dijous, 8 d’octubre del 2015

Ruta espeleològica pel Riu de Valls (Solsonès)


Text: Salvador Codina (Centre Excursionista del Solsonès)

Partirem de Sant Llorenç de Morunys per la carretera L-4241 cap a Berga. Seguirem la carretera que puja a Montcalb. Un cop passat Sisquer ens desviarem per l'esquerra, al veïnat de cal Vall-llonga, Perilló i la Perera, i continuarem baixant fins al riu mateix de Valls. Aparcarem al lloc més adient, al costat de la resclosa del segon pantà, en el riu de Valls.
A uns 400 m abans d'arribar a la presa, per sobre el camí, trobarem la balma dels Ternals. Està situada sota mateix d'un esperó de roca rodona amb un accés relativament fàcil pujant en diagonal pel mig del
bosc. Es tracta d'una petita balma gens d'interès espeleològic. És de petites dimensions i s'ha de grimpar per entrar-hi. El més interessant és que la seva situació domina sobre el riu de Valls, en aquest tram de riu.
Riu avall, seguint el camí pel costat del riu, uns 500 m aproximadament, coincidint amb un caminet, per l'esquerra, abandonat, que puja pel mig del bosc en direcció est. El camí es converteix en corriol i passa entre antics camps de conreu, actualment abandonats, fins a sota unes roques.
Aquí trobarem la balma dels Segarra, descrita al corriol núm. 134.
Situats un altre cop al camí forestal, un cop feta la visita a la balma anterior, a l'altra banda de riu trobarem l'espluga del Riu de Valls, al peu d'un alt cingle, visible des de la balma dels Ternals.
És una llarga espluga de més de 30 m de llarg per 14 de profunditat en el seu punt més profund i una alçada mitjana de 6 m, orientada a l'est. En la part del mig és on l'espluga entra més fondo. També hi salta l'aigua de pluja formant una petita tolla amb concrecions calcàries. En la part més al sud, el nivell puja i trobem grans blocs de roca caiguts. Alguns s'han aprofitat per fer-hi un habitacle senzill de pedra seca, del qual avui dia encara es poden veure les restes. Algunes parts de la paret són negres de sutja i en el sostre està ple de nius d'orenetes.
Tornarem a la presa i seguirem la ruta del pont Quebradís, en direcció nord, darrere la roca mateixa i, a peu de la presa, veurem la gran balma de les Pintes que es va fer servir per fer formigonat en la construcció de la presa. Té una llargada d'uns 100 m per una profunditat mitjana de 10 m i una alçada màxima de 20 m. Encara trobarem la rampa de pedra.
Continuarem pel camí passant pel costat de la font de la Fam, que regalima aigua de les roques, fins que el camí s'acaba. Seguirem per un corriol pel mig del bosc fins a arribar a la llera del riu mateix. Uns metres més endavant veurem una escala per pujar. A partir d'aquí el corriol passa penjat entre la paret del cingle i el riu, on en algun punt haurem d'agafar-nos amb les mans per anar progressant i gràcies a uns passamans de corda i cadenes que ens ajudaran en els llocs més perillosos. Travessarem el torrent fondo a gual.
Un cop a sobre el Pont Quebradís, «meravella natural per excel·lència», baixarem per l'esquerra, ajudats d'un passamà de corda per superar un pas relliscós, i acabarem de baixar a la sortida del pont que travessa les aigües del riu de Valls. A sobre el pont, al vessant dret, hi ha la cova del Pont Quebradís, de poc recorregut però plena de formacions litogèniques, que acaba en un petit i estret pou que comunica amb riu mateix.
Seguirem ara pel vessant dret del riu de Valls, en sentit contrari al que hem pujat, passant per un corriol per la costa, entremig de la vegetació, que ens ajudarà per aguantar l'equilibri.
Un cop travessat el torrent de Canallonga, el corriol comença a pujar fins que passarem per la balma de Canallonga, davant el torrent Fondo, a l'altre vessant del riu. Es tracta d'una petita balma de sostre inclinat amb unes petites alzineres que han d'estar tombades cap a fora buscant la llum arran de sostre.
La ruta ara planeja i molt suaument anirà guanyant alçada, baixant per travessar els torrents i pujant per arribar a la carena.
Passarem pel costat de la balma de l'Agulla, de petites dimensions, de sostre baix i poca profunditat amb un terra inclinat amb blocs caiguts.
Continuarem i quan arribem a les envistes de la presa, la ruta es fa més ampla i a peu de cingle veurem
la balma de Cints.
El sostre és bastant alt, allargat i poc profund, suficient per aixoplugar-se, bastant fumat de color negre. Té un gran bloc caigut, situat al mig, amb una vegetació abundant. A la paret del fons, més a l'est, l'aigua s'hi filtra i ha format una esquerda que puja amunt i que va debilitant el sostre.


Balma de Canallonga (Gòsol, Berguedà)

Espeleometria: 20 m de recorregut.
Coordenades (UTM ETRS89):
                X: 392364
                Y: 4669796
                Z: 1072 m
Terreny: Conglomerat massiu.
Situació: La trobarem al peu de la rua que puja del pont Quebradís i va fins a la Torre de la Corriu. Un cop travessat el torrent de Canalllonga, a pocs metres més al sud la trobarem dissimulada per alzineres tombades que estan obligades a sortir de la balma per créixer.
Descripció: Té una planta de 14 m de llargada per 6 m de profunditat amb una alçada exterior de 6 m. Té un molt bon punt d'observació de la vall del riu de Valls i del torrent Fondo.
Bibliografia: Llibre l'Alt Solsonès, rases i cims, nº 111, ruta nº 26 camins del pont Quebradís. Revista "Corriol nº 166" del Centre Excursionista del Solsonès.





Balma de Cints (Guixers, Solsonès)

Espeleometria: 30 m de recorregut.
Coordenades (UTM ETRS89):
                X: 391818
                Y: 4669327
                Z: 1093 m
Terreny: Conglomerat massiu.
Situació: Situat al vessant dret del riu de Valls. Davant seu hi passa la rua que va de la Torre de la Corriu fins al Pont Quebradís. Està al nord de la balma dels Printers.
Descripció: Té uns 25 m de llarg, 6 m de fons per 4 m d'alçada mitjana. Té un gran bloc caigut, situat al mig, amb una vegetació abundant amb algun om. En la paret del fons, més a l'est, l'aigua si filtra i ha format una esquerda que puja amunt i va debilitant el sostre. Té una gran visió sobre el riu de Valls. A sota mateix podrem veure el pantà i la balma dels Printers. El sostre està bastant fumat, de color negre i a terra hi ha bastant vegetació cap a la banda del cingle, tapant la visibilitat. En la banda oest de la balma, veiem la gran tàpia del cingle de Sant Llobre.
Bibliografia: Llibre l'Alt Solsonès, rases i cims, nº 111, ruta nº 26 camins del pont Quebradís. Revista "Corriol nº 166" del Centre Excursionista del Solsonès.








Balma de l'Agulla (Guixers, Solsonès)

Espeleometria: 20 m de recorregut
Coordenades (UTM ETRS89):
                X: 392190
                Y: 4669547
                Z: 1091 m
Terreny: Conglomerat
Situació: Al vessant dret del riu de Valls. La rua que va del pont Quebradís a la Torre de la Corriu, que travessa pel torrent de Vilaciceres, i passa pel davant, una mica desapercebuda. A la banda est, a sota del cingle hi ha una agulla petita, en la mateixa vessant del riu.
Descripció: Es tracta una petita balma de 14 m de llargada, 5 m de profunditat amb 2 m l'alçada mitjana. Destacarem el sostre bastant pla ennegrit i la paret del fons amb petites surgències d'aigua que li dóna una mica de contrast amb la resta de color de les parets. Al mig del terra hi ha un petit despreniment del sostre.
Bibliografia: Llibre l'Alt Solsonès, rases i cims, nº 111, ruta nº 26 camins del pont Quebradís. Revista "Corriol nº 166" del Centre Excursionista del Solsonès.







Balma dels Printers (Guixers, Solsonès)

Sinònim: Balma de les Pintes
Espeleometria: 100 m de recorregut.
Coordenades (UTM ETRS89):
                X: 391800
                Y: 4669135
                Z: 990 m
Terreny: Conglomerat massiu.
Situació: Al costat mateix del camí forestal i 2ª presa del riu de Valls.
Descripció: Es tracta d'una llarga balma al peu del camí i es va aprofitar per preparar el formigó per fer la segona presa del riu de Valls. Actualment encara trobarem la rampa que servia per carregar la grava. És una alta balma, d'uns 15 m de profunditat al llarg de quasi tota la paret.
Bibliografia: Llibre l'Alt Solsonès, rases i cims, nº 111, ruta nº 26 camins del pont Quebradís. Revista "Corriol nº 166" del Centre Excursionista del Solsonès.






Balma dels Ternals (Guixers, Solsonès)

Espeleometria: 12 m de recorregut.
Coordenades (UTM ETRS89):
                X: 391680
                Y: 4668766
                Z: 1053 m
Terreny: Conglomerat massiu amb paleocanals d'arenisca.
Situació: A sobre el camí forestal que baixa del veïnat de la Vall-llonga, la Perera i el Perillo fins a la segona presa del riu de Valls. Situada al peu del cingle que baixa per una carena del serrat de la Palla.
Descripció: És una balma petita ficada dintre una llarga balma que dóna la volta al cingle. Per entrar-hi s'ha de grimpar uns dos metres amb dificultat. A l'interior hi ha una planta rodona d'uns 4 m de diàmetre per un metre d'alçada de mitjana. En el centre goteja aigua formant una ampla estalagmita de poca alçada. Aquesta balma està situada en un punt de molt bona observació de la vall del Riu.
Bibliografia: Llibre l'Alt Solsonès, rases i cims, nº 111, ruta nº 26 camins del pont Quebradís. Revista "Corriol nº 166" del Centre Excursionista del Solsonès.






Cova del Pont Quebradís (Gósol, Berguedà)

Espeleometria: 20 m aproximadament.
Coordenades (UTM ETRS89):
                X: 392404
                Y: 4670270
                Z: 1030 m
Terreny: Pedra tosca o travertins.
Situació: A uns 50 m aproximadament al sud-oest des del mig del pont Quebradís mateix. Pel corriol que es baixa a la sortida del pont Quebradís, a pocs metres que comença a baixar, amb molta precaució per sota nostre trobarem l'entrada.
Descripció: cova formada en el mateix pont Quebradís, format de pedra tosca. Té poc recorregut però ple de espeleotemes que  acaba en un petit i estret pou que comunica al riu mateix.
Bibliografia: Llibre l'Alt Solsonès, rases i cims, nº 111, ruta nº 26 camins del pont Quebradís. Revista "Corriol nº 166" del Centre Excursionista del Solsonès.






Espluga del Riu de Valls (Guixers, Solsonès)

Espeleometria: 80 m de recorregut.
Coordenades (UTM ETRS89):
                X: 391515
                Y: 4668766
                Z: 1053 m
Terreny: conglomerats amb paleocanals d'arenisca.
Situació: Vessant dret del riu de Valls mig quilòmetre lineals, riu avall des de la 2ª presa del riu de Valls. Per arribar-hi tindrem l'inconvenient de creuar el riu pel lloc més adient amb molta precaució per la força del riu i les tolles fondes. Un cop travessat buscarem una alta cinglera amb una gran visera que amaga la llarga balma.
Descripció: Té una planta de 50 m de llarg per uns 15 m de promig de fonda. Té una gran visera, fins a uns 20 m d'alçada. A l'estiu les orenetes aprofiten a nidificar-hi. En la part més meridional el terreny puja d'alçada i trobarem encara les restes d'una paret de pedra seca, que en algun temps havia servit d'habitatge. En el mig de l'espluga encara podrem veure les restes de calç a terra que delaten un petit salt d'aigua. També observarem alguns blocs de roca caiguda del sostre repartits per terra.
Bibliografia: Llibre l'Alt Solsonès, rases i cims, nº 111, ruta nº 26 camins del pont Quebradís. Revista "Corriol nº 166" del Centre Excursionista del Solsonès.






2 comentaris:

Anònim ha dit...

Toponímia: En alguna ocasió aquest poc freqüent topònim de Cabradís ha estat traduït per Quebradís (potser amb la bona intenció, encara que pot reeixida, de donar un significat semblant a trencadís).
Consultada l'extraordinària obra de Joan Coromines, Onomasticon Cataloniae, vol. III, ens dóna la següent etimologia: “Del llatí CAPR-ARICIUM, que deriva de CAPRA 'cabra', amb dissimilació, aplicat a un engorjat on només passen les cabres”.
*)Extret d'EspeleoÍndex (El Pont Cabradís).
F.Rubinat

origamisalva ha dit...

La toponímia deu ser "Quebradís" però aquí al Solsonès també he vist escrit "Cabradís",
crec que les dues seriant correctes.