dimecres, 20 de maig del 2020

Coves i balmes de Torrebesses (Segrià) (I)



Text: Jordi de Valles (Espeleo Club Muntanyec Barcelonès)


Des de que fa un any i mig vam visitar les balmes delTriquell, la major part de les sortides les hem dedicat a balmes de la Granadella i Juncosa (les Garrigues) i Margalef (Priorat).
Durant la recollida de dades a les publicacions i a Internet, ens vam assabentar que l'Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya inclou poc més d’una vintena de cavitats al terme de Torrebesses.
La comarca del Segrià és pobre en cavitats, i la majoria són balmes de petites dimensions. El catàleg espeleològic d'aquesta comarca que estem preparant per a publicar l'any vinent al volum 8 del Catàleg Espeleològic de Catalunya tan sols inclou una desena de cavitat, i de la majoria desconeixem les seves característiques.
Encara no les hem visitat totes, falten una desena, però tenim intenció de visitar les ens falten. En aquesta primera nota presentem 4 balmes, totes molt petites, però que tenen un interès etnogràfic, car totes elles han estat aprofitades per l'home.
Dues d'aquestes balmes (la balma de les Auronetes i la de les Cometes) figuren sense nom a l'inventari abans mencionat. Nosaltres hem intentat anomenar- les amb el nom d'un topònim proper.





Balma de l'Àngel Vidal (Torrebesses, Segrià)

Recorregut: 1,5 m
Coordenades (UTM 31N ETRS89):
            X: 297288
            Y: 4588677
            Z: 304 m
Terreny: Gresos
Situació: Del km 25,700 de la carretera C-230a surt una pista en direcció E que cal seguir uns 250 m. La balma es troba a 80 m en direcció SSO i és fàcil de veure.
Descripció: Es tracta d'una petita balma natural que fou ampliada afegint una construcció de pedra seca, de 0,5 m de gruix, al seu davant, el sostre de la qual (bigues i llosses) es recolzava en la visera de roca natural (encara es poden veure els encaixos per les bigues a la roca). Té una amplada de 4 m.
Dades: Espeleo Club Muntanyenc Barcelonès








Balma de les Auronetes (Torrebesses, Segrià)



Recorregut: 0,5 m
Coordenades (UTM 31N ETRS89):
            X: 297707
            Y: 4589826
            Z: 265 m
Terreny: Gresos
Situació: Al km 116,700 de la carretera C-12 hi ha una rotonda. Caldrà prendre una pista que surt en direcció O. Després de gairebé 200 m girarem a l'esquerra i seguirem 250 m fins a un  punt en què la pista gira 90° a l'esquerra. Aquí deixarem el cotxe i seguirem a peu per un caminet poc marcat que surt a la nostra dreta. La balma, no gaire fàcil de veure, es troba a 90 m de la pista.
Descripció: Aixopluc bastit aprofitant una minsa cavitat a la roca de 3 m d’amplada i 1,2 m d'alçada, a la que s'hi van afegir parets exteriors de pedra seca i unes lloses damunt per cobrir i protegir de la pluja aquella petita estança. Aquesta paret, així com la coberta, es troben en un estat molt precari i amenacen enderrocar-se en qualsevol moment.
Dades: Espeleo Club Muntanyenc Barcelonès






 
Balma de les Cometes (Torrebesses, Segrià)

Recorregut: 2 m
Coordenades (UTM 31N ETRS89):
            X: 298874
            Y: 4589613
            Z: 265 m
Terreny: Gresos
Situació: Al km 116,700 de la carretera C-12 hi ha una rotonda. Caldrà prendre una pista que surt en direcció E. De seguida passarem al costat d'una granja i una vintena de metres més endavant ens desviarem a l'esquerra. Passarem al costat d'una bassa i una altra granja. Seguirem per la pista principal uns 470 m després de la darrera granja deixarem el cotxe, a l'inici un camí que surt a la nostra esquerra. Seguint per aquest camí uns 25 m trobarem fàcilment la balma a la nostra dreta.
Descripció: Balma de 2 m de fons i altres tants d'amplada, que possiblement fou excavada en part per a formar un petit aixopluc. Hi ha dues parets laterals paral·leles de pedra seca que apuntalen el sostre i formen un recinte tancat.
Dades: Espeleo Club Muntanyenc Barcelonès





  
Balma del Jacob Roigé (Torrebesses, Segrià)

Recorregut: 1 m
Coordenades (UTM 31N ETRS89):
            X: 297989
            Y: 4588432
            Z: 268 m
Terreny: Gresos
Situació: Al km 116,600 de la carretera C-12 hi ha la rotonda d'on surt la carretera que porta a Torrebesses. Seguint per la C-12 en direcció a Llardecans uns 300 m, prendrem una pista que surt a la dreta i que seguirem durant 380 m. La balma, que no és fàcil de veure, es troba a 25 m a l'esquerra de la pista.
Descripció: Petita visera de tan sols 1 m de fons i 3 de llarg. Davant la balma hi ha un mur de pedra seca de 4,5 m de llarg, 1 m d'amplada i 2 m d'alçada. Una coberta de pedres i troncs uneix la balma i el mur per a formar un petit aixopluc.
Dades: Espeleo Club Muntanyenc Barcelonès







Han participat:
- Jaume Ferreres (Espeleo Club Muntanyenc Barcelonès)
- Jordi de Valles (Espeleo Club Muntanyenc Barcelonès)
- Antoni Besora (Espeleo Club Muntanyenc Barcelonès)