dissabte, 30 de maig del 2020

Resultat de dues sortides a Cervià de les Garrigues 1ª part




Text: Genar Aymamí i Jordi de Valles (Espeleo Club Muntanyenc Barcelonès)


Dintre dels treballs de catalogació de les cavitats de les Garrigues hem dedicat dues sortides a la zona corresponent a la vall del riu de Set, en el tram afectat per la construcció de l'embassament de l'Albagés.

Abans de l’inici de la construcció de l'embassament, l'any 2003 es va realitzar la corresponent prospecció arqueològica de la zona. Entre altres punts d'interès, l'informe inclou una quarantena de cavitats. Per cada cavitat hi ha una fitxa, però malauradament no hi consta el nom de les coves i el text és pràcticament sempre el mateix. També hem constatat que hi ha cavitats que figuren dues vegades, amb coordenades molt semblants, però diferents.

Un cop aquest informe arriba al departament d'arqueologia de la Direcció General del Patrimoni Cultural, es van incloure a l'Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya, assignant un nom a cada cavitat en funció del topònim més proper, llevat d'algunes coves que van numerar com a cova de les Gralles 1 a 7.
En aquesta nota presentem les 9 coves visitades, totes pertanyents al municipi de Cervià de les Garrigues, llevat de la cova dels Gramenals, que pertany a la Pobla de Cérvoles.







Cova de le Besses (Cervià de les Garrigues, Garrigues)

Recorregut: 8 m
Coordenades (UTM 31N ETRS89):
            X: 318525
            Y: 4588708
            Z: 389 m
Terreny: Conglomerats
Situació: Des de l'extrem N de Cervià de les Garrigues prendrem el camí de Cervià a l'Albagés, que segueix paral·lel al riu de Set. Després de recórrer uns 3,3 km ens desviarem a la dreta per una pista. De seguida deixarem a la dreta el camí que porta a l'ermita de Santa Maria de les Besses i seguirem 140 m. A la dreta hi ha una esplanada on podem deixar el cotxe. La cova està a 30 m de la pista, a l'extrem de l'esplanada, fàcil de localitzar.
Descripció: La cova té una amplada de 14 m i 8 m de fons.
Està tancada per un mur de pedra seca de forma corba, amb una porta a la part central.
Dades: Espeleo Club Muntanyenc Barcelonès




Cova núm. 2 de les Besses (Cervià de les Garrigues, Garrigues)

Recorregut: 5 m
Coordenades (UTM 31N ETRS89):
            X: 318362
            Y: 4588861
            Z: 403 m
Terreny: Conglomerats
Situació: Des de l'extrem N de Cervià de les Garrigues prendrem el camí de Cervià a l'Albagés, que segueix paral·lel al riu de Set. Després de recórrer uns 3,3 km ens desviarem a la dreta per una pista. De seguida deixarem a la dreta el camí que porta a l'ermita de Santa Maria de les Besses i seguirem 400 m. La cova es troba a la dreta, a uns 120 de distància i a 26 m per sobre de la pista, al fons d'una petita vall, molt amagada per la vegetació.
Descripció: Cova de 32 m d'amplada i 5 m de fons, amb una alçada de poc més d'1 m en la seva major part, amb alguns blocs, principalment a l'extrem E. En èpoques de pluja circula per l'interior un rierol en direcció E-O.
Dades: Espeleo Club Muntanyenc Barcelonès





Balma num. 1 de Ca l'Antonieta (Cervià de les Garrigues)

Recorregut: 3,5 m
Coordenades (UTM 31N ETRS89):
            X: 317941
            Y: 4588969
            Z: 384 m
Terreny: Conglomerats
Situació: Des de l'extrem N de Cervià de les Garrigues prendrem el camí de Cervià a l'Albagés, que segueix paral·lel al riu de Set. Després de recórrer uns 3,3 km ens desviarem a la dreta per una pista. De seguida deixarem a la dreta el camí que porta a l'ermita de Santa Maria de les Besses i seguirem 800 m. L'abric troba a la dreta, a uns 20 de distància i a 14 m per sobre de la pista. L'accés és complicat per la vegetació i l'existència d'un solc produït per la circulació de l'aigua quan plou.
Descripció: Petita balma d'11 m d'amplada i 3,5 m de fons, amb una alçada de poc més d'1 m, amb el terra parcialment ocupat per blocs despresos del sostre, principalment a la part dreta.
Dades: Espeleo Club Muntanyenc Barcelonès




Balma núm. 2 de Ca l'Antonieta (Cervià de les Garrigues, Garrigues)

Recorregut: 3 m
Desnivell: +2 m
Coordenades (UTM 31N ETRS89):
            X: 317904
            Y: 4588987
            Z: 380 m
Terreny: Conglomerats
Situació: Es troba a uns 40 m a l'O de l'abric núm. 1, també de difícil accés.
Descripció: Balma de 16 m d'amplada, 3 m de fons i un fort desnivell ascendent, +2 m. Per dins de la balma circula un rierol que només quan plou pot portar aigua.
Dades: Espeleo Club Muntanyenc Barcelonès








Han participat:
- Jaume Ferreres (Espeleo Club Muntanyenc Barcelonès)
- Antoni Besora (Espeleo Club Muntanyenc Barcelonès)
- Hilari Moreno (Espeleo Club Muntanyenc Barcelonès)
- Genar Aymamí (Espeleo Club Muntnyenc Barcelonès)
- Jordi de Valles (Espeleo Club Muntanyenc Barcelonès)