dilluns, 5 d’agost del 2013

La cova Foradada i la cova del Mas Romeu (Calafell, Baix Penedès)




Cova Foradada. Foto J.Cuenca


Durant la sortida realitzada el 19-5-13 al pou de Cal Santó, vam intentar, sense èxit, localitzar la cova Foradada, de la que teniem coneixement per l’Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya.
Novament hem tornat i aquesta vegada si que l’hem pogut localitzar. Es tracta d’una petita cova inèdita en l’àmbit espeleològic, però molt coneguda a la zona i que a rel del descobriment d’un crani humà al 1997 ha estat objecte de vàries intervencions arqueològiques.



Malauradament el camí que ens indica la fitxa de l'Inventari està toalment perdut i vam haver de pujar fins a la carena de l'Escarnosa pel mig del bosc.
Un cop a dalt de la carena vam trobar un excursionista que ens va indicar la situació de la cavitat i també el millor camí de tornada.
Un cop realitzada vam aprofitar per a visitar la cova del Mas Romeu, situada a poc més de 2 km i dintre de la Urbanització Mas Romeu. Un cop a les rodalies de la cova ens trobem al mateix informador de la cova Foradada, que ens torna a indicar la situació de la cavitat.



La cova del Mas Romeu va ser objecte d'intervencions arqueològiques l'any 1954, publicada al Boletín de la Biblioteca-Museo Balaguer, 5ª època Vol. 2, juntament amb la topografia, que ha passat desapercebuda dins de l'àmbit espeleològic.


Cova Foradada
(Calafell, Baix Penedès)

Recorregut: 25 m
Desnivell: -6,5 m 
Terreny: Calcàries
Coordenades (UTM31N ETRS89): 
            X: 381847 
            Y: 4563890 
            Z: 137 m 
Història: Coneguda de temps immemorial
Situació: Des de Calafell agafarem la carretera de Bellvei (C-31). Just abans de creuar l’autopista C-32 trobarem una rotonda i agafarem la desviació que porta al Mas Romeu. La carretera ens porta aviat a una altra rotonda i després creua la carretera C-31 per sota. Des d’aquest punt seguirem 850 m per la carretera fins a situar-nos sota la conducció elèctrica, on deixarem el cotxe. Pujarem pel tallafocs en direcció E i en el punt on comença la baixada seguirem un corriol que surt en direcció S. Després de travessar dos turons, trobarem fàcilment la cavitat al segon coll.


Descripció: La cavitat té tres boques. La boca inferior és la més accessible. És de forma arrodonida i amida 2,2 x 2,4 m. Dóna pas a una saleta on es va realitzar excavacions arqueològiques. Tot el terra està tapat per plàstics per tal de preservar les restes arqueològiques. Un bloc ens facilita la pujada d'un petit ressalt ascendent que ens porta a una rampa també ascendent. Al sostre trobem un forat pel que podem sortir fàcilment a l'exterior (és l'entrada superior). Si seguim remuntant sortirem a l'exterior per la tercera entrada.

Entrada inferior de la cova Foradada. Foto.: J. Cuenca


Cova Foradada, entrada superior. Foto.: J. Cuenca
Cova Foradada. Foto.: J. Cuenca

Cova del Mas Romeu
(Calafell, Baix Penedès)



Recorregut: 10,3 m 
Desnivell: -0,9 m 
Coordenades (UTM31N ETRS89): 
            X: 381847
            Y: 4563890 
            Z: 137 m 
Terreny: Calcàries 
Història: Coneguda de temps immemorials. 
Situació:  Des de Calafell agafarem la carretera de Bellvei (C-31). Just abans de creuar l'autopista C-32 trobarem una rotonda i agafarem la desviació que porta al Mas Romeu. La carretera ens porta aviat a una altra rotonda i després creua la carretera C.31 per sota per seguir paral·lela a l'autopista i creuar-la per sota per a entrar a la Urbanització Mas Romeu. Seguirem pel carrer principal (Carrer de Ferran Sor). Després de recórrer 700 mm per aquest carrer trobarem a l'esquerra un dels pocs solar no edificats. Aparcarem el cotxe en aquest lloc. Unes marques blaves en els arbres ens indiquen el camí a seguir que amb forta pujada ens portaran directament a la cova. 
Descripció: Una boca d'1,5 x 3 m dóna accés a una única galeria de 10 m de recorregut amb una amplada mitja d'1,5 m. El terra ha estat totalment buidat de sediments.




Cova del Mas Romeu. Foto.: J. Cuenca


Han participat:
- Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)
- Josep Cuenca (Grup d’Espeleologia de Badalona)