diumenge, 11 de setembre del 2016

Cavitats de Rocaterçana




Text i fotografies: Jordi Navarro i Montse Mañosa
                              (Centre Excursionista de Castellar del Vallès)

Presentem les següents fitxes:
Cova de les Gralles, cova de les Guatlles i l'Escletxa.
Iniciem aquest estudi des de l'intent de localització de la documentada cova de Rocaterçana, propera a la base del penya-segat de Rocaterçana del que pren el nom.
En un primer intent no es va poder localitzar la cova de Rocaterçana, però sí que vam poder localitzar una estreta escletxa que no coincidia amb la topografia de la cova buscada. Temps després identificaríem l'escletxa com la cova de les Gralles.
En els següents intents es va ampliar l'àrea de recerca, així com la consulta de tota la documentació existent; tan digital, mapes i catàlegs de la zona per intentar localitzar de forma més precisa la cavitat buscada.
De la recerca documental en catàlegs, vam poder extreure notes addicionals sense topografia de dues cavitats més de la zona: la cova de les Gralles i l'Escletxa; que vam afegir a les batudes de recerca.
De la recerca digital sobre la zona, va aparèixer una tercera incògnita: la cova de les Guatlles. En un principi vam considerar que es podia tractar d'un sinònim o mala transcripció de la veïna cova de les Gralles, però els treballs de camp van certificar que es tractaven de dues cavitats diferents i independents.
Finalment, una fotografia digital de la boca de la cova de Rocaterçana, ens va donar la pista definitiva per identificar i localitzar la cova inicialment buscada, tancant així, el capítol de Rocaterçana.
Amb l'objectiu d'ampliar i transmetre el coneixement d'aquestes cavitats al col·lectiu espeleològic, ens vam animar a preparar les fitxes que a continuació us presentem.



Cova de les Gralles

MUNICIPI: Capolat (Berguedà)
COORDENADES UTM-ETRS89: 31T 395234 4663398 // 1246 m snm
DESNIVELL: +6 m
RECORREGUT: 26 m

SITUACIÓ:
Sobre el km 5 de la carretera BV-4243 que puja a Rasos de Peguera, s'inicia una pista asfaltada cap a Castellar del Riu, sense abandonar-la deixarem el desviament cap a Castellar del Riu i seguirem per la pista de terra fins a la Casa d'en Blanc.
Des dels voltants de la casa i en direcció a Rocaterçana, hi ha alguns camins poc marcats que ens ajudaran a remuntar el vessant fins al punt en què haurem de passar pel bosc buscant el camí fins a arribar a la base dels penya-segats.
La cavitat es troba a prop del cim de Rocaterçana, a la base del penya-segat.

DESCRIPCIÓ:
La boca d'1,2 x 1,65 m d'alçada amb una finestra superior, dóna accés a una estança alta que al cap de poc redueix les seves dimensions per progressar per una gatera de dimensions cada vegada més estretes, després de superar el pas més reduït de 0,64 x 0,35 m ens podrem incorporar sobre una petita xemeneia i una estreta escletxa que s'endinsa alguns metres més.
A l'entrada de la gatera hi ha una comunicació amb una petita sala en un nivell superior que comunica també amb l'escletxa final i una nova xemeneia.







Cova de les Guatlles

MUNICIPI: Capolat (Berguedà)
COORDENADES UTM-ETRS89: 31T 395331 4663484 // 1276 m snm
DESNIVELL: +11 m
RECORREGUT: 19 m

SITUACIÓ:
Sobre el km 5 de la carretera BV-4243 que puja a Rasos de Peguera, s'inicia una pista asfaltada cap a Castellar del Riu, sense abandonar-la deixarem el desviament cap a Castellar del Riu i seguirem per la pista de terra fins a la Casa d'en Blanc.
Des dels voltants de la casa i en direcció a Rocaterçana, hi ha alguns camins poc marcats que ens ajudaran a remuntar el vessant fins al punt en què haurem de passar pel bosc buscant el camí fins a arribar a la base dels penya-segats.
La cavitat es troba entre el cim de Rocaterçana i el Coll del Bassot, sobre un primer nivell del penya-segat.

DESCRIPCIÓ:
La cavitat està penjada 2,5 m sobre la base del penya-segat, però es pot superar fàcilment el desnivell grimpant entre els blocs per arribar a la base de la cova.
L'entrada de 3,5 x 5 m d'alçada dóna accés a l'estança principal sobre la qual existeix una alta xemeneia que en el seu punt més alt i entre blocs, pot veure's la llum que prové de la comunicació amb la paret del penya-segat.
En la part final de l'estança i propera al sostre hi ha una estreta escletxa que progressa alguns metres més per finalitzar en aquest punt la màxima fondària de la cavitat.









L'Escletxa

MUNICIPI: Castellar del Riu (Berguedà)
COORDENADES UTM-ETRS89: 31T 396451 4664028 // 1451 m snm
DESNIVELL: +12 m
RECORREGUT: 66 m

SITUACIÓ:
Sobre el km 5 de la carretera BV-4243 que puja a Rasos de Peguera s'inicia una pista asfaltada cap a Castellar del Riu que seguirem 1,8 km, en aquest punt a la nostra dreta hi ha un indicador on ens desviarem per una pista forestal en bones condicions durant 1,4 km fins a arribar a Castellar del Riu.
Seguim per la pista ja en pitjors condicions, per la dreta de les cases durant 1,4 km en direcció W cap al Grau de l' Olivell , 300m abans que finalitzi la pista ja pròxima al Grau de l'Olivell. 
En aquest punt hem de dirigir-nos al N i remuntar entre el bosc uns 160 m de desnivell fins arribar a una primera línia de penya-segats , els superarem de forma més fàcil en el seu extrem NE en una àmplia canal arbrada d'uns 30 m de desnivell, immediata al nivell superior de la canal i a la base de la segona línia de penya-segats es troba l'Escletxa. 

DESCRIPCIÓ: 
L'accés a la cavitat es realitza per una gran esquerda en el penya-segat de 3 m d'amplada mitjana i a cel obert, després de 18 m de recorregut i un fort desnivell d' 11 m començaria pròpiament la cavitat.
El pòrtic d'entrada de 19 m d'alçada i amplitud considerable, dóna accés a manera de distribuïdor a les diferents estances de la cavitat.
Des del distribuïdor en direcció N la cavitat disposa de dues galeries superposades separades ambdues al seu torn per sengles ressalts, essent la superior la de major amplitud i recorregut, la galeria superior disposa de dues xemeneies en la seva part final, la primera d'elles arriba a la major alçada de la cavitat.
Des del distribuïdor i en direcció E hi ha una balconada a uns 3 m sobre la resta de l'estança, un pas estret a la balconada permet accedir a una petita cambra que al seu torn comunica amb l'exterior per un petit conducte concrecionat.
En direcció NE la cavitat va perdent alçada i pendent, passarem al costat d'uns grans blocs fins a una sala final de sostre baix, en la qual existeixen dues fissures impenetrables per blocs on s'aprecia cert corrent d'aire.










Cova de Rocaterçana

Coordenades UTM ETRS89: 395693 4663583 // 1266 m snm 
Atenció: Amb aquestes coordenades la cavitat es troba al terme de Capolat segons la delimitació de l'ICGC, per molt poc però a Capolat. L'apreciació històrica de pertànyer a Castellar del Riu, que apareix inclòs al Vol. núm. 3 del Catàleg, en principi hauria de ser incorrecta.
L'Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya també la ubica a Capolat.