dilluns, 8 d’abril del 2019

Coves de Margalef (Priorat). I




Amb aquesta nota iniciem una sèrie dedicada a diverses cavitats de Margalef. A l’hora de redactar aquesta nota tenim la topografia d’una quinzena de cavitats, i altres tantes en espera de realitzar noves visites.




La cova de l'Oliver està inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya, tot i que amb unes mides força exagerades (150 x 10 x 12 m). Salvador Vilaseca va descobrir materials de sílex.
Segons aquest inventari existeix una segona cova uns 200 m riu avall, però segons ens van informar sobre el terreny l'exuberant vegetació dificulta enormement la seva localització.
En una segona sortida hem intentat arribar a la segona cova, que hem vist des de la pista i que realment es troba a uns 80 m però ens va ser impossible arribar. Caldrà tornar a intentar-ho.



Cova núm. 1 de l'Oliver (Margalef, Priorat)


Recorregut: 15 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
            X: 311028
            Y: 4573059
            Z: 353 m
Terreny: Conglomerats
Història: Coneguda de temps immemorials
Situació: Des de Margalef agafem la T-713 en direcció la Bisbal de Falset. Al km 9, després de la corba i passat el pont de les Joveres trobarem a la nostra esquerra una pista que baixa cap al riu de Montsant. La seguirem i al cap d'uns 200, abans de creuar el riu, trobarem la cova a la nostra dreta.
Descripció: Es tracta d'una balma de 83 m d'amplada, per una fondària màxima de 15 m i una alçada de 5 m, amb el terra força horitzontal. Al sector central podem destacar uns blocs despresos del sostre i un gran bloc al sector O.










Bibliografia 
FERRATÉ, J. (1918).- Espeleologia de les comarques tarragonines pp. 1-133 
BORRÀS, J.; MIÑARRO, J.M.; TALAVERA, F. (1984).- Catàleg Espeleològic de Catalunya Vol. 7 
PINTA, J.Ll. de la (1985).- "Repertori de cavitats d'interès arqueològic de la província de Tarragona" Exploracions (9):22-42



2 comentaris:

heighte ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
stetoup ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.