divendres, 10 de març del 2017

Cova del Cingle (Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Baix Camp)









Text: Genar Aymamí


Cova del Cingle (Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Baix Camp)

Sinònim: Balma de Castelló
Recorregut: 18 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
            X: 318123
            Y: 4541513
            Z: 580 m
Terreny: Calcàries
Situació: Des de Vandellòs cal dirigir-se cap al nucli abandonat de Castelló, s’hi arriba per una pista de terra d’uns 7 km, apta per a vehicles, també s’hi pot arribar des de Masboquera.
En ser a Castelló cal anar cap a la part alta del poble i seguir el sender que puja amb les indicacions de la font i el rentador del Beltran o de Castelló, en cosa de 10 minuts de caminar arribem al trencall del rentador que es deixa a l’esquerra, continuem amunt seguint les indicacions dels graus de Vandellós i en arribar al davant de la paret de roca del cingle, cal anar uns 50 m cap a l’esquerra on trobem la cavitat, en total hem estat cosa de 40 minuts.
Descripció: Tot i el topònim de cova es tracta d’una balma tancada per una paret de pedra seca d’1 metre d’alçada que s’emprava com a cleda pel bestiar, cosa que deu fer bastant de temps que no s’utilitza, ja que el sòl està net, sense la presència habitual de xerri.











2 comentaris:

Anònim ha dit...

Sobre el comentari que és fa en el text, referent a l'abandonat poble de Castelló, això no és pas correcte. Des de l'Associació Masia de Castelló durant tot l'any s'hi realitzen diverses activitats lúdiques i culturals, a més de la recuperació i restauració patrimonial del nucli, jo mateix he participat en alguna d'aquestes activitats.
Per més informació podeu consultar el web www.masiacastello.cat

Francesc Rubinat

Anònim ha dit...

És un poble que s'està recuperant, s'hi fan activitats lúdiques i un pessebre vivent - Pessebre dels estels - però no hi viu ningú,si més no de forma permanent, per això sempre s'ha esmentat Castelló com un poble abandonat o un despoblat que no vol dir que sigui un poble en ruines, com passa en d'altres llocs.
Gener Aymamí
15,03,17