dijous, 10 de juliol del 2014

Cova dels Calaixos de l'Ereldo (el Vilosell, Garrigues)



En aquesta nota presentem la cova dels Calaixos de l'Ereldo (també coneguda com cova de l'Home Fe), i que fou la que en un principi ens va impulsar a visitar la serra de la Llena. Tot i que es tracta d'una cavitat de recorregut i desnivell modestos, es tracta de la cavitat més gran de la comarca de les Garrigues, molt poc coneguda espeleològicament.

Anteriorment ja hem tractat altres cavitats de la serra de Llena (Cova de les Bigues, cova del Castanyola, cova del Feliu, cova petita del Feliu i cova del Nano).

Segons explica una llegenda, durant les guerres carlistes un home s'amagava en aquest lloc i de tant en tant sortia i, des de damunt d'aquestes roques es posava a cridar: "Gent de Vilanova, tinguin fe, que la guerra acabarà ". I des de llavors li van dir l'Home Fe.




Cova dels Calaixos de l'Ereldo (Cova de l'Home Fe) (el Vilosell, Garrigues)


Recorregut: 112 m (55 m aeris, 57 m subterranis)
Desnivell: -9
Coordenades (UTM31N ETRS89):
               Entrada Oest:
                               X: 328871
                               Y: 4580002
                               Z: 996 m
               Entrada Est:
                              X: 328810
                              Y: 4579982
                              Z: 996
Terreny: Conglomerats
Història: Coneguda de temps immemorials.
Situació: En arribar a Vilanova de Prades des de Vallclara (TV-7004) trobarem una rotonda. Seguirem per la dreta per una pista en part encimentada i ben senyalitzada "Camí de Serra de Llena". La pista segueix en direcció NE per a rodejar la Punta del Curull i anar carenant en direcció a les antenes i la torre de vigilància contra incendis. 200 abans d'arribar a les antes deixarem el cotxe a una esplanada situada a la nostra esquera. Aquesta esplanada és travessada pel camí que puja des de Vilanova de Prades. Seguirem en direcció N per un camí marcat amb pintura groga en forma de ferradura. De seguida el camí gira cap a l'O per seguir per sota d'un petit cingle fins a portar-nos a la boca de l'Oest de la cavitat i uns 60 m més endavant trobarem la boca Est.
Descripció: Cavitat rígidament orientada E-O, formada per una fractura que segueix el cingle exterior. Entrant per la boca Oest trobem la part aèria, seguirem uns 30 m fins que hem de superar un pas estret, passat el qual trobem a la nostra dreta una estreta galeria que, després de recórrer 28 surt a l'exterior per un pas impracticable. 5 m després del pas estret, una acumulació de blocs ens impedeix la continuació. El més pràctic és tornar endarrere i sortir fins a trobar el camí, i, seguint-lo, arribar a l'entrada Est.
Per aquesta entrada, accedim per un carreró entre cingles en part ocupat per blocs que dóna a una saleta. Per un pas estret baix de sostre accedim a l'única galeria de 15 m de recorregut, de sostre baix al S però que va guanyant alçada cap al N, amb alguna comunicació amb l'exterior pel sostre. Al final queda obstruïda per grans blocs, que es poden remuntar amb certa dificultat per a tornar a baixar (caldria una corda) i arribar a la part final descrita anteriorment.















Han participat:
- Josep Cuenca (Grup d'Espeleologia de Badalona)
- Francesc Xavier Samarra (Grup d'Espeleologia de Badalona)
- Estefania Cuenca
- Anna Ruiz
- Jaume Ferreres (Espeleo Club de Gràcia)
- Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada