divendres, 25 de setembre del 2015

Mines del Grau del Racó (Balenyà, Osona)





Text: Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)

Hem decidit visitar aquestes dues mines d'aigua de les que poc coneixíem del seu interior.
Les mines van ser construïdes entre els anys 1940 i 1950, amb l’objectiu de trobar aigua per al poble de Centelles.


Referent a la informació històrica, us remetem a la pàgina web rutes.proxarxa.net




 




Mina de baix del Grau del Racó (Balenyà, Osona)



Recorregut: 153 m
Coordenades (UTM31N ETRS89): 
                X: 433895
                Y: 4630214 
                Z: 732 m 
Situació: Des de Centelles agafaren la carretera que surt del km 18 de la carretera C-1413B i que es dirigeix cap al NO. Passats gairebé 2 km hem d'agafar una pista direcció N que ens porta fins al mas del Grau del Racó.
Deixarem aquí el cotxe i continuarem a peu per un camí direcció O. Tot just a l'arribar a una petita riera, a mà esquerra trobarem l'entrada de la mina de baix.
Descripció: Es tracta d'una mina d'aigua de recorregut pràcticament rectilini, una amplada al voltat de 1,5 m i una alçada de 2 m. Els primers 30 m es troben inundats amb uns 30 o 40 cm d'aigua. Passats 30 m trobem un eixamplament, amb una alçada de 4,8 m. Una ensulsiada ens deixa un petit pas, superat el qual trobem un altre tram inundat, uns 15 m, fins a un curt tram amb el sostre a 5,7 m. La galeria segueix amb dimensions constants fins al final.



















Mina de dalt del Grau del Racó (Balenyà, Osona)



Recorregut: 110 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
                X: 433855 
                Y: 4630196
                Z: 744 m
Situació: Des del camí d'accés a la mina de baix, seguirem amunt i després de 30 m ens dirigirem a l'esquerra per dintre del bosc i als pocs mentes torbarem la boca de la mina.
Descripció: El 16 primers metres són força irregulars, amb algunes pujades i baixades. A partir d'aquí la mina continua pràcticament recta sense cap més accident que un pou inundat d'uns 3 m de fondària situat al costat esquerre de la galeria i a uns 50 m de l'entrada.











Han participat:
- Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)
- Ferran Cardona (Espeleo Club de Gràcia)
- Josep Cuenca (Grup d'Espeleologia de Badalona)



1 comentari:

  1. Molt interessants les vostres activitats, sobretot en algunes zones molt poc conegudes espeleològicament com aquesta. Clar que aquesta s'aparta per la composició geològica.

    Sería important que podesiu fer algunes recerques de fauna d'artròpodes i d'aquatics. Si hi estesiu interessats, us podriem facilitar els estris necessaris. Contactar amb biosp@hotmail.com

    Salutacions

    Lluís Auroux

    ResponElimina