El lloc referenciat certament permetia disposar d’una panoràmica suficient del penya-segat per verificar l’obertura amb uns binocles i certificar que la mateixa prometia i tenia unes dimensions apreciables.
Pel següent dia vam plantejar una nova sortida per la zona de Gurp per verificar i documentar les cavitats observades sense referències espeleològiques. Aquesta vegada amb el material necessari preparat i disposats a recopilar la major informació possible.
Per obtenir informació local i de primera mà, vam poder mantenir una profitosa conversa amb una família del Raval de Gurp, amb diverses generacions residint a la mateixa localitat de Gurp i un gran coneixement de tots els fenòmens càrstics de la zona.
Ens van informar d'infinitat de qüestions de les cavitats i a manera de resum de les cavitats en qüestió ens van comentar:
b) També que la cova va tenir un despreniment en un lateral de l'entrada i ara és més visible que abans.
c) Recorden que les vegades que han pujat fins a la cova ha estat per recollir aigua.
D'aquestes converses, vam anar agafant pistes i usos als quals s'havien destinat les cavitats en qüestió, per un costat, ambdues cavitats pendents de documentar no havien tingut cap ús com a corral, en part per l'accés una mica més complicat que les existents alguns metres més avall; per un altre costat, l'ús a què es destinaven en el seu moment i la proximitat de pas entre elles, ens va anar orientant cap al topònim escollit per catalogar-les de forma racional i històric d'usos.
A causa de la quantitat de cavitats existents i a la proximitat entre elles, s'aporten les següents imatges per una millor interpretació de la ubicació de cada una d'elles.
Coordenades UTM ETRS89 de les diferents cavitats:
Cova de Genera: 31T 322173 4676867 / 998 m s.n.m.
Presentació de les cavitats:
A continuació es desenvolupen les fitxes bàsiques de les cavitats explorades i estudiades de la zona.
Cova de l'Aigua (Tremp, Pallars Jussà)
Recorregut: 35 m
Desnivell: +7 m
Coordenades (UTM 31N ETRS38): 322192 4676919 // 1014 m.s.n.m.
Situació: Sortirem del poble de Gurp, pertanyent al municipi de Tremp, i pujarem pel seu carrer principal fins a les últimes cases, des d'allí surt un camí en direcció W cap als penya-segats pròxims. En uns 300 m remuntarem fins al nivell on es troben alineats els corrals, serà visible la boca de la cova Genera lleugerament suspesa en el penya-segat i molt pròxima a la seva dreta el corral núm. 6. Des d'aquest últim hem de resseguir la base dels penya-segats cap a la seva dreta, i passar per una discreta cornisa darrera de la vegetació i anar remuntant fins a arribar a una esplanada des de la qual ja és visible la generosa boca de la cova. Uns metres més avall, cap a la meitat del recorregut de la cornisa, hi ha la discreta boca de la cova inferior de l'Aigua.
La plataforma N té un petit ressalt d'accés i és pràcticament plana, té una xemeneia entre blocs i finalitza en la part més interior en un pas impracticable.
La plataforma S té una rampa, i un petit pas entre formacions que dona accés a l'estança concrecionada i de sostre baix més interior de la cavitat. Aquesta estança només permet l'accés estirat i va perdent alçada fins a acabar reblerta de sediments.
Rampa accés estança concrecionada. |
Imatge de l’estança final concrecionada. |
Cova inferior de l'Aigua (Tremp, Pallars Jussà)
Recorregut: 13 m
Coordenades (UTM 31N ETRS38): 322195 4676904
// 1002 m.s.n.m.
Descripció: Cova amb una boca de petites dimensions i en rampa de pujada. Una vegada superada l'entrada, s'accedeix a una galeria àmplia, però de sostre baix que obliga a progressar ajupit. Al costat de l'entrada i a l'extrem NO hi ha un conducte impenetrable que comunica amb l'exterior.
La progressió cap a l'interior finalitza als pocs metres per la poca alçada entre el sostre i el sòl, encara que és evident la continuïtat d'alguns metres més.
Imatge exterior boca d’entrada. |
Imatge interior boca d’accés. |
Imatge interior tram terminal. |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada