dissabte, 12 de desembre del 2015

Balma de Ca l'Andaló (Santa Maria de Merlès, Berguedà)







Text: Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)



Són les 9 de matí i hem aparcat el cotxe al darrere de Ca l'Andaló. La balma que volem visitar, i que porta el nom de la casa, està situada, segons les dades del Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, "Uns metres al nord-est de la casa que li dóna nom, en una raconada sota uns camps de conreu". La boira és molt espessa i prou feines intuïm el cingle sota el qual s'obre la balma. Anem per uns camps de conreu, paral·lels a una tanca, fins que al final arribem al cingle, però sembla que la vegetació ens impedeix el pas. Haurem de cercar un altre camí.



Tornem al cotxe i intentarem arribar a la balma per sobre del cingle. Anem fins a la carretera i seguim en direcció NE fins a trobar una pista a l'esquerra, que porta a Rocamentidera, i als 85 m deixem el cotxe i ens dirigim cap a l'E fins a arribar a sobre del cingle. Intentem l'accés pel N, però no sembla factible arribar a sota degut a la vegetació. De manera que resseguim el cingle en direcció Sud, seguin una barana fins que arribem al mateix lloc on havíem arribat en el primer intent. Tampoc per aquí sembla factible arribar a la balma.


Tercer intent: Ara intentarem anar per l'altre costat de la tanca, que resseguim fins a arribar al lloc on havíem deixat el cotxe la primera vegada. Seguim en direcció O fins a trobar una pista que es dirigeix cap al NE fins que veiem davant nostre la balma a poc més de 100 m. Intentem accedir-hi per la part central, però una altra vegada la vegetació ens impedeix el pas. Seguim insistint i ho intentem per la dreta. Aquesta vegada si, entre bardisses accedim al límit sud de la balma.

A l'hora de tornar, intentem la sortida per la part N de la balma, també entre bardisses, però sembla factible. Al cap de poc ens trobem una petita balma amb què no comptàvem i sot seguit aconseguim arribar a sobre del cingle, prop del lloc on tenim el cotxe. Pel que sembla, i malgrat que figura a l'Inventari del Patrimoni Cultural, la balma no ha estat visitada des de fa anys.



El temps se'ns ha tirat damunt, i de l'activitat que teníem prevista, només podem anar a la balma del Garet (Lluçà, Osona), que esperem publicar pròximament, juntament amb les altres cavitats pendents de visitat del mateix municipi.





Balma de Ca l'Andaló (Santa Maria de Merlès, Berguedà)



Recorregut: 15 m

Desnivell: +2 m

Coordenades (UTM31N ETRS89):

                X: 418527

                Y: 4652688

                Z: 678 m

Terreny: Gresos

Història: Coneguda de temps immemorials.

Situació: Des del km 18,560 de la carretera C-62 agafarem la pista que porta al mas de Rocamentidera i deixem el cotxe al cap de 85 m, seguirem a peu una pista que finalitza als pocs metres en un camp de conreu. Anirem en direcció O pel costat del camp, que finalitza en un tram de terra rocós i poc després arribem al sobre del cingle on sobre la cavitat. Cal cercar un pas per la dreta per a baixar i seguirem per la base del cingle en direcció S, entre la vegetació. Primer trobarem la balma petita i 10 més enllà la balma gran.

Descripció: Balma de 54 m d'amplada, 4 m d'alçada i 15 m a la part més fonda. Podem diferenciar dos entrants que arriben als 15 m de fondària. A l'entrant S s'accedeix per un ressalt ascendent de 2 m que es supera fàcilment. Al segon entrant, al centre-nord, també s'accedeix per un ressalt de 2 m, però més vertical, que es salva gràcies a unes pedres col·locades estratègicament per l'acció humana, per a formar una escala. Tot el sostre està ennegrit pel fum. Al N d'aquest entrant hi ha un gran bloc de 9 m de llargada per 2 d'amplada, desprès del sostre i que amb la caiguda ha quedat dividit en varis blocs, que queden suspesos a sobre del ressalt.

Tot el llarg de la balma està tancat per una tanca de filferro, tota ella envaïda per la vegetació i el terra està cobert d'excrements d'animal, ja que antigament es feia servir per a guardar el ramat.













Balma petita de Ca l'Andaló (Santa Maria de Merlès, Berguedà)



Recorregut: 3 m

Coordenades (UTM31N ETRS89):

                X: 418532

                Y: 4652720

                Z: 686 m

Terreny: Gresos

Història: Coneguda de temps immemorials.

Situació: A uns 7 m al N de la balma de Ca l'Andaló.

Descripció: Balma de 12,5 m de llargada i al voltant d'1 m d'alçada, ocupada en gran part per un bloc desprès del sostre.








Han participat:

- Jaume Ferreres (Espeleo Club de Gràcia)

- Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)