dimarts, 16 de juny del 2015

Avenc de Sant Jordi (Begues, Baix Llobregat). Quaranta anys després.







Text:      Jordi de Valles
              (Espeleo Club de Gràcia)


Durant una de les sortides realitzades l'any 1975 per a desobstruir l'avenc dels Setze Jutges, quan formava part del Grup Juvenil Spelunca de la O.J.E. de Barcelona, una prospecció pels voltants va resultar positiva, un nou avenc del que se'n podien veure uns pocs centímetres de la seva boca. Una senzilla desobstrucció va permetre sondejar el primer pou. Posteriorment, vam poder fer la primera exploració, després de desobstruir l'inici del darrer pou. Vam posar una placa a l'entrada (que encara es conserva) amb la data de la primera exploració: 23-2-1975.

En aquell moment no es va fer la topografia, i va ser uns anys després (possiblement el 1977), en què juntament amb l'Isidre Vallès, vaig tornar per a fer la topografia.

Han passat quaranta anys, i en el marc de la revisió de cavitats de Garraf, hem tornat per tal de fer una nova topografia. El temps no perdona, i el que era "un pou pel que es pot desgrimpar fàcilment" és ara una entrada estreta a la que segueix un pou no gaire ample. La sortida de la cavitat va ser un xic complicada.

En quan a la nova topografia, no hi ha gaire diferències. El desnivell és el mateix, amb una millora del dibuix. El distanciòmetre laser facilita molt la presa de mesures, principalment l'alçada del sostre. A la primera topografia el Nord està girat 180°.





Avenc de Sant Jordi (Begues, Baix Llobregat)
Recorregut: 28 m
Desnivell: -19 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
            X: 408751
            Y: 4571683
            Z: 584 m
Terreny: Calcàries.
Història: Primera exploració G.J. Spelunca-O.J.E. (1975)
Situació: Des del pla del Campgràs, pujarem per la carretera que porta als repetidors d'AENA. Ens dirigirem al que hi ha situat al puig Ginebró, La seva boca es troba a 23 m de distància i 190º de la cantonada SE de la tanca que envolta el Centre de Comunicacions del puig Ginebró.
Descripció: Una estreta boca, oberta en un pla d'estratificació ens aboca en un pou de 10 m d'un diàmetre mitjà d'1 m, amb una minsa repisa a -5 m.
Baixat el pou, arribem a una saleta de forta inclinació (45°) ocupada totalment per blocs recoberts de cristalls de calcita. Al fons podem recórrer uns metres per sota dels blocs. Un pou de 5 m ens porta a la saleta final, on trobarem un engolidor impenetrable que posa fi a la cavitat.













Durant aquesta sortida també hem aprofitat per a verificar les coordenades de vàries cavitats, entre elles l'avenc Amagat, petit avenc de -2,5, dels que teníem les dades facilitades per en Lluís Muntan. Les coordenades, que hem revistat dues vegades amb dos anys de diferència, han resultat força diferents.
També hem explorat dos petits avencs, separats 6 m entre ells, que havíem localitzat fa un parell d'anys i dels que no tenim constància que hagin estat explorats, tot i que hi havia una fita. Han resultat ser dos estrets avencs pels que hem pogut baixar amb dificultat 2 m, amb continuació evident, però mol estreta.

Avenc Amagat (Begues, Baix Llobregat)



Recorregut: 3 m
Desnivell: -2,5 m
Coordenades (UTM 31N ETRS89):
        X: 408657
        Y: 4571542
        Z: 556 m
Situació: A uns 50 m al N de l'avenc del Mall.
Descripció: Petit avenc de tant sols 2,5 m de desnivell.



















Avenc núm. 5 del Puig Ginebró (Begues, Baix Llobregat)


Recorregut: 2 m
Desnivell: -2 m
Coordenades (UTM 31N ETRS89):
        X: 408678
        Y: 4571587
        Z: 564 m
Terreny: Calcàries.
Situació: A uns 50 m al N de l'avenc Amagat.
Descripció: Estret avenc pel que es pot baixar amb dificultat fins a -2 m.





Avenc núm. 6 del Puig Ginebró (Begues, Baix Llobregat)


Recorregut: 2 m
Desnivell: -2 m
Coordenades (UTM 31N ETRS89):
        X: 408673
        Y: 4571585
        Z: 563 m
Terreny: Calcàries.
Situació: A 6 m al SO de l'avenc núm. 5.
Descripció: Estret avenc pel que es pot baixar amb dificultat fins a -2 m.






Han participat:
- Jaume Ferreres (Espeleo Club de Gràcia)
- Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)