dilluns, 20 de març del 2017

Cova del Mossèn. Vilanova del Camí (Anoia)

Text: Gener Aymamí

Introducció:
El sender de petit recorregut PR-C 138 és un itinerari circular d'uns 12,5 km amb un desnivell acumulat de 450 metres, molt ben senyalitzat, que comença a l'estació dels FFCC de Vilanova del Camí, travessa la vila, passa pel parc fluvial de l'Anoia, puja cap al mirador de l'Aromir i pel molí dels Moletons torna cap a l'estació de Vilanova del Camí.
En el tram de can Bernades al turó de l'Aromir passa molt a prop de la cova del Mossèn.
En el tríptic que es va editar sobre el PR s'explica que aquesta cova va servir d'amagatall durant la Guerra Civil a mossèn Jaume. Segons les històries populars el capellà estava hostatjat a la masia de can Bernades per escapar-se dels republicans i quan hi havia escorcolls, marxava cap a la cova on estava amagat el temps necessari.Recorregut: 8,5 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
            X: 385113
            Y: 4601040
            Z: 453 m
Terreny: Calcàries
Situació: Des del poliesportiu de Vilanova del Camí cal deixar a la dreta el camí del cementiri, que és molt a prop, senyalitzat amb les marques del PR i seguir la pista de terra apte per a tota mena de vehicles, es passa pel costat de cal Llorenç i per damunt de la carretera, després a la dreta es deixa la masia de can Titó i més endavant un camí particular, en el següent trencall cal anar cap a la dreta, deixant la pista del davant que puja cap a un grup de cases i un dipòsit d'aigua.
Seguint la pista arribem a can Bernades on hi ha una cruïlla de camins, seguim ara la pista amb els senyals del PR amb la indicació dels Esgavellats i els Moletons, en ser al següent pal indicador cal deixar el vehicle i continuar a peu el sender amb els senyals grogs i blancs del PR que s'enfila cap al turó de l'Aromir. Després de 15 minuts de forta pujada trobem un corriol a l'esquerra amb senyals de color blau que porten cap a la cova que està a uns 3 minuts.
Descripció: Es tracta d'una balma que té al bell mig una petita cova d'uns 5 m de fondària per 2 d'amplada amb el sostre d'una alçada de 60/70 cm.
No costa gens imaginar-nos que 80 anys enrere, amb els camins gens fressats ni marcats aquest lloc enmig de la boscúria esdevindria un lloc prou ideal perquè algú, en aquest cas mossèn Jaume, pogués romandre amagat.