dimarts, 19 d’octubre del 2021

Balmes de Roca Gironella (Sant Quirze Safaja, Moianès)

Text: Jordi Navarro i Montse Mañosa

         (Centre Excursionista de Castellar)

 


Després de realitzar alguna excursió sota Sant Miquel del Fai visitant les diferents balmes, l'antiga central hidroelèctrica, així com els diferents gorgs del barranc de la riera del Rossinyol i també alguna ruta de BTT pels Cingles de Bertí, vam anar coneixent els racons d'aquest espectacular barranc, entre ells vam reconèixer el topònim de la Balma de Roca Gironella, i vam decidir plantejar una sortida específica per poder visitar i conèixer aquest racó discret i espectacular.

Després de consultar els diferents catàlegs i informació espeleològica sobre la balma, vam comprovar que només existeixen cites sense topografia de l'esmentada cavitat amb el que la curiositat va anar en augment.

Les recerques prèvies per Internet de publicacions realitzades per excursionistes a l'esmentada balma, ja ens va posar en antecedents que la cavitat mereixia una visita per conèixer-la, no només per les seves apreciables dimensions, sinó per l'espectacularitat del lloc.

En la visita a la balma vam poder apreciar de primera persona les dimensions i l'espectacularitat del lloc així com que la balma és coneguda en l'àmbit de l'escalada per la gran quantitat de vies obertes al sostre; també vam veure des d'un dels seus laterals que sota aquesta enorme balma podria existir alguna cavitat addicional perquè en una de les colades s'apreciava una obertura no accessible sense material tècnic de progressió vertical des de la balma; vam estudiar amb deteniment la ubicació de l'obertura per accedir-hi des de la base del salt de Roca Gironella, plantejament que vam aconseguir remuntant la Riera de Rossinyol.

Vam visitar a la balma inferior i vam comprovar que la cavitat està estretament relacionada d'origen amb la balma superior i a més també té unes apreciables dimensions.

Després de la visita vam decidir repetir l'excursió per documentar ambdós fenòmens en conjunt i contribuir al coneixement del col·lectiu espeleològic.

 


 

Balma de Roca Gironella (Sant Quirze Safaja, Moianès)

 

Recorregut: 22 m

Desnivell: 13 m

Coordenades (UTM31N ETRS89):

X: 432814

Y: 4619418

Z: 545 m

Terreny: Conglomerats

Història: Coneguda de temps immemorials.

Situació: Sobre el km 7 de la carretera BV-1485 de Sant Feliu de Codines, es troba el conjunt històric de Sant Miquel del Fai, per a accedir a la cavitat serà necessari seguir l'estreta carretera que continua des de Sant Miquel del Fai remuntant la riera del Rossinyol en un tram d'1 km, en aquest punt hi ha un mirador i un corriol de baixada ens permetrà en uns 50 m accedir a la gran balma pel seu extrem occidental.

Descripció: Gran balma de 158 m d'extensió, situada sota el salt de Roca Gironella de la riera del Rossinyol, la balma té forma de ferradura centrada sota el mateix salt a manera de balcó i pràcticament la totalitat de la balma es troba excavada a una certa alçada de la base del salt, tan sols en la seva part W disposa d'un talús de fort pendent en la qual és factible el descens fins a la base del salt.
A un nivell inferior, en el vessant hidrogràfic esquerre es troba una segona cavitat també suspesa sobre el salt.





 

Balma inferior de Roca Gironella (Sant Quirze Safaja, Moianès)

 

Recorregut: 22 m

Desnivell: 6 m (+4; -2)

Coordenades (UTM31N ETRS89):

X: 432820

Y: 4619417

Z: 538 m

Terreny: Conglomerats

Història: Coneguda de temps immemorials.

Situació: Sobre el km 7 de la carretera BV-1485 de Sant Feliu de Codines, hi ha el conjunt històric de Sant Miquel del Fai, per a accedir a la cavitat serà necessari deixar el vehicle en els aparcaments que existeixen per sobre de Sant Miquel i al costat de la riera del Rossinyol.

Entrarem en el llit de la riera i remuntarem el seu llit en un tram de 750 m aproximadament fins a arribar a la base del salt de Roca Gironella, la balma es troba a uns 12 m per sobre de la base i en el vessant hidrogràfic esquerre del salt, just sota la gran balma de Roca Gironella, amb el que serà necessari remuntar entre la vegetació fins a arribar a la seva base.

Una altra opció viable, però més complexa és realitzar un ràpel des de la gran balma de Roca Gironella, situada just damunt i accedir per la plataforma del sostre.

Descripció: Cavitat situada sota la gran balma de Roca Gironella, en la qual la colada s'ha fracturat deixant darrere seu aquesta apreciable cambra, aquest bloc de la colada bloqueja gran part de l'entrada de la cavitat, però en el seu lateral NE un ampli passadís permet accedir a la cambra des de la base del salt. La sala té grans blocs en el sòl i un petit pou d'absorció, en l'extrem S de la cavitat, un segon passadís més estret comunica amb l'exterior en un balcó sobre el salt.