dijous, 20 de març del 2014

Cova de Riberola (el Pinell de Brai, Terra Alta), una sortida accidentada.






Aprofitant la nostra estada a Benifallet per tal de fer una nova topografia de la cova Meravelles (que esperem completar properament) i seguint amb l'esperit que anima aquest bloc, aquesta vegada ens disposem a documentar una cavitat de la que tant sols coneixem la seva situació al mapa de l'ICC. La recerca a internet resulta infructuosa i no obtenim cap resultat, pel que desconeixem del tot les característiques de la cova.

Tenim dues opcions per a l'aproximació: o ben remuntar uns 2 km per la Via Verda des de l'estació de Benifallet  i des d'aquí remuntar 37 m fins a la cova, o ben seguir una pista que surt prop del km 11 de la carretera N-230b (entre el Pinell de Brai i Prat de Comte) i que en cosa de 4 km ens porta gairebé fins a la cova.

Escollim l'aproximació de la pista, en força bon estat, fins que comença a baixar cap a la Riberola. Aquí ja veiem que la tornada serà complicada. Deixem el cotxe just a sota de la cova, on uns ruscos ens donen la benvinguda amb una picada a la cara d'un dels participants.

La cova resulta ser una gran balma de 76 m d'amplada i 8,5 m de fondària màxima, amb construccions de pedra seca i una gran quantitat d'escombraries (una nevera, portes, caixes, ampolles... i un cotxe!).

Un cop realitzada la topografia iniciem la tornada i aviat el cotxe es nega a pujar, hi ha molta pedra solta i patinen les rodes. Després d'uns quants intents desistim i baixem cap a la Via Verda (prohibida per a cotxes). Aquí ens trobem un anglès amb el que ens entenem com podem (ell no parla català i nosaltres no parlem anglès) que viu allí i que ens confirma que si no és amb un tot terreny no hi ha cap sortida. Molt amablement se presta a remolcar-nos amb el seu tot terreny. Així ho fem i ens remolca fins al final de la pujada (aproximadament 1 km). Únicament cal ressenyar que al final es va trencar el cable. Gràcies, amic anglès.



Recorregut: 82 m
Desnivell: -7 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
                X: 288424
                Y: 4540070
                Z: 105 m
Terreny: Conglomerats
Història: Coneguda de temps immemorials
Situació: Del km 10,750 de la carretera N-230b (entre el Pinell de Brai i Prat de Comte) surt una pista  en direcció S que finalitza a la Via Verda de la Terra Alta. 200 m abans d'arribar a la Via Verda, trobem una pista a l'esquerra que porta fins a la cova. La pista és únicament accessible amb vehicle tot terreny.
Descripció: Es tracta d'una balma de 76 m d'amplada i  una alçada màxima de 6 m, orientada en direcció E-O. Per arribar a l'extrem E (cota 0), cal superar un fàcil ressalt ascendent. Al sector O hi ha dues finestres penjades uns metres sobre el terra, de difícil accés, però de les que es veu el final.  També al secor O hi ha les restes d'un mur de pedra.
Dades: Arxiu J. de Valles










Han participat:
- Jaume Ferreres (Espeleo Club de Gràcia)
- Jordi de Valles (Espeleo  Club de Gràcia)
- Félix Alabart