dissabte, 15 de febrer del 2014

Avenc dels Reis, del Rascler i dels Llumins (Begues, Baix Lobregat)





Continuant amb la revisió de cavitats del massís de Garraf, aquesta vegada hem topografiat tres petites cavitats que, per la seva escassa fondària creiem que han estat poc visitades. El dia, molt emboirat amb una visibilitat inferior als 50 m, ha complicat la localització de les cavitats, però les havíem situat amb GPS anteriorment (avenc dels Llumins i avenc del rascler el 23-6-2013 [J. de Valles] i l'avenc dels Reis el 24-5-2013 [J. Cuenca i J. de Valles]. No hem trobat gaire variació amb les topografies anterior, llevat de la variació de cota en funció del canvi de la cota 0.


Avenc dels Llumins (Begues, Baix Llobregat)

Recorregut: 13 m
Desnivell: -7,5 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
X: 408279
Y: 4571524
Z: 497 m
Terreny: Calcàries de l'Aptià.
Història: Primera exploració GES-CMB (1957).
Situació: Aparcarem el vehicle al pàrquing del pla de Querol, ubicat a la carretera que va de la urbanització Rat-penat a la Plana Novella, i ens dirigirem al pla de Campgràs. A l'arribar a aquest, anirem cap a l'esquerra direcció a l'estació de radars del Rascler. Passada la caseta de control, agafarem la pista de l'esquerra i a un centenar de metres trobarem fàcilment la petita dolina de l'avenc del Mall a la dreta. Aquí deixarem la carretera i seguirem per un corriol que es dirigeix cap al fondo de Bruc. Al poc trobarem una dolina (on hi ha l'avenc dels Reis). Des d'aquí seguirem paral·lels a la riera i al cap de uns 250 m trobarem la cavitat, fàcilment localitzable.
Descripció: La boca, de 3 m de llarg i 1,5 d'amplada dóna pas a un pou de 6,5 m que ens deixa en una planta en rampa. A l'extrem més baix trobarem un ressalt d'1 m que ens situa en una saleta de 4 m d'alçada amb algunes formacions. L'extrem E puja lleugerament fins a fer-se impracticable.



 



Avenc del Rascler (Begues, Baix Llobregat)

Recorregut: 9 m
Desnivell: -7 m
Coordenades (UTM31 ETRS89):
X: 408483
Y: 4571762
Z: 516 m
Terreny: Calcàries de l'Aptià.
Història: Primera exploració GES-CMB (1957).
Situació: Aparcarem el vehicle al pàrquing del pla de Querol, ubicat a la carretera que va de la urbanització Rat-penat a la Plana Novella, i ens dirigirem al pla de Campgràs. A l'arribar a aquest, anirem cap a l'esquerra direcció a l'estació de radars del Rascler. Passada la caseta de control, agafarem la pista de l'esquerra i a un centenar de metres trobarem fàcilment la petita dolina de l'avenc del Mall a la dreta. Aquí deixarem la carretera i seguirem per un corriol que es dirigeix cap al fondo de Bruc. Al poc trobarem una dolina (on hi ha l'avenc dels Reis). Des d'aquí seguirem paral·lels a la riera i al cap de uns 150 m trobarem la cavitat, a uns 10 o 15 m del jaç de la riera.
Descripció: Una boca d'uns 2 m de diàmetre, dóna pas a un únic pou de 6,5 m (pel que es despengen unes arrels fins al fons). En fons, en rampa cap al SO, finalitza per l'acumulació de blocs.







Avenc dels Reis (Begues, Baix Llobregat)

Recorregut: 7,5 m
Desnivell: -6 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
X: 408532
Y: 4571502
Z: 537 m
Terreny: Calcàries de l'Aptià.
Història: Primera exploració GET (1970)
Situació: Aparcarem el vehicle al pàrquing del pla de Querol, ubicat a la carretera que va de la urbanització Rat-penat a la Plana Novella, i ens dirigirem al pla de Campgràs. A l'arribar a aquest, anirem cap a l'esquerra direcció a l'estació de radars del Rascler. Passada la caseta de control, agafarem la pista de l'esquerra i a un centenar de metres trobarem fàcilment la petita dolina de l'avenc del Mall a la dreta. Aquí deixarem la carretera i seguirem per un corriol que es dirigeix cap al fondo de Bruc. Al poc trobarem una dolina. La cavitat es localitza al costat S de la dolina, a uns 40 m de la carretera i uns 20 m per sota.
Descripció: Uns blocs divideixen la boca en dues parts, una d'elles de poc més de 20 cm, que donen a un únic i estret pou 6 m. A 2 m de fondària trobem un bloc encastat. Al fons trobem les restes d'una cabra caiguda.






Bibliografia:
ANDRÉS, O. (1957).- "Garraf" Cordada (24):11
FERRER, J. (1971).- "Garraf-70" Soterrània (2):4-12 (Topografia)
BORRÀS, J. (1973).- Catálogo Espeleológico del Macizo de Garraf I (Topografia)


Han participat:
- Jaume Ferreres (Espeleo club de Gràcia)
- Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)

dijous, 13 de febrer del 2014

Tres avencs de l'Ordal (Subirats i Olesa de Bonesvalls, Alt Penedes)





Avenc del Mal Pas (Subirats, Alt Penedès)

Recorregut: 14 m
Desnivell: -12 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
X: 404100
Y: 4581630
Z: 555 m
Terreny: Calcàries del Cretaci.
Història: Primera exploració SIEP (3)
Situació: Des de la població de l'Ordal, direcció Vallirana, abans d'arribar al coll d'Ordal i a 350 m passat el km 1228, surt una pista a la dreta. Aquesta passa al costat del dipòsit d'aigua de la urbanització El Lledoner. En passar per les Planes d'en Revella trobarem una línia de transport d'A.T. trobarem l'avenc sota mateix d'aquesta, a l'esquerra de la pista i a uns 10 m.
Descripció: Ens trobem amb un enfonsament de 2,30 x 2 m ubicat a un rascler, un petit ressalt de -0,80 m ens situa a la capçalera d'un P.10. Aquesta boca és de 0,46 x 0,80 m. Davallant el pou, força irregular i amb moltes arestes, amb unes dimensions de 0,60 m de diàmetre, arribarem a la base del pou. Aquí, amb un terra de blocs en pendent i en direcció 190º podrem avançar 1,80 m, aquí un petit forat ens fa veure una possible continuació efectuant una forta desobstrucció.





Avenc de la Línia (Olesa de Bonesvalls, Alt Penedès)

Recorregut: 24 m
Desnivell: -12 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
        X: 404172
Y: 4581508
Z: 555 m
Terreny: Calcàries
Historia: Explorat per primera vegada per la SIEP al 1975 (1). Fa uns quants anys espeleòlegs indeterminats van fer una important desobstrucció a la cavitat, malgrat no aconseguir aprofundir en la fondària de l'avenc, si que va canviar la morfologia del mateix, existint diferències entre la nova topografia i la dels seus descobridors.
Situació: Es pot arribar des d'Olesa de Bonesvalls, des de l'Ordal (Subirats) i des de el coll de l'Ordal. Recomanem anar des de la pista que surt de la carretera N-340. De Vallirana al poble de l'Ordal, només passar el coll de l'Ordal, surt a l'esquerra aquesta pista, que en principi va vorejant els límits de la urbanització de El Lledoner.
Passat el Pi de les Quatre Soques arribarem als plans d'en Revella.
Més endavant passarem el turó de l'Or, i agafarem una desviació situada a l'esquerra, poc abans d'arribar a l'avenc del Mal Pas. La zona és fàcilment identificable, ja que és per on passa una línea de transport d'A.T. i està desbrossada. Aquesta pista mig abandonada, dona servei a 2 torres d'A.T.
La cavitat la trobarem prop de la desviació que porta a la primera torre. A l'esquerra ja divisem la rústega construcció de fusta feta a la boca de l'avenc per anònims espeleòlegs, per efectuar les tasques de desobstrucció.
Descripció: Ens trobem una boca rectangular d'uns 5 x 3 m. Davallarem un pou de 9,20 m, aquest pou, al 3,80 m té una repissa on accedim a una petita galeria de 0,50 m d'amplada, i de direcció 85º, avancem 1,50 m i es trobem amb un ressalt de +1 m, aquí trobem dues ínfimes gateres d'uns 2 m de recorregut.
El pou continua amb unes dimensions de 1,80 x 1,40 m incidint al sostre d'una saleta per una colada.
Arribats a la base del P.9,20, avancem per una rampa descendent uns 3 m, aquí trobem una escletxa d'uns 3 m d'alçada per uns 0,60 m d'amplada amb un pont de roca a 0,70 m d'alçada. Pujant aquest r+0,70 arribem a un pou (r.3,40) fàcilment desgrimpable. Aquest pou final té una amplada de 0,50 m i una llargària de 1,20 m, i ha estat objecte d'un intent de desobstrucció. Aquí es troba la cota màxima de desnivell.
Tornant a la saleta, si ens situem a la base del pou, i en direcció 200º, trobem un r+1,40 que dona a una gatera d'uns 2,50 m.









Avenc de la Torre del Telègraf (Subirats, Alt Penedès)

Recorregut: 3,5 m
Desnivell: -3,5 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
                X: 405894
                Y: 4583134
                Z: 545 m
Terreny: Calcàries
Historia: Cavitat de minses dimensions on mans anònimes han fet una mica de desobstrucció al fons del pouet. L'única referència bibliogràfica (2), el relaciona erròniament amb l’avenc de les Teules.
Com apunt històric-patrimonial, direm que la torre del Telègraf esta catalogada com a BCIN (Bé Cultural d'Interès Nacional).
També hi ha la curiositat de què a la cartografia de l'ICC figura dins del terme municipal de Cervelló, quan històricament pertany al municipi de Subirats.
Situació: Des de Vallirana anirem per la carretera N-340 direcció Ordal, sortirem per la sortida de la Urbanització Maset del Lledoner/Pedreres, anirem cap a la pedrera del Telègraf, passada la creu d'Ordal trobarem un desviament a la dreta (cap a puig d'Agulles) que obviarem, seguidament a la dreta una pista en mal estat arriba a una pedrera abandonada, passarem l'antiga caseta de control i uns metres més enllà a la vora del camí trobarem fàcilment aquest avenc.
Descripció: Un únic pou cilíndric de 0,80 m de diàmetre, arriba fins als 3,50 m de fondària. Als 2,30 m hi ha un bloc travat, el pou té un tronc posat verticalment, pel que podem baixar sense problemes.
A la base del pou les dimensions son lleugerament més amples (1,20 x 0,80 m).





Bibliografia
(1) TALAVERA, F. (1976).- "Avenc de la Línea (Ordal)" Cavernas (19-20):29-31 (Topografia)
(2) LLORET, J. (1982).- "Catàleg espeleològic del massís del Garraf, unitat septentrional. Pla d'Ardenya. Tomo II" Gours (9):7-101 (Topografia)
(3) TOLRÀ, A. (1982).- "Las pequeñas cavidades de l'Alcatera (Ordal)" Bol. Espel. SIEP (14):10-15 (Topografia)



Han participat:
                Avenc del Mal Pas  (8-1-2011)
                               - Manel Pintos (E.C. Zaragoza)
                               - Maria Aguilera (E.C. Zaragoza)
                               - Carlos Miranda (E.G. L'Hospitalet)
                               - Josep Pastor (Grup d'Espeleologia de Badalona)
                               - Joan Carles Juderias (S.I.E. Barcelona)
                               - Enric Porcel (Grup d'Espeleologia de Badalona)
                               - Julià González (Grup d'Espeleologia de Badalona)
                               - Josep Cuenca (Grup d'Espeleologia de Badalona)
                               - Josep Lluís Moldes (Grup d'Espeleologia de Badalona)
                               - Jordi Coma
                               - Jordi Trujillo (EspeleoCorb)
                Avenc de la Línia (22-1-2012)
                               - Enric Porcel (Grup d'Espeleologia de Badalona)
                               - Joan Sebastià (Grup d'Espeleologia de Badalona)
                Avenc de la Torre del Telègraf (26-1-2014)
                               - Enric Porcel (Grup d'Espeleologia de Badalona)
                               - Josep Cuenca (Grup d'Espeleologia de Badalona)

Fotografies de l'avenc del Mal Pas:
Manel Pintos i Jordi Trujillo
Texts: Enric Porcel

dilluns, 10 de febrer del 2014

Cova del Toixó (Font-rubí, Alt Penedès)






  
Recorregut: 5 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
                X: 382177
                Y: 4588336
                Z: 644 m
Història: Coneguda de temps immemorials
Situació: Cal sortir de les Cases Noves de la Mata (Font-rubí de Baix), al km 2 de la carretera BP-2126, d'on surt una carretera que porta a Font-rubí de Dalt. Un 110 abans d'arribar'hi, agafarem una pista que porta al Mas Vallet. Al cap d'uns 100 m trobarem a l'esquerra dues petites alzines. Cal deixar aquí el cotxe i endinsar-nos a bosc que hi ha a la nostra dreta. A 10 m trobarem un marge que caldrà resseguir i ens portarà davant de la cova.
Descripció: L'entrada té 10,2 m d'amplada i una alçada que no supera el metre. A l'interior el sostre va baixant fins a tocar el terra, a 5 n de l'entrada. A la nostra esquerra la balma continua uns metres més, però el pas és impracticable i es veu el final, on el sostre toca el terra. Immediatament per sobre de la balma hi ha un marge de pedra seca d'uns 3 m d'alçada.




Han participat:
- Josep Cuenca (Grup d'Espeleologia de Badalona)
- Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)