dijous, 25 de desembre del 2014

Balmes de l'Espluga de la Corriu (Solsonès)





Text: Salvador Codina



Les localitzarem a sobre dels cingles de l'Espluga de la Corriu, concretament a l'est de cal Felipó, al sud de Can Blanc, a l'oest de la Torre de la Corriu i al nord del santuari de Puig-aguilar. Pertanyen al municipi de Guixers, a menys d'un quilòmetre del límit comarcal amb el Berguedà.
Per arribar-hi partirem de Sant Llorenç de Morunys en direcció a Guixers per la carretera LV 4241. Ens desviarem al riu de Valls passant entre l'Ajuntament de Guixers i l'església romànica de santa Maria de Valls, pujarem per la carretera de la Corriu i continuarem pujant amunt passant per l'ermita de Puig Aguilar, que "és un monument protegit com a Bé Cultural d'Interès Local. L'edifici actual és del segle XVII amb estructura clàssica, orientada de sud a nord i amb un porxo típic al davant". A partir d'aquí el camí està molt malmès, difícil per als turismes, fins a dalt la carena.
Estan situades a sobre de les parets del cingle de l'Espluga, per una rua, que va cap a l'est, sense perdre gaire desnivell. La primera està a l'est de la casa de l'Espluga, actualment en runes. D'aquesta casa, encara resten les parets en peu, com la façana principal i les estances laterals, situada al costat de la paret nord del cingle que la protegeix de les inclemències del dur hivern. Uns metres més a l'est hi ha un habitacle ficat a dintre la roca i ben protegit i aïllat de l'exterior amb vidre. Continuant el camí, al peu de la paret i davant nostre, podrem veure la llarga balma de l'Espluga de la Corriu.

Segurament deu ser la balma més llarga del Solsonès, amb una llargada d'uns 100 m, per una profunditat màxima de 15 m i una alçada mitjana, en la part exterior, d'uns 10 m a tot el llarg del recorregut. Destacarem que havia estat habitada antigament perquè hi ha una font al mig formant una gran pedra tosca, a través de la qual va gotejant, i les gotes es recullen amb unes canals de fusta per ser transportada a un dipòsit de pedra seca, per emmagatzemar-la. Encara trobarem en la part més oriental les restes de diverses estances de paret seca però de poca alçada i, entremig de la font i les parets, un pou circular de pedra seca, d'uns dos metres de profunditat.

A sota de la casa i de la balma encara veurem els antics camps de conreu que hi havia. Si baixem a sota i mirem de cara nord podrem observar encara el pont fet de pedra seca que aguanta el camí que passa pel costat de la casa i baixa a l'Espluga. Si continuem per aquest caminet, en un nivell més baix, podrem seguir la rua que es forma entre la paret de sobre cara nord i el cingle que tenim a sota. Aquesta rua ens porta a la següent balma, anomenada balma de la rua de l'Espluga. Aquesta té unes mides més petites que l'anterior però s'hi podria aixoplugar un ramat de 100 cabres. És una gran balma d'uns 20 m de llargada, per uns 8 m de profunditat amb una alçada màxima de 4 m. La planta és plana plena de xerri, "excrements de cabra", d'un ramat de cabres salvatges que encara hi viu. A sobre hi ha una altra balma però més petita. Des d'aquí es dominen totes les terres de la Torra de la Corriu i la vall que desemboca al molí de la Corriu. Aquesta rua s'ha format en roca de conglomerat amb els estrats inclinats que cabussen cap al nord i, amb l'ajuda de la climatologia erosiva, han anat foradant i desgastant la roca. En el cas de la primera hi neix aigua, o sigui una font, i d'aquí li ve el nom "Espluga", com l'Espluga de Francolí.



Balma Llarga de l'Espluga de la Corriu (Guixers, Solsonès) 

Recorregut: 100 m 
Coordenades (UTM31N ETRS89):
                X: 389447
                Y: 4668688
                Z: 1.415 m 
Terreny: Conglomerats
Història: Coneguda de temps immemorials 
Situació: A 50 m a l'est de la casa de l'Espluga de la Corriu sobre el cingle de l'Espluga. Actualment està en ruïnes. La casa de l'Espluga de la Corriu està situada a sobre l'altiplà dels cingles de l'Espluga i si puja per Guixers i el santuari de la Mare de Déu de Puig-aguilar, i a sobre el pla deixar a l'esquerra el camí a cal Felipó. Uns metres més endavant a sota el camí veure la paret que encara queda de la casa. 
Descripció: Es tracta d'una llarga balma al llarg del cingle per passar una llarga rua. Com té un cabussament al nord l'erosió a facilitat aquesta balma i a sobre i veurem una font al mig que és aprofitada en un petit dipòsit a través de canons de fusta per transportar-la i uns metres més a l'est hi ha un pou de pedra seca. A la banda oriental hi trobem les restes dels habitacles que últimament servien per tancar-hi el bestiar. Fa uns 100 m de llargada i una profunditat màxima d'uns 15 m.
Dades: Arxiu S. Codina





Balma de la Rua de l'Espluga de la Corriu (Guixers, Solsonès) 

Recorregut: 20 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
                X: 390030
                Y: 4668657
                Z: 1.405 m
Terreny: Conglomerats
Història: Coneguda de temps immemorials
Situació: En la mateixa rua del cingle de l'Espluga, al nord de la Torre de la Corriu. Per arribar-hi partim de la casa de l'Espluga que està situada a sobre el cingle de l'Espluga de la Corriu i actualment està en runes. Seguirem pel caminet passat per la balma Llarga de l'Espluga i seguim la rua mateixa. Uns metres més endavant baixarem per un corriol el grau fins a la rua inferior i la seguirem cap a l'est sense perdre gaire l'alçada, travessarem un torrent davant de l'agulla gran de la Torre de la Corriu. A sota nostre veurem les runes de la Torre de la Corriu i els seus camps abandonats. En un pas estret i amb perillositat de caiguda, entrarem a la balma mateixa. 
Descripció: És una gran balma on observarem de seguida un gran bloc conglomerat a l'entrada i de seguida veurem la gran esplanada plena de xerri (excrements de cabra). Des d'aquí es domina totes les terres de la Torra de la Corriu i la vall que desemboca al molí de la Corriu. Actualment i viu un ramat de cabres salvatges.
Dades: Arxiu S. Codina






Bibliografia 
CODINA, S. (2013).- "Balmes de l'espluga de la Corriu" Corriol (169):12-13




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada