divendres, 5 de desembre del 2014

Els Covarrons del fondo de les Coves (II)



PART SEGONA:

EL DIA DEL DILUVI, O COM CATALOGAR VUIT CAVITATS EN UNA JORNADA

                                                    Enric Porcel i Caro
                                                    Grup d’Espeleologia de Badalona

Continuem amb el relat de la nota anterior.
Per fí, en un tercer intent aconseguim arribar a les cavitats, aquell dia, conegut per nosaltres com el dia del Diluvi, ens van ajuntar la Montse i el Jordi del Centre Excursionista de Castellar i en Archie i jo del GEB.
Vam deixar els cotxes al cadenat de Canópolis i vam baixar per la pista de les antenes, fins que en un lloc indeterminat, passada la pedra dels Quatre Vents i abans del puig Agut, ens anem cap al fondo de les Coves, lleugerament en diagonal a buscar la llera del torrent. Amb els agosarats Archie i Jordi fent camí i amb l’agradable conversa de la Montse anem fent via, a vegades per sobre dels matolls i esbarzers, i altres arrossegant-nos seguint inversemblants camins de senglar, fins a arribar al torrent.
Des d’ací anem baixant, visualitzant a l’esquerra una cavitat inèdita feta a expenses d’un estrat inclinat, podria ser la cova dels Bous, però no és l’objectiu d’avui, i continuem fins on comença la pedrera. A la dreta seguint una carena i un caminoi, per on va una mànega mig soterrada, arribem a una tartera que haurem de pujar i continuem coster amunt fins a arribar a la paret de la primera cinglera. Ací ens dividim, l’Archi i jo seguirem la paret per l’esquerra i Jordi i Montse per la dreta, amb la finalitat de prospectar la primera feixa.

Una fàcil escalada es situa de seguida al grup de l’esquerra a la feixa i a una primera cavitat. Veurem que es super petita, a la nostra esquerra i penjada del cingle veiem la boca d’altre cova. A aquesta no podem accedir sense fer escalada artificial, malgrat tot comencem a catalogar i li designem el núm. 1, la cova petita serà la núm. 2. La numeració anirà cap a munt per la feixa i cap a l’Est.
Cataloguem fins a vuit balmes, de petites i de grans dimensions, quan arribem a la núm. 8 ens ajuntem a l’altre equip i en aquest moment comença a ploure a bots i barrals.

Fem la topografia de la núm. 8, i veiem que el temps no escampa i les previsions són que anirà a pitjor, per tant, i amb les granotes posades tornem a baixar cap al torrent, la forta pluja continua, fa estona que anem ben xops.
Baixant observem que sobre la núm. 8, penjada a la paret es troba altra cavitat, s’hauria d’accedir des de dalt amb un bon ràpel.
També observem que la cavitat que sembla més gran es troba a la segona feixa, encara que no es veu un camí clar per a accedir.
En resum, a part d’aquestes 8 cavitats, són força evidents un parell més, i prospectant segurament sortiran més. La qual cosa ens convida a un altre futura excursió per aquest "encantador" coster.

Pugem pel torrent i anem cap a munt pels esbarzers, cap a la pista. La pluja segueix, i les esgarrinxades també. Montse continua amenitzant-nos amb les seves interessants batalletes, Archie i Jordi infatigables continuen obrint pas per llocs impossibles. A les 5 de la tarda arribàvem als cotxes.
Va ser, efectivament, el dia del Diluvi.




Covarró núm. 6

Sinònim: Cova de la Figuereta

Lloc: Els Covarrons. Fondo de les Coves.
Tm: Sitges (Garraf)

Coordenades: UTM 31N ED50     408376,4569371
                         UTM 31N ETRS89 408282,4569167
Altitud: 269 m

Recorregut: 18 m
Desnivell:    +4 m

Accés

Des del Covarró núm 5 anirem direcció Est, ascendint per la feixa, i a uns 5 minuts trobem aquesta bauma.

Descripció

Bauma amb una boca d’uns 15 metres d’amplada i 5,80 metres d’alçada. La sala d’entrada té uns 13 metres fins al fons, on trobem un petit conducte d’uns 5 metres, on finalitza la cavitat.
Al mig de sala hi ha una esquifida figuera, i a la dreta un esbarzer.
La curiositat més remarcable de la cavitat es una antiga basseta excavada al terra, de forma quadrangular i parcialment calcificada, amb la finalitat de recollir el petit degotall  d’aigua del sostre. El dia de la nostra visita es trobava eixuta.






Covarró núm. 7

Lloc: Els Covarrons. Fondo de les Coves.
Tm: Sitges (Garraf)

Coordenades: UTM 31N ED50     408376,4569371
                         UTM 31N ETRS89 408285,4569167
Altitud: 273 m

Recorregut: 3,40 m

Accés

A cinc metres a l’Est del Covarró núm. 6.

Descripció

Amb una boca de 8 metres d’amplada per 1,20 metres d’alçada, on trobem una gatera als 1,70 metres. Aquesta gatera, de 0,30x0,50 metres ens porta a una cambreta d’uns 1,70 metres de diàmetre.




Covarró núm. 8

Lloc: Els Covarrons. Fondo de les Coves.
Tm: Sitges (Garraf)

Coordenades: UTM 31N ED50     408448,4569178            
                         UTM 31N ETRS89 408283,4569172
Altitud: 278 m

Recorregut: 18,50 m
Desnivell:    +3 m

Accés

Pujant per la mateixa feixa, i a l’Est del Covarró núm 7.

Descripció

Amb una boca de 16 metres d’amplada per 4 metres d’alçada, observem dues galeries. La que queda més a l’esquerra es troba amagada per uns ufanosos margallons. Aquesta galeria, es inclinada, te uns 5 metres i al seu final, després d’un petit ressalt es visualitza la continuació, malgrat que el pas s’hauria de forçar. També existeix una minsa comunicació a la dreta que dona a la bauma per una finestreta de 0,15 x 1 metre.
A la dreta tenim una petita gatera d’un parell de metres. Superat un ressalt de +1,40 metres, arribem al punt més alt de la cavitat (+3 m), on a l’esquerra veiem la finestreta esmentada abans.






Desnivell
Recorregut


+
-
Total


Covarró núm. 1




Inexplorada
Covarró núm. 2
1

1
1,7

Covarró núm. 3
0,2

0,2
3

Covarró núm. 4
3

3
13

Covarró núm. 5



7

Covarró núm. 6
4

4
18

Covarró núm. 7



3,4

Covarró núm. 8
3

3
18,5





BIBLIOGRAFIA DELS COVARRONS



FONT, N. (1897).- "Catàlech Espeleològich de Catalunya (Continuació)" Butll. C.E.C. (31):235-238
Garraf. 197) — Covarron.
198) — Cova des Bous. — Ab aquestos noms estàn assenyalats altres tants avenchs en lo Mapa de les Costes de Garraf del any 1586, existent en l'Arxiu de la Seu de Barcelona y reproduhit per la Crónica Cientifica.

FAURA, M. (1908).- "Espeleologia. Coves y avenchs de Catalunya" Geog. Gral. Catalunya pp. 249-278

Covarron (Garraf). Cova dels Bous . 20 m. Fondària. (Faura els classifica com avencs)



FAURA, M. (1909).- "Recull espeleològic de Catalunya" Sota Terra pp. 1-26
Covarrón. (Repeteix mateixes dades anteriors)

FAURA, M. (1923).- Servei del Mapa Geològic de Catalunya. Explicació de la fulla num. 39 (Vilanova i la Geltrú) pp. 1-109
Covarron. (Repeteix mateixes dades anteriors)

LLOPIS, N. (1949).- Garraf.  Espeleología pp.: 11-14. Ed. Alpina
(8) Covarrons. Fondo de les Coves. 310 m. Altura. (Situat el nom Covarrons al mapa) – (15) Cova del Bous. (Garraf). 20 m. Recorrido.

TERMES, F. (1952).- "Catálogo espeleológico de la región de Garraf (provincia de Barcelona)" Speleon 3(3):131-146
(12) Covarón (balma). Cova dels Bous. 20 m. Recorrido.

RIPOLL, E. (1965).- "Notas de arqueologia de Cataluña y Baleares [III]" Ampurias (26-27):263-330
"En una prospección realizada por el Centro Excursionista de la España Industrial, entre la vertiente sur del monte denominado Pla de la Senyal y el torrente Fondo de les Coves, fueron visitados cuatro abrigos denominados Covarrons, enclavados a 30 m. de altura en una pared de roca caliza. En la parte superior del camino que une el torrente con los abrigos se hallan numerosos fragmentos de cerámica lisa, muy erosionada, y fragmentos de estalagmitas y estalactitas. La prospección dio por resultado el hallazgo de un fragmento de cerámica lisa en el primer abrigo y varios fragmentos de cerámica lisa muy desgastada, algunos huesos muy fragmentados y trozos de carbón adheridos a la colada estalagmítica en el tercer abrigo.
Todos estos abrigos están enumerados siguiendo el sentido ascendente del torrente.- M.LL.C."

BORRÀS, J. (1974).- Catálogo Espeleológico del Macizo de Garraf II
(...) Els Covarrons son unas cavidades de grandes dimensiones que se agrupan en un número de ocho en las paredes meridionales del Pla de la Senyal, sobre el Fondo de les Coves. Estas cuevas están localizadas todas ellas sobre los inclinados estratos de aquella zona.

VIRELLA, J. (1978).- "Experiències a l'entorn de la localització d'estacions prehistòriques" Misc. Penedes. (1):241-269
Els Covarrons 15 m. (sobre el Fondo de las Coves, Garraf).

MIÑARRO, J.M. (1994).- Inventari Espeleològic de Catalunya, Vol. 3 La Serralada Litoral
Cita els Covarrons entre les cavitats desaparegudes.

MIRET, F. (1997).- "Toponímia espeleològica. Recull de noms genèrics de cavitats a Catalunya" Cavernes (24):95-112
Únicament cita el nom de la cavitat

AYMAMÍ, G.; PALLARÈS, J. (1999).- "El trogloditisme al Penedès: les coves d'ús industrial i hidrològic" Miscel. Penedesenca (24):451-458
Els Covarrons (Sitges)
Situats entre el pla de la Senyal i el fondo de les Coves.
Petites cavitats on s'han excavat petits bassiols per aprofitar els degotalls del sostre.

CERVELLÓ, J.M. (2001).- "El carst de Garraf. Característiques físiques, significació evolutiva i implicacions ambientals" Espeleòleg (42):4-13
L'autor dóna per desapareguts els Covarrons per l'acció de les pedreres.

AYMAMÍ, G. (2001).- "Cavitats modificades per l'acció humana. Una forma de trogloditisme" Miscel. Penedesenca (26):97-108
Cita els Covarrons entre les cavitats desaparegues

AYMAMÍ, G. (2003).- "Les coves del Penedès: la seva descoberta i utilització per l'home al llarg del temps" Del Penedès (7):7-48
Els Covarrons (Sitges)
Es troben entre el pla de la Senyal i el fondo de les Coves.

Són cavitats d'escàs recorregut on s'han excavat petits bassiols per tal d'aprofitar els degotalls del sostre.



AYMAMÍ, G. (2004).- "La utilització de les cavitats per l'home des d'època històrica. El trogloditisme a Catalunya: Estat de la qüestió" Actes 1er Cong. Cat. Espel. pp. 213-227
Al llistat d'aquest article figura, Sitges. Covarró de la Figuera. Bassiols.