dimarts, 20 de juny del 2017

Dues balmes de Talamanca (Bages)







Text: Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)


En aquesta sortida ens proposem visitar dues balmes del terme de Talamanca, de les que tenim les dades de l'Inventari  del Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona. Sortim de Talamanca per la pista que passa per darrere del castell per a baixar després a la a riera de Talamanca, a l'alçada del molí del Menut. Aquí la pista travessa la riera per a pujar per l'altre vessant. De seguida veiem l'indicador de la balma dels Gobians. Seguim la pista i al cap de 650 m trobem una cruïlla de pistes on deixem. Seguim a peu un camí durant uns 400 m fins al lloc on està situada la balma de Rocagiberta, segons les coordenades de Patrimoni Cultura. A la dreta del camí hi ha un cingle per on tractem de localitzar-la, sense èxit; la balma no està situada en aquest lloc. Amb el mòbil ferm una consulta a la pàgina web de Patrimoni Cultural i gràcies a una fotografia veiem que la balma està davant nostre, a uns 250 m. Un cop arribat, resulta ser una balma de grans dimensions, uns 100 d'amplada per uns 30 d'alçada, però molt poc fonda i en bona part envaïda per la vegetació, que no ens deixa transitar, pel que decidim no fer la topografia.
Tornem al cotxe i anem cap a la balma dels Gobians, fem la topografia i donem per finalitzada la sortida.






Balma de Rocagiberta (Talamanca, Bages)

Recorregut: 10 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
            X: 415981
            Y: 4622200
            Z: 573 m
Terreny: Gres
Història: Coneguda de temps immemorials.
Situació: Des de Talamanca cal agafar una pista que passa pel darrere del castell i baixa cap la riera de Talamanca, a l'alçada del molí del Menut. Cal seguir per la pista, que ara travessa la riera i puja per l'altre vessant. Des del molí hem de seguir durant 1200 m, on la pista es divideix en dos. Aquí deixarem el cotxe. De la cruïlla surt un camí en direcció NE que ens portarà directament a la balma després de recórrer 650 m. La balma és visible de lluny.
Descripció: La balma té una amplada d'un centenar de metres, encara que la meitat Est no l'hem pogut visitar a causa de l'espessa vegetació que l'envaeix, amb una fondària màxima d'uns 10 m, tot i que la fondària mitjana no deu superar els 3 m. És força alta, uns 30 m.








Balma dels Gobians (Talamanca, Bages)


Recorregut: 5 m
Desnivell: +4 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
            X: 415371
            Y: 4621558
            Z: 436 m
Terreny: Gres
Història: Coneguda de temps immemorials.
Situació: Des de Talamanca cal agafar una pista que passa pel darrere del castell i baixa cap a la riera de Talamanca, a l'alçada del molí del Menut. Cal seguir per la pista, que ara travessa la riera i puja per l'altre vessant. Des del molí hem de seguir durant 570 m. La balma es troba a la nostra dreta, al mig del torrent dels Gobians. Un corriol ens permet baixar fàcilment a la balma, que es veu des de la pista.
Descripció: Balma de planta semicircular amb una amplada de 42 m limitada a la part central per un desnivell de 4 m. El més destacable és una petita construcció per a recollir l'aigua que regalima del sostre, situada a la zona Sud de la balma.








Han participat:
- Hilari Moreno (Espeleo Club de Gràcia)
- Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)
- Genar Aymamí (Institut d'Estudis Penedesencs)