dimecres, 10 de maig del 2017

Cova del Boixar (el Bruc, Anoia)




Text: Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)


És una cova molt coneguda pels escaladors, que l'han condicionat com a refugi, però gens visitada per espeleòlegs, fins al punt que no hi ha publicada cap ressenya. La primera cita espeleològica correspon a F. Termes (1) que la inclou al seu catàleg de Montserrat amb el nom de "Cova del Buixa", sense aportar més dades. Les poques cites posteriors repeteixen aquestes dades.


Cova del Boixar (el Bruc, Anoia)

Recorregut: 35 m
Desnivell: +5 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
                X: 399322
                Y: 4605514
                Z: 590 m
Terreny: Conglomerats
Història: Coneguda de temps immemorials.
Situació: Situats al Bruc, agafarem el carrer de les Escoles, que de seguida travessa el torrent de l'Illa i després puja fins al carrer de la Parròquia. Aquí anirem cap a l'esquerra i seguirem recte i, després de recórrer 550 m girarem a la dreta fins a la masia del Castell i seguirem fins a arribar a un camp d'oliveres molt pedregós. Aquí deixarem la pista que fa un tomb a la dreta i travessarem el camp d'oliveres tot recte, per on millor puguem, anant a buscar un petit corriol al seu extrem. Un cop al corriol el seguirem, sense pèrdua, fins a un trencall on hi ha una petita bassa. Seguirem cap a la dreta i el camí ens portarà directament a la cova.
Descripció: És una cova que ha estat condicionada com a refugi pels escaladors, i al seu interior podem trobar tot tipus d'estris de cuina i llits per a pernoctar. Té una entrada de 28 m d'amplada, dividida en dues parts per un gran bloc. La part més petita, la situada a l'Est, està tapada als pocs metres per una filera de blocs posats intencionadament. El sector Oest està separat de l'Est per un petit ressalt. Entre aquest ressalt i el bloc que divideix l'entrada, penetrem a una sala inferior, amb el terra pla al seu inici, però més endavant està ocupada per blocs. Seguint recte la cova es divideix en dues galeries: una a la dreta que finalitza als 7 m, i la de l'esquerra, de 13 m, que finalitza a la part més alta de la cova, a la cota +5 m. En tot aquest sector predominen els blocs.










Bibliografia
(1) TERMES, F. (1952).- "Catálogo espeleológico de los alrededores de Barcelona y Catálogo espeleológico del Macizo de Montserrat" Speleon 3(4):182-190




Han participat:
- Jaume Ferreres (Espeleo Club de Gràcia)
- Jordi de Valles (Espeleo Clib de Gràcia)
- Genar Aymamí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada