citada per en Joan Virella (1), que cita dades inèdites de l'AEC Vilafranca. A l'anterior he trobat una pintada de l'ERE, però no hem localitzat cap referència a aquesta visita.
Tota aquesta zona és utilitzada pel Parc d'Oci i Natura de les Deus i és plena de xarxes, tirolines, vies ferrates...

Des de la cova, seguint el llit del torrent, i en poc més de 250 m arribem al petit llac de les Deus.

Si el Parc d'Oci està obert, és més curt realitzar l'aproximació a la inversa.





Abric de les Deus (Mediona, Alt Penedès)
Recorregut: 2 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
                X: 387425
                Y: 4591297
                Z: 361 m
Terreny: Calcàries
Història: Coneguda de temps immemorials.
Situació: Des de Sant Quintí de Mediona, agafarem el passeig de les Deus fins al final, a les portes del Parc d'Oci de les. Seguirem a peu per costat de la tanca en direcció N. Al final creuarem la riera de Sant Quintí. Des d'aquí seguirem un camí en direcció NO que als 100 m gira cap al SO i poc abans d'arribar al torrent de Can Llopard veurem l'abric a pocs metres a la dreta del camí.
Descripció: Es tracta d'un espai sota un bloc. Té una amplada d'uns 6 m i 2 m de profunditat, amb una alçada de poc més d'1 m d'alçada.






Coveta del Toixó (Sant Quintí de Mediona, Alt Penedès)
Recorregut: 5 m
Desnivell: +0,6 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
                X: 387425
                Y: 4591260
                Z: 342 m
Terreny: Calcàries
Història: Coneguda de temps immemorials.
Situació: Des de Sant Quintí de Mediona, agafarem el passeig de les Deus fins al final, a les portes del Parc d'Oci de les. Seguirem a peu per costat de la tanca en direcció N. Al final creuarem la riera de Sant Quintí. Des d'aquí seguirem un camí en direcció NO que als 100 m gira cap al SO. Poc abans (a l'alçada de l'abric de les Deus) veurem la coveta a l'altre costat del torrent. Haurem de seguir el camí i poc després de passar el torrent el deixarem per a baixar per l'esquerra, sense camí fins a trobar la cova.
Descripció: Cova formada per una única galeria de 5 m de recorregut que finalitza en una gatera impracticable en la que podem observar un recorregut d'uns 2 m.









Cova del Toixó (Sant Quintí de Mediona, Alt Penedès)
Recorregut: 25 m
Desnivell: +8 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
                X: 387429
                Y: 4591266
                Z: 340 m
Terreny: Calcàries
Història: Coneguda de temps immemorials.
Situació: Des de Sant Quintí de Mediona, agafarem el passeig de les Deus fins al final, a les portes del Parc d'Oci de les. Seguirem a peu per costat de la tanca en direcció N. Al final creuarem la riera de Sant Quintí. Des d'aquí seguirem un camí en direcció NO que als 100 m gira cap al SO. Un cop passat el torrent de Can Llopard el camí es bifurca i hem d'agafar la desviació de l'esquerra, que baixa fins al llit del torrent, on trobarem la cova fàcilment.
Si el Parc d'Oci és obert, el millor accés és entrar-hi i arribar fins al llac. A l'altre costat del llac seguirem per l'esquerra i de seguida veurem un camí que remunta el torrent de Can Llopard, passant per un canyar, fins arribar a la boca de la cova.
Descripció: Una boca de 3,5 m d'amplada per 3 m d'alçada dóna pas a una galeria de 10 m de recorregut, en suau pendent ascendent. A mitjan galeria hi ha una xemeneia inaccessible de 6 m d'alçada. Al final de la galeria una curta pujada ens porta al tram final, de 3 m de recorregut i 1 m d'alçada que dóna a una gatera impenetrable que segueix un parell de metres. A l'inici d'aquest últim tram hi ha una xemeneia per la qual podem pujar fàcilment fins a +8 m respecte a la boca.
A uns 2 m de la boca trobem, a la dreta, una curta rampa que ens porta a un curt eixamplament.









Bibliografia
VIRELLA, J. (1978).- "Experiències a l'entorn de la localització d'estacions prehistòriques" Misc. Penedes. (1):241-269





Han participat:
- Jaume Ferreres (Espeleo Club de Gràcia)
- Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)