dimarts, 10 de juny del 2014

Cinc cavitats de la Morella (Begues, Baix Llobregat) (Primera part)

L'avenc de l'Infern, l'avenc del Dimoni, i la cova dels Condemnats



Enric Porcel i Caro
Grup d'Espeleologia de Badalona

"En un post anterior ("Dues cavitats rescatades de l'oblit: l'Avenc del La i l'Avenc de la Banya") ja ens ocupaven de cavitats properes a la Morella.
Dins de les tasques de confecció de catàleg, l'Àlex Serrano, Judit Parés de la SES-Ger i jo mateix visitem i topografiem aquestes tres cavitats.

En el cas de l'avenc de l'Infern, la cota a variat i s'ha quedat en -17 metres de fondària, i com a novetat s'ha explorat i topografiat una petita gatera penjada, no sent les diferències amb la topografia antiga gaire significatives.
Es tracta d'un avenc conegut de bell antuvi, i de dues cavitats situades a prop, obertes per desobstrucció i sense catalogar.
L'avenc de l'Infern fou explorat per primera vegada gel GES del CMB l'any 1950 i actualment és força visitat pels espeleòlegs. Existeix un pouet a la cota més fonda, on segurament amb perseverança es podria progressar més.

Les altres dues cavitats has estat obertes per desobstrucció i explorades amb anterioritat a la nostra visita, però desconeixem qui les va explorar, i encara serien susceptibles de continuació.
L'avenc del Dimoni és un petit pouet que arriba a -2,60 metres de fondària i situat a prop de l'anterior.

Una mica més endavant hi ha la cova dels Condemnats, paupèrrima cavitat de -2 metres de fondària.

Al mateix sector es coneix un altra cavitat, l'avenc Amat i Pagés, objecte d'una important revisió per membres del GEB i la SIE-CEA.





Avenc de l'Infern (Begues, Baix Llobregat)


Situació

Lloc: Serrat de la Morella 
TM: Begues (Baix Llobregat)

Coordenades:      UTM 31N ED50    409243/4572226
Coordenades:      UTM31N ETRS89  409149/4572060

Altitud: 559 m

Espelometria:
                Desnivell: -17 m
                Recorregut: 31 m

Accés
Si des del pla del Camgràs anem a la cua de l'abocador, veurem que surt una pista de terra que va cap a Begues, per on trascorreix el GR-92. Pujarem en pocs minuts fins a arribar al petit coll d'accés a la Morella. Aquí trobarem fàcilment aquest avenc, la que està situat dins de la curva de la pista en una dolina força visible, a la banda esquerra.

Descripció
Avenc situat en una dolina d'uns 10 metres de diàmetre. Té dues boques, la superior és força petita, per la qual cosa anirem per la inferior on trobarem una entrada esgraonada que ens aboca a un P-12,70. El pou és ampli, si ens fixem bé, veurem una entrada penjada a 7,50 metres de la base, per aquí podem avançar uns metres fins a arribar a una petita xemeneia on finalitza.

La base del pou està plena de blocs, aquesta sala és d'uns 8 x 3 metres, i al SO trobarem una boca d'1,40 x 080 metres que dóna a un pouet de 3 metres de fondària, però que únicament podrem baixar 1,70, ja que una forta estretor entre blocs bloqueja el pas.

Participants
Judit Parès, Alexandre Serrano i Enric Porcel












Avenc del Dimoni (Begues, Baix Llobregat)

Situació
Lloc: Serrat de la Morella
TM: Begues (Baix Llobregat)

Coordenades:      UTM31N ED50     409163/4572283
Coordenades:      UTM31N ETRS89 409069/4572079

Altitud: 565 m

Espelometria:
                Desnivell: -2,6 m
                Recorregut: 3 m

Accés

Des del pla del Campgràs pujarem per la pista situada a la cua de l'abocador que va cap a Begues. Al cap d'uns minuts arribarem a la corba on hi ha l'avenc de l'Infern a l'esquerra. Passat aquest i el primer camí de pujada a la Morella, continuarem per la pista. I a vint metres abans del segon camí que va a la Morella, girarem a l'esquerra, i a vint metres trobarem amb facilitat la boca d'aquesta cavitat. Està ubicada al marge d'una dolina.

Descripció

Una boca d'1,60 x 0,80 metres ens porta a un r-1,70, el pouet te un diàmetre d'uns 0,80 metres i ens deixa a una petita galeria que gira cap a la dreta un metre més. A aquesta galeria, a l'esquerra trobem una petita gatera amb possibilitats de continuació.

Participants
Judit Parés, Alexandre Serrano i Enric Porcel





Cova dels Condemnats (Begues, Baix Llobregat)

Situació
TM: Begues (Begues)

Coordenades:      UTM31N ED50     409116/4572316
Coordenades:      UTM31N ETRS89 409022/4572112

Altitud: 568 m

Espeleometria:
                Recorregut: 3,50 m
                Desnivell: -2 m

Accés
A prop de l'avenc del Dimoni. Per la pista que del Pla del Campgràs va cap a Begues per la Morella, passarem l'avenc de l'Infern, i a la segona desviació de camí cap a la Morella haurem d'avançar uns 60 metres més per la pista, i quan comença el revolt que fa baixada, a l'esquerra haurem d'anar uns 7 metres i trobarem el petit avenc.

Descripció
Una boca d'1,50 metres d'amplada per 0,50 metres d'alçada ens introdueix a una rampa descendent que immediatament, a un metre de recorregut, gira cap a la dreta per acabar 2,70 metres més endavant.

Participants
Judit Parés, Alexandre Serrano i Enric Porcel







Bibliografia

MONTORIOL, J. (1951).- "Nueva sima en el Macizo de Garraf" Speleon 2(1):47--49 (Topografia)

MONTORIOL, J. (1954).- "La hidrogeología kárstica del Plà de les Basses y sus relaciones con la de otras zonas del macizo de Garraf (Barcelona)" Speleon 5(1-2):55-100

BORRÀS, J. (1973).- Catálogo Espeleológico del Macizo de Garraf I (Topografia)