dilluns, 25 de gener del 2016

Nova continuació a l'Avenc de les Garses (Begues, Baix Llobregat)


Text: Jordi de Valles



El passat 23-1-2016, l'Espeleo Club de Gràcia va arribar a la cota -100 m (aproximadament) a l'avenc de les Garses. Un parell de desobstruccions ens han permès superar àmpliament la cota coneguda fins ara, que era de tan sols -3 m.



Tot just al darrere de les instal·lacions de "La bola", situada al puig Ginebró, hi ha una gran dolina, en el fons de la qual s'obren tres petites cavitats, una de les quals -la central- arriba a -100 m.



Aquestes cavitats són conegudes de sempre pels espeleòlegs, molt dels quals han anat desobstruint les cavitats, però sense deixar constància.

El 1979, el G.E. Talaia publica la primera topografia (1), assignant-li -2 i -2,5 m.

Segueixen desobstruccions esporàdiques i en 1994 l'ERE-CEC realitza un croquis, tot arribant a la cota -3,1 m, que no serà publicat fins al 2013 a l'Espeleoindex.

En el decurs de la revisió d'alguns avencs de Garraf que estem realitzant entre l'ECG i el GEB, el 13-12-2015 és visitada per dos membres de l'Espeleo Club de Gràcia, que poden arribar a la cota -5,6, on un bloc impedeix la continuació.

Un més tard el mateix equip desobstrueix el pas i arriba a la cota aproximada -11 m, on un pas estret.

En una altra sortida es desobstrueix aquest pas, arribant a la capçalera dels pous, que no es baixen per falta de material.

Per fi, el passat dia 23, un nodrit grup de l'Espeleo Club de Gràcia es dirigeix a l'avenc. Metre un equip eixampla els estrets passos inicials, un segon equip explora la cavitat, mentre que un tercer grup realitza la topografia.



Actualment la cavitat finalitza en un pas estret que caldrà desobstruir, cosa que farem aviat.



L'exploració no està finalitzada, pel que demanem que respecteu el treball en curs.



Tan aviat com donem per finalitzada l'exploració, publicarem els resultats.











Bibliografia

FERRER, J. (1971).- "Garraf-70" Soterrània (2):4-12 (Topografia)