dilluns, 9 de maig del 2016

Dues balmes a la base del Tossal de Lord (Solsonès)Text: Salvador CodinaBalma dels Forats (Sant Llorenç de Morunys, Solsonès)

Recorregut: 12 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
            X: 382758
            Y: 4663243
            Z: 995 m.
Terreny: Conglomerat massiu amb gres.
Situació: Al peu mateix de la paret sud de la mola del Lord i a l'oest de la masia del Sollord.
Per arribar-hi partirem de l'aparcament de cotxes que hi ha l'entrada del santuari de Lord. Baixarem pel camí forestal que baixa a la masia del Sollord. Però abans d'arribar-hi, en la primera cruïlla, continuarem per la dreta tot pujant. Uns metres més amunt, deixarem el camí per pujar per un corriol fressat que ens portarà al peu del cingle de la mola del Lord. A sobre trobarem la balma del Goter. Continuarem el corriol, una mica separats de la paret del cingle, fins que uns metres més endavant la trobarem al mateix peu de cingle.
Descripció: Es tracta una petita balma amb quatre forats de dos metres de mitjana de fondària per mig metre d'alçada.
Balma del Goter (Sant Llorenç de Morunys, Solsonès)

Recorregut: 15 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
            X: 383005
            Y: 4663163
            Z: 974 m.
Terreny: Conglomerat massiu amb gres.
Història: Coneguda de temps immemorials.
Situació: Al meu mateix de la paret sud de la mola del Lord i a l’oest de la masia del Sollord.
Per arribar-hi partirem de l’aparcament de cotxes que hi ha l’entrada del santuari de Lord. Baixarem pel camí forestal que baixa a la masia del Sollord. Però abans d’arribar-hi, en la primera cruïlla, continuarem per la dreta tot pujant. Uns metres més amunt, deixarem el camí per pujar per un corriol fressat que ens portarà al peu del cingle de la mola del Lord. Aquí mateix la trobarem.
Descripció: Es tracta d’una petita balma amb les parets ennegrides pel foc que si va fer antigament. Està molt ben protegida del vent i les males inclemències del temps. A la banda est hi ha dos grans blocs de conglomerat un recolzat sobre l’altre, on si pot passar per sota i a l’altra banda plena de boixos.