diumenge, 30 de novembre del 2014

Els Covarrons del fondo de les Coves (I)

PART PRIMERA:
ELS SEUS ENIGMES I L'IMPOSSIBLE ACCÉS

                                                    Enric Porcel i Caro
                                                    Grup d'Espeleologia de Badalona

Fa un temps, tot fent catàleg, ens van endinsar a intentar resoldre els misteris de la riera de Jafre i l'avenc de la Nubet, avui encetem altra riera important i emblemàtica: el fondo de les Coves.
Anant de mar a muntanya, observem que el fondo de les Coves ha sigut brutalment mutilat per l'explotació de la pedrera anomenada Les Coves i actualment propietat de la multinacional francesa LAFARGE.

Cercant bibliografia i dades esparses veiem que un primer tram trobem el conjunt de baumes situades al vessant sud del turó del Pla dels Senyals. Curtes referències ens parlen d'un jaciment arqueològic, ja que es troben indicis de la seva habitabilitat des de l'antigor. Totes reben el nom d'Els Covarrons , mot que esdevingué topònim per a anomenar tot el coster esmentat.
També tenim una cita d'una cova dels Bous, ubicada al vessant esquerre del fondo de les Coves, i una altra cova de recent aparició: la cova del Triangle.
Totes elles de curt recorregut, però de les que no disposem de cap topografia.


En aquest primer capítol ens centrarem en part de les cavitats catalogades com els Covarrons. No ens van imaginar el que patiríem per trobar com arribar als Covarrons.
En principi, vam trobar alguna dada incongruent als catàlegs, com que els Covarrons ja no existien: “Cavitats desaparegudes: …; els Covarrons;…: Totes desaparegudes per diferents pedreres instal·lades al massís.” (1).
Dada que costava de creure sobretot si les estaves veient sovint, ja que són molt evidents, encara que el front de la pedrera es va aturar molt a prop de les coves.
Un primer indici de la seva importància la trobem a una breu nota de M. Llongueras escrita a la revista d'arqueologia Empuries (2):

"En una prospección realizada por el Centro Excursionista de la España Industrial, entre la vertiente sur del monte denominado Pla de la Senyal y el torrente Fondo de les Coves, fueron visitados cuatro abrigos denominados Covarrons, enclavados a 30 m. de altura en una pared de roca caliza. En la parte superior del camino que une el torrente con los abrigos se hallan numerosos fragmentos de cerámica lisa, muy erosionada, y fragmentos de estalagmitas y estalactitas. La prospección dio por resultado el hallazgo de un fragmento de cerámica lisa en el primer abrigo y varios fragmentos de cerámica lisa muy desgastada, algunos huesos muy fragmentados y trozos de carbón adheridos a la colada estalagmítica en el tercer abrigo.
Todos estos abrigos están enumerados siguiendo el sentido ascendente del torrente.- M.LL.C."


Gràcies a aquesta breu nota de l'any 1964, el conjunt de cavitats conegudes com els Covarrons passen a incorporar-se a l'Inventari del Patrimoni Cultural Immoble com a Patrimoni Arqueològic reconegut per la Generalitat de Catalunya. Tenint la protecció legal: BCIL / Catàleg del P.C.C. (Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg 24.7.1991, DOGC 1473 de 29.7.1991).
L'accés, històricament s'havia realitzat des de la població de Garraf, malauradament el creixement de la llavors pedrera d'UNILAND va tallar els camins i es va engolir el començament del fondo de les Coves.
Actualment no és recomanable accedir des de la pedrera, al ser un terreny privat.
Llavors, primer intentem arribar des del pla d'en Pixot, deixant l'automòbil a la carretera de Ratpenat a Plana Novella. A aquesta sortida vam participar en Josep Cuenca i jo, però després de vàries hores de lluita entre les bardisses van desistir a l'alçada de la cota 371 passat el pla dels Senyals. Les esgarrinxades per tot el cos ens van durar dies.

El primer intent va fracassar, més tard, i parlant amb el veterà explorador Lluís Muntán en va comunicar que ell també ho havia intentat des del mateix lloc i es va donar la volta per la vegetació que impedia progressar adequadament.

Doncs hauríem de mirar per altre lloc!.

Passat el temps, mirant el plànol vam veure un misteriós camí que finalitzava a un sortint del Puig Agut, vaig recordar que aquest camí es veia des del GR-92 que ve de la C-31, sempre m'havia preguntat a on anava aquest camí fet amb pedra seca, semblava un antic camí de carros. Si des del final d'aquest aconseguíem baixar al llit del fondo de les Coves, podríem pujar amb relativa facilitat per l'altre vessant fins als Covarrons.

Així que un altre dia, en vam reunir en Xavi Samarra, Josep Cuenca i jo i vam anar a fer altre intent d'arribar als Covarrons. Vam deixar l'automòbil al cadenat d'entrada de Canopolis, vam baixar per la pista que duu a les antenes, i poc abans de girar a la dreta pel GR-92, darrere d'uns matolls que emboscaven el camí que buscàvem, per fi ho vam trobar. Seguint-lo, tal com indicava el plànol, s'acaba sobtadament i inexplicablement al peu d'un turó.

En Cuenca decideix prospectar el puig Agut. I Xavi i jo, sense camí anem baixant pel costat esquerre, per situar-nos al peu del promontori rocós, ja mirant als Covarrons. Aquí trobem una cova, ben amagada, però únicament té uns 2 metres de recorregut i no la cataloguem. Avancem molt penosament, fins a arribar a un barranquet que aboca a una timba, que no podem o no sabem flanquejar, les hores han anat passant i hem de tornar enrere, amb el cos masegat pels esbarzers, margallons i arítjols.

El segon intent  havia donat resultats negatius.


Covarró núm. 1

Lloc: Els Covarrons. Fondo de les Coves.
Tm: Sitges (Garraf)

Coordenades: UTM 31N ED50     408286,4569300
                      UTM 31N ETRS89  408192,4569096

Altitud: 212 m 

Accés

Des de la carretera de la urbanització Ratpenat a la Pleta, estacionarem l'automòbil, on hi ha la cadena que tanca la pista que des de Canópolis va als repetidors de la serra dels Pins, continuarem caminant per l'esmentada pista, i abans d'arribar al puig Agut baixarem cap a la llera del fondo de les Coves. Continuarem aigües avall fins a arribar a una carena situada al límit de l'explotació de la pedrera de "Les Coves" propietat de la multinacional LAFARGE. Pujarem la carena i per una tartera arribàrem a la primera cinglera, la base d'aquesta primera cinglera no té cap cavitat, així que anirem a la part esquerra per a pujar a la part superior. Només pujar trobem les cavitats Covarró núm 1 i núm. 2, a 5 metres de distància l'una de l'altra.

Per a arribar a la cavitat núm. 1 cal fer una escalada,  ja que la seva boca es troba penjada al cingle. Per la qual cosa, aquesta cova únicament la cataloguem, deixant la seva exploració per a més endavant.Covarró núm. 2
Lloc: Els Covarrons. Fondo de les Coves.
Tm: Sitges (Garraf)

Coordenades: UTM 31N ED50     408288,4569301
                      UTM 31N ETRS89  408194,4569097

Altitud: 209 m

Recorregut: 1,70 m
Desnivell:     +1 m

Accés

El mateix que a Covarró núm. 1

Descripció

Una boca d'1,40 x 1,13 metres accedeix a un minúscul refugi de 1,70 metres de fons, amb lleu inclinació ascendent.


Covarró núm. 3Lloc: Els Covarrons. Fondo de les Coves
Tm: Sitges (Garraf)

Coordenades:  UTM 31N ED50    408314,4569313
                       UTM 31N ETRS89 408220,4569109

Altitud: 205 m

Recorregut: 3 m
Desnivell: +0,20 m

Accés

El mateix que al Covarró núm. 2, a la mateixa feixa, i més a l'Est.
La seva boca es troba amagada per la vegetació.

Descripció

Altre minúscula cavitat, petit cau de animalons. La boca fa 2,60 metres d'amplada per 0,70 metres d'alçada. Es tracta d'un únic conducte de 3 metres de recorregut.

Covarró núm. 4Lloc: Els Covarrons. Fondo de les Coves
Tm: Sitges (Garraf)
Coordenades: UTM 31N  ED50    408323,4569320
                      UTM 31N ETRS89  408229,4569116

Altitud: 215 m

Recorregut: 13 m
Desnivell:  +3 m

Accés

El mateix que al Covarró núm 3, a la mateixa feixa, i més a l'Est.

Descripció

Una boca d'una vintena de metres d'amplada per 5,90 metres d'alçada ens dona a una única sala inclinada de 13 metres de recorregut. Al final la cota es de +3 metres. Un margalló creix a dins, i a l'entrada hi ha un parell de blocs de grans dimensions.

Com a curiositat, trobem una inscripció mig esborrada dins d'un cercle: K-1. Sembla algun tipus de catalogació.


Covarró núm. 5


Lloc: Els Covarrons. Fondo de les Coves
Tm: Sitges (Garraf)

Coordenades:  UTM 31N ED50     408323,4569380
                       UTM 31N ETRS89  408229,4569116
Altitud: 217 m

Recorregut: 7 m

Accés

A cinc metres a l'Est del Covarró núm. 4

Descripció

Petita cavitat amb algunes formes litogèniques, consta d'un petit corredor que accedeix a una saleta de 3 x 2 metres.

Bibliografia
(1) MIÑARRO, J.M. (1994).- Inventari Espeleològic de Catalunya, 3 C-La Serralada Litoral. Pp 15. FCE. Barcelona.
(2) M.LL.C. (1964-1965).- "Notas de Arqueología de Cataluña y Baleares" Revista Ampurias XXVI-XXVII. Pp 268-269. Barcelona.