dissabte, 17 d’agost del 2013

Coves del Duc (Sitges, Garraf)


Les coves del Duc (Sitges, Garraf)




Sortim de Barcelona en Josep Cuenca, Francesc X. Samarra i Jordi de Valles en direcció a Vallcarca per tal de visitar les coves del Duc (també conegudes com coves del Tro) de les que tenim referències de l'Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya.

Avançant per un torrent innominat, tributari del 
fondo del Tro. Foto.: F.X. Samarra
A l'arribar a Vallcarca deixem la carretera principal i donem la volta a les instal·lacions de la pedrera per agafar una estreta carretera que en forta pujada al principi ens portarà a Campdàsens. Poc abans arribem a Can Fontanilles, on trobem al masover que ens indica un lloc per aparcar el cotxes i ens indica el camí que porta al fondo del Tro. Tot i coneix el fondo, desconeix l'existència de les coves. El camí, ample en principi, per a convertir-se aviat en un estret corriol que ens porta al llit d'un torrent pel que es camina amb certa dificultat per l'abundància de vegetació. El torrent arriba al fondo del Tro; trobem unes fites que ens ajudaran a trobar el camí a la tornada.


Pel fondo del Tro. Foto F.X. Samarra
Les parets del fondo són força encinglerades i aviat veien a la nostra esquerra les coves del Duc. A la nostra dreta també veiem l'entrada del que sembla una cova. 
Petita cova amb dues entrades. Foto.: F.X. Samarra
Decidim arribar a aquesta cova. Sense camí, amb forta pujada i totalment embrollat és força dificultós i la cavitat resulta ser una petita cova amb dues entrades a diferent nivell i decidim no catalogar-la, de manera que anem a les coves del Duc per tal de fer la topografia i algunes fotografies.


Interior de la coveta. Foto.: F.X.Samarra
Enllestida la feina tornem a remuntar el fondo del Tro fins a trobar les fites que ens indiquen el camí de sortida del fondo. Aviat perdem el camí i ens trobem en un espès bosc de pins joves pel que a prou feines podem avançar. Finalment sortim del bosc i arribem al cotxe, bastant més tard del que teníem previst.

Situació de les Coves. Foto.: F.X. Samarra


Terreny: Calcàries
Història: Conegudes de temps immemorials
Situació: Des de la carretera C-31 cal agafar la desviació que porta a Vallcarca (km. 168,7). Cal vorejar les instal·lacions de la pedrera i seguir sempre cap a la dreta, en direcció a Campdàsens. La pista passa per sota de l'autopista, segueix paral·lela a ella i torna a passar per sota per a continuar en forta pujada. Uns 250 m abans d'arribar a Campàsens trobarem Can Fontanilles. A 60 m abans de surt a l'esquerra una pista que seguirem fins a sota de la conducció, on deixarem el cotxe. Seguirem la pista i deixarem a l'esquerra un desviament. Poc després finalitza la pista i seguir un camí que baixa pel font d'una riera fins arribar al fondo del Tro on trobarem unes fites que ens ajudaran a la tornada. Baixarem pel fllit del fondo i després d'uns 250 m . Veurem les cavitats fàcilment a la paret de l'esquerra, uns 30 m per sobre del torrent. Haurem de pujar entre la vegetació i sense camí. 
Dades: J. Cuenca, F.X. Samarra i J. de Valles



Cova nº 1 del Duc



Recorregut: 17,3 m 
Desnivell: +5,2 m 
Coordenades (UTM31N ETRS89): 
            X: 405484 
            Y: 4568230 
            Z: 145 m
Situació: De les tres cavitats és la situada més al N.
Descripció: Es tracta d'una balma de 4 m d'alçada i 2,5 d'amplada. A la paret dreta trobarem una galeria penjada a 3 m del terra. Una fàcil escalada ens porta a una còmoda galeria d'una amplada mitja d'1,5 m que al final s'estreny fins assolir un petit pou d'1,6 m on finalitza la cavitat.

Cova nº 1 del Duc. Detall de les formacions. Foto F.X. Samarra
Cova nº 1 del Duc. Foto F.X. Samarra
Cova nº 1 del Duc. Galeria superior. Foto.: F.X. Samarra
Cova nº 1 del Duc. Sortint de l'estretor final. Foto F.X. Samarra
Cova nº 1 del Duc. Detall del pou final. Foto.: F.X. Samarra


Cova nº 2 del Duc





Recorregut: 8 m 
Desnivell: +2 m 
Coordenades (UTM31N ETRS89): 
            X: 405486
            Y: 4568220
            Z: 145 m 
Situació: Està situada a la mateixa paret que la cova nº 1, uns 15 o 20 m més al S. 
Descripció: Es tracta d'una balma d'1,3 m d'amplada per 3,4 d'alçada i poc més de 4 m de fondària. Al sostre s'intueix una galeria inexplorada.

Cova nº 2 del Duc. Entrada. Foto F.X. Samarra
 
Cova nº 2 del Duc. Galeria superior inexplorada. Foto F.X.Samarra
Cova nº 3 del Duc



Recorregut: 3,6 m 
Coordenades (UTM31N ETRS89): 
            X: 405486
            Y: 4568220 
            Z: 145 m 
Situació: Està situada a 2,5 m al S de la cova nº 2. 
Descripció: A 1 m del terra trobarem l'entrada de 0,7 m d'amplada per 0,7 d'alçada que dóna pas a una galeria uniforme de 3,6 m.

Cova nº 3 del Duc. Foto F.X. Samarra



Bibliografia: 
RIPOLL, E. (1962).- "Notas de arqueología de Catalunya y Baleares (II)" Ampurias (24):251-352
VIRELLA, J. (1978).- "Experiències a l'entorn de la localització d'estacions prehistòriques" Misc. Penedes. (1):241-269
AYMAMÍ, G. (2003).- "Les coves del Penedès: la seva descoberta i utilització per l'home al llarg del temps" Del Penedès (7):7-48



Han participat:
Josep Cuenca (Grup Espeleològic de Badalona)
Francesc Xavier Samarra
Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)