dissabte, 20 d’octubre del 2018

Balmes de la Gorgonçana (Esparreguera, Baix Llobregat)




Després de visitar la balma dels Bandolers (Rubió, Anoia) ens dirigim a Esparreguera. La nostra intenció era localitzar unes balmes, les balmes de la Gorgonçana, de la que teníem coneixement per la pàgina web www.patrimonicultural.diba.cat, i la cova de les Pells de la que no coneixíem més que la seva situació al mapa de l'ICGC.
Primerament anem cap al lloc on se situa la cova de les Pells, sense resultat, a l'indret on la situa el mapa no hi ha cap cova. Seguidament en dirigim al lloc on hauria de situar-se les balmes de la Gorgonçana, però anant a peu per la carretera veiem unes coves de les quals no tenim constància de la seva existència. Preguntem a un veí de la casa que hi ha al davant, però desconeix l'existència d'aquestes balmes, tot i que són visibles des de la carretera.
Comencem a fer la topografia, i aviat ens adonem que es tracta d'unes cavitats que ja havien estat publicades (1) amb el nom de coves de Can Sedó o balma de les Illes, de forma que ens limitem a fer algunes fotografies.

Consultada la pàgina web www.esparreguera.cat/lavila/itineraris/7.html podem confirmar que l'anomenada cova de les Pells és un altre nom de la cavitat que ens ocupa.


Balmes de la Gorgonçana (Esparreguera, Baix Llobregat)

Sinònims: Cova de les Pells, coves de Can Sedó, balma de les Illes)
Recorregut: 64 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
X: 406433
Y: 4599498
Z: 85 m
Terreny: Travertins.
Història: Coneguda de temps immemorials.
Situació: Des de la població d'Esparreguera i en direcció a Olesa de Montserrat, abans de creuar el pont sobre el riu, haurem de dirigir-nos cap a la colònia Sedó, a uns 100 m de l'encreuament, i al marge esquerre trobarem les cavitats al peu d'una petita cinglera.
Descripció: La cavitat principal i més propera a la carretera, té una entrada de 2 x 6 m, al seu interior un ampli vestíbul de 4 m d'altura màxima, és l'inici d'una galeria de 8 m de longitud. De sobte, les dimensions disminueixen i dos passadissos paral·lels enllacen amb una sala d'estructura rodona de 4 x 4 m oberta a l'exterior a través d'un esglaó. Al peu d'aquest, comença una galeria estreta d'estructura meandriforme i d'uns 8 m de llargada.
A l'exterior i vorejant el peu de la cinglera, trobarem una gran balma d'11 x 7 m de planta ascendent i de 2 m d'altura. Si prosseguim per l'exterior vorejant, una vegada passem entre uns blocs i remuntem un esglaó rocós, trobarem una galeria rectilínia de 12 m de longitud condicionada artificialment per a la canalització d'unes pèrdues superiors, que forma una cascada vertical de 5 m. Al costat esquerre s'obre una saleta lateral bellament ornamentada.
Dades: Ardenya 1 (2001)










Bibliografia
(1) ASENSIO, A. (2001).- "Recull de cavitats inèdites" Ardenya (1):57-68 (Topografia)



Han participat:
- Jaume Ferreres (Espeleo Club de Gràcia)
- Hilari Moreno (Espeleo Club de Gràcia)
- Ganar Aymamí (Institut d'Estudis Penedesenccs)
- Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)