dijous, 14 de maig del 2015

Petites cavitats d'interès arqueològic a les Gavarres (Gironès i Baix Empordà)Text:      Josep Cuenca (Grup d'Espeleologia de Badalona)
Fotos:    Francesc Xavier Samarra (Grup d'Espeleologia de Badalona)

Presenten tres covetes artificials i una natural, situades al massís de les Gavarres, una zona on escassegen els fenòmens espeleològics, per això volem donar a conèixer aquestes cavitats que son tota una curiositat en una zona on abunden els monuments megalítics i predomina la geologia granítica. L'origen d'aquests forats s'ha de buscar a la època neolítica i s'han estat utilitzant pràcticament fins a la nostra era, ja que els pagesos de la zona encara les utilitzaven fins fa poc com a llocs per a guardar eines i estris del camp.


Cova dels Moros (Castell-Platja d'Aro, Baix Empordà)
(Cova de les Perdius)

Nota: Artificial
Recorregut: 1,6 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
                X: 496917
                Y: 4628762
                Z: 116 m
Terreny: Granit
Història: Coneguda de temps immemorials
Situació: Des de la carretera C-31 hem d'agafar la sortida per la carretera GIV-6611 abans d'arribar al santuari de Solius. Al km. 2 girarem a l'esquerra i travessar un pon sobre una riera i passat aquest trobarem una pista a la dreta que ascendeix i deixarem el cotxe. Pujarem uns 50 m i trobarem un petit collet des del qual és ben visible la boca de la cova.
Descripció: La cavitat té 1,60 de llargada per 2,80 de amplada i 1,20 d'alçada.


Balma dels Moros (Castell-Platja d'Aro, Baix Empordà)

Recorregut: 2,9 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
                X: 496898
                Y: 4628739
                Z: 125 m
Terreny: Granit
Història: Coneguda de temps immemorials
Situació: Des de la carretera C-31 hem d'agafar la sortida per la carretera GIV-6611 abans d'arribar al santuari de Solius. Al km 2 girarem a l'esquerra i travessar un pon sobre una riera i passat aquest trobarem una pista a la dreta que ascendeix i deixarem el cotxe. Pujarem uns 50 m i trobarem un petit collet des del qual és ben visible la boca de la cova, just darrera del turonet trobarem la balma dels Moros.
Descripció: 2,90 m de fondo per 4,10 m de llargada i 5 m d'alçada

Cova de la Tuna (Santa Cristina d'Aro, Baix Empordà)
(Cova d'en Matamala)
Nota: Artificial
Recorregut: 4,4 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
                X: 497498
                Y: 4627810
                Z: 83 m
Terreny: Granit
Història: Coneguda de temps immemorials
Situació: Hem d'agafar la carretera GIV 6611 direcció Solius i arribar al Mas Pla. Aquí trobarem un desviament a l'esquerra que ens portarà a Can Llauradó, on deixarem el cotxe i continuarem per la pista que puja fins al menhir de Can Llauradó; passar aquest i uns metres més endavant trobarem un corriol a l'esquerra que ens portarà a la cova.
Descripció: 4,40 de llargada per 3,50 m de amplada i 2 m d'alçada
Cova de Can Rissec (Llagostera, Gironès)

Nota: Artificial 
Recorregut: 2,2 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
                X: 492235
                Y: 4625035
                Z: 315 m
Terreny: Granit
Història: Coneguda de temps immemorials
Situació: Agafarem la carretera que va a Sant Llorenç fins arribar a la Urbanització Selva Brava. Passarem per un casalot en ruïnes: és el Mas Rissec. Una mica més amunt, en una corba molt pronunciada d'un carrer de la urbanització hem de deixar el cotxe i pujar a mà dreta per un petit corniol fins a trobar la cova.
Descripció: 2,2 0m de llargada per 1,45 m de amplada i 1,50 m d'alçada1 comentari:

Anònim ha dit...

Muy, pero que muy interesante articulo. Ya se donde ire en mi próxima salida al monte, desconocia totalmente estos fenómenos geológicos. Muchas gracias Sr Cuenca por su trabajo.

Borja Fernández