dilluns, 5 de desembre del 2016

Mina Santa Júlia (Bonastre, Baix Penedès)



Text: Jordi de Valles


Seguint les dades publicades a la web FMF - Foro de Mineralogía Formativa, vam fer una visita a la mina Santa Júlia (o mina del Crofoll). Per tal d'ampliar dades (històriques, mineralògiques i geològiques) ens remetem a aquesta pàgina, on hi ha un article d'en Frederic Varela, molt ben documentat.
Nosaltres ens hem limitat a fer la topografia, constatant que, al contrari del que suposa en Frederic Varela, no hi ha connexió física entre les dues mines més enllà de l'excavació exterior que les uneix (molt dissimulada per la vegetació.





Mina Santa Júlia núm. 1 (Bonastre, Baix Penedès)
Recorregut: 39 m
Desnivell: -17 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
            X: 368773
            Y: 4565657
            Z: 230 m
Terreny: Calcàries
Història: Coneguda de temps immemorials.
Situació: Aproximadament al km 9,500 de la carretera TV-2041, a 1,5 km passat Bonastre (venint de Roda de Berà), trobem dues pistes (no aptes per a vehicles) i on podem deixar el cotxe. Agafant la pista més llunyana de Bonastre, als pocs metres i a la dreta trobem fàcilment la mina núm. 1.
Descripció: Podem dividir la mina en dues parts: Un pou i una rampa, unides per una excavació d'1 x 1 m aproximadament.
El pou té una boca de 5 x 2,5 m i 6 m de fondària.
Els primers 8 m tenen una inclinació de 40º. A la part inicial el sostre és de pedra seca. Hi ha uns esglaons tallats a la roca a la part final. Aquí tenim dues opcions de continuació: Seguint la rampa, ara més suau i que finalitza als 4,5 m, en fer-se molt estreta, el que indica que ens trobem amb una zona d'origen natural. L'altra continuació és una forta rampa (cal corda) que als 3 m ens aboca a un pou de 7 m de fondària, que dóna a una petita rampa de 4,5 m.












Mina Santa Júlia núm. 2 (Bonastre, Baix Penedès)
Recorregut: 9 m
Desnivell: -6,3 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
            X: 368801
            Y: 4565610
            Z: 224 m
Terreny: Calcàries
Història: Coneguda de temps immemorials.
Situació: Aproximadament al km 9,500 de la carretera TV-2041, a 1,5 km passat Bonastre (venint de Roda de Berà), trobem dues pistes (no aptes per a vehicles) i on podem deixar el cotxe. Agafarem la pista més propera de Bonastre i la seguirem fins pocs metres abans d'arribar al final (uns 40 m) i a la dreta a 4 o 5 metres trobarem la mina núm. 2.
Descripció: Està formada per un únic pou de 6 m, amb una boca de 4 x 2 m aproximadament. El fons està ocupat per petits blocs. També trobem les restes de, com a mínim, dos gossos, que sospitem ho haurien caigut fortuïtament.









Han participat:
- Jaume Ferreres (Espeleo Club de Gràcia)
- Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)
- Hilari Moreno (Flash Back Corb)