divendres, 20 de desembre del 2013

Coves de la Riera de Pontons (Pontons, Alt Penedès) 
Cova A. Foto J. Cuenca


Durant una de les primeres visites a les mines de Pontons, en Josep Cuenca ens va comentar que coneixia l'existència d'unes coves visibles des de la carretera, però que desconeixia el seu recorregut

Després de varis intents vàrem localitzar les coves Els arbres que creixen al costat de la carretera havien crescut i les coves, tot i que visibles des de la carretera, no son fàcils de visualitzar.

Es tracta de tres petites coves força conegudes per la gent de Pontons com "les Coves Roges" i ja donades a conèixer per G. Aymamí el 1985.
Recorregut: 8, 6 i 3 m (coves A, B i C respectivament)
Coordenades (UTM ETRS89):
            X: 374815
            Y: 4586254
            Z: 657 m
Terreny: Calcàries
Història: Conegudes de temps immemorials.
Situació: Des de Pontons cal agafar la carretera BV-2441 en direcció Santes Creus. Al km 11,100 surt a la dreta un camí que baixa fins a la riera i la font de la Gatelleta, on cal deixar el cotxe. Seguirem a peu en direcció NO poc mes de 100 m entre el bosc i sense camí fins a trobar una tartera que cal remuntar i des d'on ja veurem les coves.
Descripció: La cavitat més gra és al cova A, amb una boca de 10 m d'amplada, 4 m d'alçada i 8 m de fons, amb el terra ocupat per blocs. Immediatament a l'esquerra trobem la més petita de les coves, la cova C. La cova B està situada a uns 25 m a la dreta, enlairada uns 4 m sobre el terra i d'accés un xic complica per la vegetació; la boca té una alçada de 4 m, 3 m d'alçada i 5 m de fondària.Cova A. Foto J. Cuenca

Cova A. Foto J. Cuenca

Cova B. Foto J. Cuenca

Cova B. Foto J. Cuenca


Bibliografia
AYMAMÍ, G. (1985).- "Contribució al coneixement espeleològic de l'Alt Penedès (2ª nota)" Excursionisme (120):12-16 (Topografia)
AYMAMÍ, G.; PALLARÈS, J. (1994).- "El fenòmen troglodític al Gran Penedès" Miscel. Penedesenca (18):103-112

Han participat:
- Josep Cuenca (Grup d'Espeleologia de Badalona)
- Jaume Ferreres (Espeleo Club de Gràcia)
- Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)

diumenge, 15 de desembre del 2013

Avenc de Prades (Cànoves i Samalús, Vallès Oriental)A punt d’entrar per la petita boca. S'hi veuen els troncs amb els que es tapa la boca. Foto F.X. Samarra

Desnivell: -7,5 m
Coordenades (UTM31N-ETRS89):
            X: 442452
            Y:  4616693
            Z: 680
Terreny: Calcàries del Devonià
Situació: A uns 120 m al SSO de la masia abandonada de Prades, situada al vessant meridional del Montseny. A uns 20 m a ponent d'una pista i just dessota dels fils elèctrics d'una línia d'alta tensió que creua l'indret.
Descripció: La boca de l'avenc, de 0,8 x 0,5 m, es troba habitualment tapada amb troncs per tal d'evitar que algú hi pugui caure. Dóna pas a una vertical de 4 m, continuant tot seguit un parell de ressalts que ens situen al punt més baix de la cavitat: -7,5 m. La cavitat s'obre en calcàries del Devonià i presenta una morfologia nua de qualsevol mena de concrecionament.


Pou d'entrada. Foto. F.X. SamarraA la base del pou d'entrada i a punt de davallar el primer ressalt. Foto.: F.X. Samarra

Avenc de Prades. Foto.: F.X.Samarra

Avenc de Prades. Foto.: F.X.Samarra
  A la base del pou d’entrada i a punt de davallar 
el primer ressalt. Foto.: F.X. Samarra
Han participat:
- Ferran Cardona (Espeleo Club de Gràcia)
- Josep Cuenca (Grup d'Espeleologia de Badalona)
- Francesc Xavier Samarra (Grup d'Espeleologia de Badalona)