diumenge, 16 d’agost del 2015

Cova de les Piquetes (Collsuspina, Moianès)




Text: Ferran Cardona (Espeleo Club de Gràcia)

Municipi: Collsuspina (Moianès, abans Osona)

Coordenades UTM-ETRS89: 431531 – 4630307 - 915

Recorregut: 8,5 m


Situació:

Al sud de Collsuspina i al nord del Roc Colomer.
Situats a l'extrem sud del nucli urbà de Collsuspina, prendrem la pista direcció a l'Espinoi. Quan portem caminats cosa d'uns 350 m, haurem d'abandonar la pista per a seguir camp a través pel cantó esquerre, direcció a llevant. El punt on abandonar la pista és poc abans d'arribar a un camp de conreu gran. Al poc arribarem a una carena i canviarem de vessant. Just canviat, seguirem cap a l'esquerra, sense camí i procurant no perdre gaire alçada. Passarem pel costat d'unes petites balmes i poc després trobarem la cavitat al mig del bosc. De la pista a la cova, poc més de 5 minuts.



Descripció:


La boca és vertical, lleugerament inclinada i no gaire ample. Dona pas a una galeria inicialment recta però de secció inclinada que fa una curvatura cap el final. La paret esquerra està molt concrecionada, com també tot el sector terminal, on trobem diferents "piquetes" (diminutiu de pica) o gours. La cavitat rep el nom per la presència d'aquestes "piquetes".


Espeleogènesi:

Una mirada atenta ens fa veure que la cavitat s'ha format per una gran llastra de roca caiguda que es recolza amb forta inclinació sobre el terreny original. L'abundant concrecionament ha segellat i cimentat d'una manera molt efectiva els espais de contacte.


Fauna:

A la nostra visita varem trobar un rat-penat, del que no va ser possible determinar l'espècie ja que sortí volant quan nosaltres varem entrar. D'altra banda, les "piquetes" es trobaven seques a la nostra visita, però dintre d'una d'elles varem trobar una granota, com si volgués aprofitar els últims vestigis d'humitat de la cova. Varem buidar l'aigua de la nostra cantimplora dintre de la piqueta per a que la granota es trobés en el seu ambient.








 Han participat:
- Ferran Cardona (Espeleo Club de Gràcia)
- Josep Cuenca (Grup d'Espeleologia de Badalona)
- Francesc Xavier Samarra (Grup d'Espeleologia de Badalona)