divendres, 5 de desembre del 2014

Els Covarrons del fondo de les Coves (II)



PART SEGONA:

EL DIA DEL DILUVI, O COM CATALOGAR VUIT CAVITATS EN UNA JORNADA

                                                    Enric Porcel i Caro
                                                    Grup d’Espeleologia de Badalona

Continuem amb el relat de la nota anterior.
Per fí, en un tercer intent aconseguim arribar a les cavitats, aquell dia, conegut per nosaltres com el dia del Diluvi, ens van ajuntar la Montse i el Jordi del Centre Excursionista de Castellar i en Archie i jo del GEB.
Vam deixar els cotxes al cadenat de Canópolis i vam baixar per la pista de les antenes, fins que en un lloc indeterminat, passada la pedra dels Quatre Vents i abans del puig Agut, ens anem cap al fondo de les Coves, lleugerament en diagonal a buscar la llera del torrent. Amb els agosarats Archie i Jordi fent camí i amb l’agradable conversa de la Montse anem fent via, a vegades per sobre dels matolls i esbarzers, i altres arrossegant-nos seguint inversemblants camins de senglar, fins a arribar al torrent.
Des d’ací anem baixant, visualitzant a l’esquerra una cavitat inèdita feta a expenses d’un estrat inclinat, podria ser la cova dels Bous, però no és l’objectiu d’avui, i continuem fins on comença la pedrera. A la dreta seguint una carena i un caminoi, per on va una mànega mig soterrada, arribem a una tartera que haurem de pujar i continuem coster amunt fins a arribar a la paret de la primera cinglera. Ací ens dividim, l’Archi i jo seguirem la paret per l’esquerra i Jordi i Montse per la dreta, amb la finalitat de prospectar la primera feixa.

Una fàcil escalada es situa de seguida al grup de l’esquerra a la feixa i a una primera cavitat. Veurem que es super petita, a la nostra esquerra i penjada del cingle veiem la boca d’altre cova. A aquesta no podem accedir sense fer escalada artificial, malgrat tot comencem a catalogar i li designem el núm. 1, la cova petita serà la núm. 2. La numeració anirà cap a munt per la feixa i cap a l’Est.
Cataloguem fins a vuit balmes, de petites i de grans dimensions, quan arribem a la núm. 8 ens ajuntem a l’altre equip i en aquest moment comença a ploure a bots i barrals.

Fem la topografia de la núm. 8, i veiem que el temps no escampa i les previsions són que anirà a pitjor, per tant, i amb les granotes posades tornem a baixar cap al torrent, la forta pluja continua, fa estona que anem ben xops.
Baixant observem que sobre la núm. 8, penjada a la paret es troba altra cavitat, s’hauria d’accedir des de dalt amb un bon ràpel.
També observem que la cavitat que sembla més gran es troba a la segona feixa, encara que no es veu un camí clar per a accedir.
En resum, a part d’aquestes 8 cavitats, són força evidents un parell més, i prospectant segurament sortiran més. La qual cosa ens convida a un altre futura excursió per aquest "encantador" coster.

Pugem pel torrent i anem cap a munt pels esbarzers, cap a la pista. La pluja segueix, i les esgarrinxades també. Montse continua amenitzant-nos amb les seves interessants batalletes, Archie i Jordi infatigables continuen obrint pas per llocs impossibles. A les 5 de la tarda arribàvem als cotxes.
Va ser, efectivament, el dia del Diluvi.




Covarró núm. 6

Sinònim: Cova de la Figuereta

Lloc: Els Covarrons. Fondo de les Coves.
Tm: Sitges (Garraf)

Coordenades: UTM 31N ED50     408376,4569371
                         UTM 31N ETRS89 408282,4569167
Altitud: 269 m

Recorregut: 18 m
Desnivell:    +4 m

Accés

Des del Covarró núm 5 anirem direcció Est, ascendint per la feixa, i a uns 5 minuts trobem aquesta bauma.

Descripció

Bauma amb una boca d’uns 15 metres d’amplada i 5,80 metres d’alçada. La sala d’entrada té uns 13 metres fins al fons, on trobem un petit conducte d’uns 5 metres, on finalitza la cavitat.
Al mig de sala hi ha una esquifida figuera, i a la dreta un esbarzer.
La curiositat més remarcable de la cavitat es una antiga basseta excavada al terra, de forma quadrangular i parcialment calcificada, amb la finalitat de recollir el petit degotall  d’aigua del sostre. El dia de la nostra visita es trobava eixuta.






Covarró núm. 7

Lloc: Els Covarrons. Fondo de les Coves.
Tm: Sitges (Garraf)

Coordenades: UTM 31N ED50     408376,4569371
                         UTM 31N ETRS89 408285,4569167
Altitud: 273 m

Recorregut: 3,40 m

Accés

A cinc metres a l’Est del Covarró núm. 6.

Descripció

Amb una boca de 8 metres d’amplada per 1,20 metres d’alçada, on trobem una gatera als 1,70 metres. Aquesta gatera, de 0,30x0,50 metres ens porta a una cambreta d’uns 1,70 metres de diàmetre.




Covarró núm. 8

Lloc: Els Covarrons. Fondo de les Coves.
Tm: Sitges (Garraf)

Coordenades: UTM 31N ED50     408448,4569178            
                         UTM 31N ETRS89 408283,4569172
Altitud: 278 m

Recorregut: 18,50 m
Desnivell:    +3 m

Accés

Pujant per la mateixa feixa, i a l’Est del Covarró núm 7.

Descripció

Amb una boca de 16 metres d’amplada per 4 metres d’alçada, observem dues galeries. La que queda més a l’esquerra es troba amagada per uns ufanosos margallons. Aquesta galeria, es inclinada, te uns 5 metres i al seu final, després d’un petit ressalt es visualitza la continuació, malgrat que el pas s’hauria de forçar. També existeix una minsa comunicació a la dreta que dona a la bauma per una finestreta de 0,15 x 1 metre.
A la dreta tenim una petita gatera d’un parell de metres. Superat un ressalt de +1,40 metres, arribem al punt més alt de la cavitat (+3 m), on a l’esquerra veiem la finestreta esmentada abans.






Desnivell
Recorregut


+
-
Total


Covarró núm. 1




Inexplorada
Covarró núm. 2
1

1
1,7

Covarró núm. 3
0,2

0,2
3

Covarró núm. 4
3

3
13

Covarró núm. 5



7

Covarró núm. 6
4

4
18

Covarró núm. 7



3,4

Covarró núm. 8
3

3
18,5





BIBLIOGRAFIA DELS COVARRONS



FONT, N. (1897).- "Catàlech Espeleològich de Catalunya (Continuació)" Butll. C.E.C. (31):235-238
Garraf. 197) — Covarron.
198) — Cova des Bous. — Ab aquestos noms estàn assenyalats altres tants avenchs en lo Mapa de les Costes de Garraf del any 1586, existent en l'Arxiu de la Seu de Barcelona y reproduhit per la Crónica Cientifica.

FAURA, M. (1908).- "Espeleologia. Coves y avenchs de Catalunya" Geog. Gral. Catalunya pp. 249-278

Covarron (Garraf). Cova dels Bous . 20 m. Fondària. (Faura els classifica com avencs)



FAURA, M. (1909).- "Recull espeleològic de Catalunya" Sota Terra pp. 1-26
Covarrón. (Repeteix mateixes dades anteriors)

FAURA, M. (1923).- Servei del Mapa Geològic de Catalunya. Explicació de la fulla num. 39 (Vilanova i la Geltrú) pp. 1-109
Covarron. (Repeteix mateixes dades anteriors)

LLOPIS, N. (1949).- Garraf.  Espeleología pp.: 11-14. Ed. Alpina
(8) Covarrons. Fondo de les Coves. 310 m. Altura. (Situat el nom Covarrons al mapa) – (15) Cova del Bous. (Garraf). 20 m. Recorrido.

TERMES, F. (1952).- "Catálogo espeleológico de la región de Garraf (provincia de Barcelona)" Speleon 3(3):131-146
(12) Covarón (balma). Cova dels Bous. 20 m. Recorrido.

RIPOLL, E. (1965).- "Notas de arqueologia de Cataluña y Baleares [III]" Ampurias (26-27):263-330
"En una prospección realizada por el Centro Excursionista de la España Industrial, entre la vertiente sur del monte denominado Pla de la Senyal y el torrente Fondo de les Coves, fueron visitados cuatro abrigos denominados Covarrons, enclavados a 30 m. de altura en una pared de roca caliza. En la parte superior del camino que une el torrente con los abrigos se hallan numerosos fragmentos de cerámica lisa, muy erosionada, y fragmentos de estalagmitas y estalactitas. La prospección dio por resultado el hallazgo de un fragmento de cerámica lisa en el primer abrigo y varios fragmentos de cerámica lisa muy desgastada, algunos huesos muy fragmentados y trozos de carbón adheridos a la colada estalagmítica en el tercer abrigo.
Todos estos abrigos están enumerados siguiendo el sentido ascendente del torrente.- M.LL.C."

BORRÀS, J. (1974).- Catálogo Espeleológico del Macizo de Garraf II
(...) Els Covarrons son unas cavidades de grandes dimensiones que se agrupan en un número de ocho en las paredes meridionales del Pla de la Senyal, sobre el Fondo de les Coves. Estas cuevas están localizadas todas ellas sobre los inclinados estratos de aquella zona.

VIRELLA, J. (1978).- "Experiències a l'entorn de la localització d'estacions prehistòriques" Misc. Penedes. (1):241-269
Els Covarrons 15 m. (sobre el Fondo de las Coves, Garraf).

MIÑARRO, J.M. (1994).- Inventari Espeleològic de Catalunya, Vol. 3 La Serralada Litoral
Cita els Covarrons entre les cavitats desaparegudes.

MIRET, F. (1997).- "Toponímia espeleològica. Recull de noms genèrics de cavitats a Catalunya" Cavernes (24):95-112
Únicament cita el nom de la cavitat

AYMAMÍ, G.; PALLARÈS, J. (1999).- "El trogloditisme al Penedès: les coves d'ús industrial i hidrològic" Miscel. Penedesenca (24):451-458
Els Covarrons (Sitges)
Situats entre el pla de la Senyal i el fondo de les Coves.
Petites cavitats on s'han excavat petits bassiols per aprofitar els degotalls del sostre.

CERVELLÓ, J.M. (2001).- "El carst de Garraf. Característiques físiques, significació evolutiva i implicacions ambientals" Espeleòleg (42):4-13
L'autor dóna per desapareguts els Covarrons per l'acció de les pedreres.

AYMAMÍ, G. (2001).- "Cavitats modificades per l'acció humana. Una forma de trogloditisme" Miscel. Penedesenca (26):97-108
Cita els Covarrons entre les cavitats desaparegues

AYMAMÍ, G. (2003).- "Les coves del Penedès: la seva descoberta i utilització per l'home al llarg del temps" Del Penedès (7):7-48
Els Covarrons (Sitges)
Es troben entre el pla de la Senyal i el fondo de les Coves.

Són cavitats d'escàs recorregut on s'han excavat petits bassiols per tal d'aprofitar els degotalls del sostre.



AYMAMÍ, G. (2004).- "La utilització de les cavitats per l'home des d'època històrica. El trogloditisme a Catalunya: Estat de la qüestió" Actes 1er Cong. Cat. Espel. pp. 213-227
Al llistat d'aquest article figura, Sitges. Covarró de la Figuera. Bassiols.

 

diumenge, 30 de novembre del 2014

Els Covarrons del fondo de les Coves (I)





PART PRIMERA:
ELS SEUS ENIGMES I L'IMPOSSIBLE ACCÉS

                                                    Enric Porcel i Caro
                                                    Grup d'Espeleologia de Badalona

Fa un temps, tot fent catàleg, ens van endinsar a intentar resoldre els misteris de la riera de Jafre i l'avenc de la Nubet, avui encetem altra riera important i emblemàtica: el fondo de les Coves.
Anant de mar a muntanya, observem que el fondo de les Coves ha sigut brutalment mutilat per l'explotació de la pedrera anomenada Les Coves i actualment propietat de la multinacional francesa LAFARGE.

Cercant bibliografia i dades esparses veiem que un primer tram trobem el conjunt de baumes situades al vessant sud del turó del Pla dels Senyals. Curtes referències ens parlen d'un jaciment arqueològic, ja que es troben indicis de la seva habitabilitat des de l'antigor. Totes reben el nom d'Els Covarrons , mot que esdevingué topònim per a anomenar tot el coster esmentat.
També tenim una cita d'una cova dels Bous, ubicada al vessant esquerre del fondo de les Coves, i una altra cova de recent aparició: la cova del Triangle.
Totes elles de curt recorregut, però de les que no disposem de cap topografia.


En aquest primer capítol ens centrarem en part de les cavitats catalogades com els Covarrons. No ens van imaginar el que patiríem per trobar com arribar als Covarrons.
En principi, vam trobar alguna dada incongruent als catàlegs, com que els Covarrons ja no existien: “Cavitats desaparegudes: …; els Covarrons;…: Totes desaparegudes per diferents pedreres instal·lades al massís.” (1).
Dada que costava de creure sobretot si les estaves veient sovint, ja que són molt evidents, encara que el front de la pedrera es va aturar molt a prop de les coves.
Un primer indici de la seva importància la trobem a una breu nota de M. Llongueras escrita a la revista d'arqueologia Empuries (2):

"En una prospección realizada por el Centro Excursionista de la España Industrial, entre la vertiente sur del monte denominado Pla de la Senyal y el torrente Fondo de les Coves, fueron visitados cuatro abrigos denominados Covarrons, enclavados a 30 m. de altura en una pared de roca caliza. En la parte superior del camino que une el torrente con los abrigos se hallan numerosos fragmentos de cerámica lisa, muy erosionada, y fragmentos de estalagmitas y estalactitas. La prospección dio por resultado el hallazgo de un fragmento de cerámica lisa en el primer abrigo y varios fragmentos de cerámica lisa muy desgastada, algunos huesos muy fragmentados y trozos de carbón adheridos a la colada estalagmítica en el tercer abrigo.
Todos estos abrigos están enumerados siguiendo el sentido ascendente del torrente.- M.LL.C."


Gràcies a aquesta breu nota de l'any 1964, el conjunt de cavitats conegudes com els Covarrons passen a incorporar-se a l'Inventari del Patrimoni Cultural Immoble com a Patrimoni Arqueològic reconegut per la Generalitat de Catalunya. Tenint la protecció legal: BCIL / Catàleg del P.C.C. (Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg 24.7.1991, DOGC 1473 de 29.7.1991).
L'accés, històricament s'havia realitzat des de la població de Garraf, malauradament el creixement de la llavors pedrera d'UNILAND va tallar els camins i es va engolir el començament del fondo de les Coves.
Actualment no és recomanable accedir des de la pedrera, al ser un terreny privat.
Llavors, primer intentem arribar des del pla d'en Pixot, deixant l'automòbil a la carretera de Ratpenat a Plana Novella. A aquesta sortida vam participar en Josep Cuenca i jo, però després de vàries hores de lluita entre les bardisses van desistir a l'alçada de la cota 371 passat el pla dels Senyals. Les esgarrinxades per tot el cos ens van durar dies.

El primer intent va fracassar, més tard, i parlant amb el veterà explorador Lluís Muntán en va comunicar que ell també ho havia intentat des del mateix lloc i es va donar la volta per la vegetació que impedia progressar adequadament.

Doncs hauríem de mirar per altre lloc!.

Passat el temps, mirant el plànol vam veure un misteriós camí que finalitzava a un sortint del Puig Agut, vaig recordar que aquest camí es veia des del GR-92 que ve de la C-31, sempre m'havia preguntat a on anava aquest camí fet amb pedra seca, semblava un antic camí de carros. Si des del final d'aquest aconseguíem baixar al llit del fondo de les Coves, podríem pujar amb relativa facilitat per l'altre vessant fins als Covarrons.

Així que un altre dia, en vam reunir en Xavi Samarra, Josep Cuenca i jo i vam anar a fer altre intent d'arribar als Covarrons. Vam deixar l'automòbil al cadenat d'entrada de Canopolis, vam baixar per la pista que duu a les antenes, i poc abans de girar a la dreta pel GR-92, darrere d'uns matolls que emboscaven el camí que buscàvem, per fi ho vam trobar. Seguint-lo, tal com indicava el plànol, s'acaba sobtadament i inexplicablement al peu d'un turó.

En Cuenca decideix prospectar el puig Agut. I Xavi i jo, sense camí anem baixant pel costat esquerre, per situar-nos al peu del promontori rocós, ja mirant als Covarrons. Aquí trobem una cova, ben amagada, però únicament té uns 2 metres de recorregut i no la cataloguem. Avancem molt penosament, fins a arribar a un barranquet que aboca a una timba, que no podem o no sabem flanquejar, les hores han anat passant i hem de tornar enrere, amb el cos masegat pels esbarzers, margallons i arítjols.

El segon intent  havia donat resultats negatius.


Covarró núm. 1

Lloc: Els Covarrons. Fondo de les Coves.
Tm: Sitges (Garraf)

Coordenades: UTM 31N ED50     408286,4569300
                      UTM 31N ETRS89  408192,4569096

Altitud: 212 m 

Accés

Des de la carretera de la urbanització Ratpenat a la Pleta, estacionarem l'automòbil, on hi ha la cadena que tanca la pista que des de Canópolis va als repetidors de la serra dels Pins, continuarem caminant per l'esmentada pista, i abans d'arribar al puig Agut baixarem cap a la llera del fondo de les Coves. Continuarem aigües avall fins a arribar a una carena situada al límit de l'explotació de la pedrera de "Les Coves" propietat de la multinacional LAFARGE. Pujarem la carena i per una tartera arribàrem a la primera cinglera, la base d'aquesta primera cinglera no té cap cavitat, així que anirem a la part esquerra per a pujar a la part superior. Només pujar trobem les cavitats Covarró núm 1 i núm. 2, a 5 metres de distància l'una de l'altra.

Per a arribar a la cavitat núm. 1 cal fer una escalada,  ja que la seva boca es troba penjada al cingle. Per la qual cosa, aquesta cova únicament la cataloguem, deixant la seva exploració per a més endavant.



Covarró núm. 2




Lloc: Els Covarrons. Fondo de les Coves.
Tm: Sitges (Garraf)

Coordenades: UTM 31N ED50     408288,4569301
                      UTM 31N ETRS89  408194,4569097

Altitud: 209 m

Recorregut: 1,70 m
Desnivell:     +1 m

Accés

El mateix que a Covarró núm. 1

Descripció

Una boca d'1,40 x 1,13 metres accedeix a un minúscul refugi de 1,70 metres de fons, amb lleu inclinació ascendent.






Covarró núm. 3



Lloc: Els Covarrons. Fondo de les Coves
Tm: Sitges (Garraf)

Coordenades:  UTM 31N ED50    408314,4569313
                       UTM 31N ETRS89 408220,4569109

Altitud: 205 m

Recorregut: 3 m
Desnivell: +0,20 m

Accés

El mateix que al Covarró núm. 2, a la mateixa feixa, i més a l'Est.
La seva boca es troba amagada per la vegetació.

Descripció

Altre minúscula cavitat, petit cau de animalons. La boca fa 2,60 metres d'amplada per 0,70 metres d'alçada. Es tracta d'un únic conducte de 3 metres de recorregut.





Covarró núm. 4



Lloc: Els Covarrons. Fondo de les Coves
Tm: Sitges (Garraf)
Coordenades: UTM 31N  ED50    408323,4569320
                      UTM 31N ETRS89  408229,4569116

Altitud: 215 m

Recorregut: 13 m
Desnivell:  +3 m

Accés

El mateix que al Covarró núm 3, a la mateixa feixa, i més a l'Est.

Descripció

Una boca d'una vintena de metres d'amplada per 5,90 metres d'alçada ens dona a una única sala inclinada de 13 metres de recorregut. Al final la cota es de +3 metres. Un margalló creix a dins, i a l'entrada hi ha un parell de blocs de grans dimensions.

Com a curiositat, trobem una inscripció mig esborrada dins d'un cercle: K-1. Sembla algun tipus de catalogació.






Covarró núm. 5


Lloc: Els Covarrons. Fondo de les Coves
Tm: Sitges (Garraf)

Coordenades:  UTM 31N ED50     408323,4569380
                       UTM 31N ETRS89  408229,4569116
Altitud: 217 m

Recorregut: 7 m

Accés

A cinc metres a l'Est del Covarró núm. 4

Descripció

Petita cavitat amb algunes formes litogèniques, consta d'un petit corredor que accedeix a una saleta de 3 x 2 metres.





Bibliografia
(1) MIÑARRO, J.M. (1994).- Inventari Espeleològic de Catalunya, 3 C-La Serralada Litoral. Pp 15. FCE. Barcelona.
(2) M.LL.C. (1964-1965).- "Notas de Arqueología de Cataluña y Baleares" Revista Ampurias XXVI-XXVII. Pp 268-269. Barcelona.