dilluns, 10 de setembre del 2018

La cova del Trader (Cubelles, Garraf)





Text: Genar Aymamí i Jordi de Valles (Espeleo Club Barcelonès)


En aquesta nota presentem els resultats d'una sortida realitzada a la comarca del Garraf, per tal d'anar completant dades per al proper Catàleg Espeleològic de Catalunya.
L'objectiu principal era el de documentar la cova del Trader (1, 2), que va resultar fàcil de localitzar gràcies a les coordenades i situació extretes de l'Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya. Un cop realitzada la topografia i algunes fotografies ens vam desplaçar a Sitges per localitzar la cova del Vell Marí (5). Aquesta cova és ben coneguda pel fet d'estar situada entre de la platja de Sant Sebastià i la platja Fonda, a la punta de la Llengua de Serp. No va ser una bona idea anar a ple estiu a una zona de bany; vam haver d'aparcar força lluny i a la platja hi havia força gent, pel que ens van limitar a intuir la situació de la cova, deixant la visita per a una propera sortida. Seguidament tocava localitzar la cova del Corral d'en Falç (5), situada molt a prop de la gasolinera "El Molí". No vam tenir sort, i malgrat preguntar a l'encarregat de la gasolinera i al propietari del supermercat proper, no va estar possible localitzar-la.







Cova del Trader (Cubelles, Garraf)


Sinònims: Cova del Pau, cova de Bumians, cova de Raival
Recorregut: 15 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
               X: 386853
               Y: 4566107
               Z: 113 m
Terreny: Calcàries
Història: Coneguda de temps immemorials
Situació: Per accedir a la cova cal anar de Cubelles a la urbanització Mas Trader. Un cop arribats a la rotonda d'accés seguim pel carrer Dàlia, el qual tomba per la urbanització i en arribar a les cruïlles va canviant de nom, així anem passant pels carrers Goya, Rosales i Velázquez i seguim aquest fins al final del carrer, on acaba, per aquest costat la urbanització.
Uns 40 m abans de ser al final cal seguir per un corriol pujador que surt a l'esquerra pel mig del bosc i que va decantant-se cap a la dreta en direcció a un petit cingle, molt visible, situat a uns 20 m d'alçada per damunt del camí.
Descripció: La cova està orientada al sud-est i presenta una planta amb forma de T amb dues galeries d'uns 12 m de longitud d'un extrem a l'altre. La llum arriba a tota la cavitat. A l'entrada hi ha alguns sondatges efectuats en el decurs de diverses campanyes arqueològiques que han proporcionat interessants materials prehistòrics.











Bibliografia
(1) BELLMUNT, J. (1955).- "Cuevas del 'Trade' y del 'Pi"" Bol. Bibl. Mus. Balaguer (4):60

(2) BELLMUNT, J. (1958).- "Crónica de la Sección Arqueológica" Bol. Bibl. Mus. Balaguer (5):132-

(3) GERMAIN, J. (1973).- "Les cavitats de Sant Pere de Ribes - l'Olivella (Barcelona)" S.I.S. (3):30-33 (Topografia)

(4) VIRELLA, J. (1978).- "Experiències a l'entorn de la localització d'estacions prehistòriques" Misc. Penedes. (1):241-269

(5) VIRELLA, J. (1983).- "Els forats de Sant Quintí i la cova del Corral d'en Falç (Sitges)" Butll. A.E. Talaia gener-febrer (Topografia)







Han participat:

               - Genar Aymamí (Espeleo Club Barcelonès)
               - Hilari Moreno (Espeleo Club Barcelonès)
               - Jaume Ferrreres (Espeleo Club Barcelonès)