diumenge, 30 d’abril del 2017

Tres cavitats del sector Nord de Montserrat




Text: Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)



Les tres coves que presentem les vàrem documentar durant dues sortides diferents, en la primera de les quals també vàrem intentar localitzar, sense èxit, les balmes dels Patriarques. Agrairíem que algú ens pogués donar raó de la seva situació i característiques, ja que de bon segur vam passar molt a prop però no les vam saber identificar.
Coves dels Lladres: Ja figura al Catàleg Espeleològic, amb les dades de l'Inventari del Patrimoni Cultural, on s'indica que "No ha estat possible apropar-s'hi, en tractar-se d'una zona de fort pendent amb abundant vegetació.". Realment l'accés és difícil, ja que per arribar-hi cal superar una paret d'uns 4 o 5 m, el que es pot fer gràcies a una corda instal·lada. En primer lloc es va localitzar una petita cova (que hem anomenat cova petita dels Lladres), però es tracta d'una cova de sostre molt baix (al voltant de 0,5 m), pel que vam suposar que no es tractava de la cova dels Lladres, que vam localitzar uns metres per sobre.
Cova dels Oms: La vam visitar gràcies a la seva situació al mapa de l'ICGC (encara que incorrecta)



Cova dels Lladres (Marganell, Bages)

Sinònim: Cova dels Lladrucs
Recorregut: 10 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
                X: 400028
                Y: 4607271
                Z: 719 m
Terreny: Conglomerats
Història: Coneguda de temps immemorials.
Situació: Deixarem el cotxe al km 4 de la carretera BP-1103 (entre Monistrol de Montserrat i Can Massana) i anirem uns metres en direcció a Monistrol, fins a trobar a la nostra dreta l'arribada d'un torrent. Caldrà superar una paret d'uns 4 o 5 m gràcies a una corda equipada en fix. Seguirem uns metres amunt pel torrent, entre la vegetació que dificulta el pas, i aviat trobarem la cova petita, i uns metres per sobre, la cova dels Lladres.
Descripció: És una àmplia balma orientada al N, de 52 m d'amplada i una alçada mitjana de 8 m i una fondària mitjana de 6 o 7 m. Al costat E hi ha un estret conducte a 1 m de terra que podem seguir uns 2 m.








Cova petita dels Lladres (Marganell, Bages)

Recorregut: 6 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
                X: 400036
                Y: 4607274
                Z: 707 m

Terreny: Conglomerats
Història: Coneguda de temps immemorials.
Situació: Deixarem el cotxe al km 4 de la carretera BP-1103 (entre Monistrol de Montserrat i Can Massana) i anirem uns metres en direcció a Monistrol, fins a trobar a la nostra dreta l'arribada d'un torrent. Caldrà superar una paret d'uns 4 o 5 m gràcies a una corda equipada en fix. Seguirem uns metres amunt pel torrent, entre la vegetació que dificulta el pas, i aviat trobarem la cova petita.
Descripció: L'entrada té una amplada de 8 m i una alçada al voltant d'1 m. L'interior està format per una estança d'uns 10 m d'amplada màxima, 0,5 m d'alçada mitjana i una fondària de 5 m. El terra és polsós.

 





Cova dels Oms (Marganell, Bages)



Recorregut: 5 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
                X: 399350
                Y: 4607685
                Z: 698 m
Terreny: Conglomerats
Història: Coneguda de temps immemorials.
Situació: Al km 3,170 de la carretera BP-1103 (entre Monistrol de Montserrat i Can Massana) hi ha un lloca adient per a deixar el cotxe. A pocs metres, i en direcció a Monistrol, trobarem a la dreta un camí que segueix paral·lel a la carretera i al cap de 50 m agafarem un trencall que surt a la dreta que ens portarà directament a la cova.
Descripció: La cova té una amplada de 17 i està orientada a l'Oest. Té una alçada de 2 m i el terra és força pla, amb lleuger pendent cap a l'exterior. L'extrem Nord està tancat per uns grans blocs, i a l'extrem Sud trobem una filera de pedres d'un parell de metres, que tanca un petit recinte de sostre baix.







Han participat:
- Jaume Ferreres (Espeleo Club de Gràcia)
- Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)
- Hilari Moreno (Espeleo Club de Gràcia)
- Genar Aymamí



1 comentari:

Jordi Solé ha dit...

Les balmes de Patriarques son unes petites balmes al peu del primer cingle del camí de l'Arrel, damunt d'on hi havia la estació inferior de l'aeri. Son al costat del camí. Als anys 70 s'hi feia vivac ��