dimarts, 30 d’octubre del 2018

Balma de Sant Antoni (Alcover, Alt Camp)






Text: Genar Aymamí (Espeleo Club Barcelonès)



Breus notes històriques: En el Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya s'explica sobre l'ermita que es tracta d'un edifici barroc i afegeix "No hi ha una documentació suficient que permeti la datació exacta dels orígens d'aquesta ermita. Sembla que hi havia en principi una petita capella dedicada a Sant Antoni, on es trobava la imatge de la Verge del Remei, Mare de Déu trobada segons la tradició. L'edifici actual es va construir per un acord pres pels veïns i l'Ajuntament d'Alcover l'any 1761. L'obra es va finalitzar el 1772, segons consta a la motllura del coronament de la façana, i va ser beneïda el 21-11-1779 pel rector Joan Rimbau. Segurament s'aprofitaren elements d'una construcció anterior, com ho prova la data de la campana, de 1744, i els documents trobats recentment que parlen d'una ermita del Remei el 1638".

La tradició diu que en aquesta petita cavitat fou trobada la imatge mariana -l'actual és una còpia de la destruïda l'any 1936- i a més a més sembla que fou emprada per anacoretes que foren l'origen de l'ermitori dedicat al sant patriarca ermità.

Una creença popular explica que els visitants que hi van per primera vegada han de donar tres cops de cap en la concavitat on es creu que hi hagué la imatge divina: d'aquesta manera "qui doni tres cops de cap a la roca, no tindrà migranya ni mal de cap durant un any". Per aquest motiu la cova surt esmentada i se la coneix popularment com la cova dels Tres Cocos.




Balma de Sant Antoni (Alcover, Alt Camp)
 

Sinònim: Cova dels Tres Cocos

Recorregut: 7 m

Coordenades (UTM31N ETRS89):

X: 344396

Y: 4570430

Z: 389 m

Terreny: Gres

Història: Coneguda de temps immemorials.

Situació: Des d'Alcover cal seguir la pista degudament senyalitzada que du cap a l'ermita de la Salut, que està a uns 3 km del poble i és punt de sortida de diversos itineraris a peu per la vall del riu Glorieta.

Del capdamunt dels esglaons que hi ha al costat de l'edifici cal seguir el sender, senyalitzat amb marques blaves molt poc visibles, que s'enfila pel bell mig del bosc. Cal estar atents i seguir pel primer trencall que trobem a l'esquerra que ens durà fins a la cavitat. En total hi ha de 10 a 15 minuts des de l'ermita.

Descripció: Cavitat d'uns 9 per 7 m de planta lleugerament ascendent. Té una alçada de 4,5 m, que ràpidament es redueix a 1 m.









Bibliografia:

AYMAMÍ, G. (2014).- Itineraris per les esglésies i els eremitoris rupestres de Catalunya. Rafael Dalmau Editor. Barcelona pp. 18-19





Han participat:

               Genar Aymamí  (Espeleo Club Barcelonès)

               Jaume Ferreres (Espeleo Club Barcelonès

               Hilari Moreno (Espeleo Club Barcelonès)